علی حسینپناه، در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه آئین کتابخوانی در ماه محرم یکی از آئین های قدیمی در استان است، اظهار کرد: این آئین قدمت زیادی دارد که در حال حاضر پیرغلامی در شهرستان گرمه همچنان آن را زنده نگه داشته است و در این آئین واقعه کربلا از طریق کتابخوانی بازگو میشود که اهمیت بسیار زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه این آئین در جمعهای بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر اجرا میشود، اضافه کرد: پیرغلامی که در شهرستان گرمه این آئین را زنده نگه داشته است، در ماه محرم هر روز بین نیم ساعت تا یک ساعت برای مردم کتابهای مربوط به واقعه کربلا را بازگو میکند که تا روز عاشورا این آئین اجرا میشود.
حسینپناه با بیان اینکه لحن کتابخوان در این آئین بسیار اهمیت دارد، افزود: برای جذابیت و رعایت شأن امام حسین(ع)، لحن و نحوه خواندن بسیار اهمیت دارد و خواندن این کتابها باید با لحنی قدرتمند روان باشد.
کارشناس میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی در خصوص کتابهایی که در این آئین خوانده میشود، تصریح کرد: کتاب «لهوف سید ابن طاوس» و «مقتل جامع سیدالشهدا» از جمله کتابهای مهمی است که در اجرای این آئین خوانده میشود.
وی با تأکیدبراینکه این آئین از گذشته در ایران بوده است و نسل به نسل به دست فراموشی سپرده شده است، تصریح کرد: در کربلا خانواده آیت الله حکیم، به کتابخوانی در خصوص واقعه کربلا میپردازند و همچنان نیز وجود دارد.
حسینپناه بیان کرد: برخی از آئین ها پراکنده هستند و بیشترین آئین های موجود در استان، مربوط به آئین های محرم و صفر است که پیش از ماه محرم شروع و تا پایان ماه محرم ادامه دارد.
وی افزود: تعزیه خوانی قوم ترکها و کردها از دیگر آئین های ویژه ماه محرم ویژه خراسان شمالی است که قدمت بسیار زیادی دارد.
وی با بیان اینکه آئین ها دارای تقسیم بندی خاصی هستند، افزود: آئین های به سه قسمت در حوزه پوشاک، خوراک و رفتار تقسیم میشود که در ماه محرم این سه حوزه به طور کامل در خراسان شمالی مشاهده میشود و این مسئله نشان از ریشههای مذهبی قوی مردم استان دارد.
حسینپناه ادامه داد: پخت غذاهای ویژه ماه محرم(حلیم پزان)، پوشش سیاه مردم و تغییر شغلهای افرد در ماه محرم، نشان دهنده سه قسمت مختلف آئین های مذهبی در استان است.
وی با بیان اینکه تا سال گذشته ۱۴ آئین مذهبی در استان به ثبت رسیده است، تصریح کرد: پرشورترین آئین ها در ماه محرم است و برخی از این آئین ها رنگ ملی به خود گرفته است و به ثبت ملی رسیده است.
کارشناس میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی در رابطه با علت فراموشی برخی از آئین ها، تأکید کرد: عدم تربیت شاگردان برای ادامه آئین ها در نسلهای آینده و عدم کاربرد آئین از جمله علتهای به فراموشی سپرده شدن آن ها هستند.
وی تأکید کرد: هر آئینی زمانی که کاربرد خود را از دست میدهد، به دست فراموشی سپرده میشود و به طور مثال یکی از علتهای افول آئین کتابخوانی نیز همین مسئله بوده است و در دورهای به علت عدم وجود سوادکافی در افراد، این آئین نیز کمرنگ شده است.
انتهای پیام
نظرات