محله «دروازه میدان»، یکی از محلات تاریخی و کهن ابرکوه است که خانههای قدیمی با ارزشی همچون خانه های حسینی دوست، موسوی، گبری، سیدعلی آقا، آقازاده و مستوفی را در خود جای داده و روایتگر معماری منحصربهفرد و هنرمندانه مردمان کهن این خطهی کویری است.
خانه تاریخی و ثبتی «مستوفی» از جمله این خانههای ارزشمند است که قدمت آن به دوران قاجار میرسد و در قسمت شرق بافت تاریخی ابرکوه و در حریم خانه تاریخی آقازاده واقع شده است.
«حمید مشتاقیان» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان ابرکوه پیرامون قدمت این خانهی تاریخی در گفتوگو با ایسنا، اظهار میکند: قدمت این خانه تاریخی متعلق به ۲۰۰ سال قبل است و مکان فعلی آن در گذشته بهعنوان لشکرگاه، محل استراحت و اتراق سربازان حکومتی کاربری داشته که یکی از نشانههای آن، وجود پاکنه قنات و حوض سنگی است.
به گفته وی، مساحت تقریبی این بنا یکهزار مترمربع است و از بناهای فاخر، کهن و زیبای ابرکوه به شمار میآید که در بافت قدیمی محله قلعهنو (سنگ دروازه میدان) قرار دارد.
مشتاقیان خاطرنشان میکند: بستر سنگی دروازه میدان و وجود عمارت های مجلل و باشکوه پیشینیان در همسایگی، بهویژه عمارت زیبای خانه و بادگیر آقازاده، از ویژگیهای خاص اقلیمی و جغرافیایی این محدوده از محله دروازه میدان است.
وی ابراز کرد: خانه نامبرده دارای دو بخش اصلی(بیرونی) و خلوت(اندرونی) است که بنا بر اصول معماری دوران قاجاریه و پهلوی اول، از حدود ۲۰۰ سال پیش بنا و به فراخور سبک معماری در این دورهها، تغییراتی در آن ایجاد شده است.
این مسئول ادامه داد: سر درب فاخر، فضای انتظار ورودی، دالان و دهلیز بلند خانه، حیاط مرکزی بزرگ، ایوان و صفه های شمالی و شرقی و غربی، تالار بزرگ زمستان نشین و گنجههای دو سوی آن، اتاقهای سهدری، پَستوها، مطبخ و تنور قدیمی، پاکنده و راه آب دست کَند قنات و حوض طبیعی سنگی میان حیاط مرکزی، از جمله فضاهای تشکیل دهنده قسمت اصلی (بیرونی) خانه است.
مشتاقیان ابراز کرد: در بخش خلوت (اندرونی) تابستان نشین این عمارت زیبا، سه مغازه قدیمی (که امروزه به اتاق تبدیل شدهاند) به همراه اتاق سهدری و صفه جنوبی با حیاط حوضخانه وجود داشته است.
خانه مستوفی ابرکوه از سال ۱۳۹۴ به بخش خصوصی واگذار و با هزینهای بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال مرمت و به یک اقامتگاه سنتی و نوستالژیک برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شد که شامل اتاقهای مرمتی، رستوران، اتاقهای آتش، مطبخ، آشپزخانه، فضای سرایداری، انباری، سرویس بهداشتی و حمام است.
این خانه قدیمی که با شماره ۳۲۲۲۶ در خردادماه ۹۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، نه تنها یک اقامتگاه سنتی است بلکه با پیگیریهای انجام شده به عنوان دومین سرای نقالی کشور از سوی کانون نقالی بنیاد فردوسی به ثبت رسید.
انتهای پیام
نظرات