مریم کرمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: اگرچه پیشرفت و گسترش تکنولوژی توانسته زندگی را در بسیاری از جهات برای ما آسوده و روان کند اما همین تکنولوژیها که هر روز نیز پیشرفتهتر و مدرنتر میشود ممکن است در صورت غفلت و یا سهلانگاری، ما و فرزندان و در یک کلام خانوادههایمان را با آسیبهایی مواجه کند.
وی افزود: امروزه شاهد شدت آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق، خیانت زوجین نسبت به هم، اعتیاد، بلوغ زودرس کودکان و نوجوانان هستیم که بسیاری از آنها بهدنبال سهلانگاریهای ما در استفاده از تکنولوژیهای جدید مانند ماهواره، فضای مجازی، شبکههای اجتماعی، موبایل و ... است.
کرمی افزود: بهعنوان نمونه، اینترنت در کنار هزاران فایده و اثر مثبت متأسفانه نکات منفی زیادی دارد که باید آنها را نیز دید و برای جلوگیری از مضرات و آسیبهای خطرناکش برنامهریزی کرد.
این جامعهشناس عنوان کرد: شاید بسیاری از والدین از اینکه فرزندان آنها ساعتها در گوشهای آرام بنشینند و خود را با اینترنت سرگرم کنند رضایت داشته باشند غافل از اینکه سَرَک کشیدن یک کودک، نوجوان و جوان به سایتهای مختلف میتواند او را با تهدیداتی ازجمله بلوغ زودرس، توهین و ترویج عقاید نادرست و غیراخلاق، بحران هویت، سوءاستفاده جنسی و بسیاری خطرات دیگر مواجه کند.
وی افزود: باید توجه داشت یکی از وسائلی که امروزه در فضای خانه مشکلآفرینی و حتی روابط والدین و فرزندان را تحتالشعاع خود قرار میدهد بهرهگیری نامناسب از فناوری اطلاعات در خانواده است که علاوهبر همه موارد گفته شده گاه زمینه ضعف یا اُفت تحصیلی را فراهم میکند و در مواقعی نیز باعث ایجاد فاصله بین والدین و فرزندان میشود.
کرمی ادامه داد: از پیامدهای ناشی از آسیبهای اینترنتی میتوان به مواردی ازجمله از بین رفتن قُبح روابط غیراخلاقی در بین نوجوانان و جوانان اشاره کرد زیرا وقتی آنها در اینترنت شاهد روابط صریح جنسی باشند و قُبح چنین روابطی از بین برود، سطوح نازلتر این روابط را مهم تلقی نمیکنند و نسبت به آنها بیتفاوت میشوند یا اینکه ممکن است اعمال غیراخلاقی و انحرافات جنسی را بهراحتی انجام دهند و در اثر تکرار دیگر آنها را قبیح و زشت ندانند.
این جامعهشناس افزود: به وجود آمدن روحیه خشونتگرایی در اثر تماشای فیلمهای خشن و تقلید از هنرپیشههای این قبیل فیلمها، ترویج فرهنگ غربی و عناصر فرهنگی نادرست در جامعه از دیگر آسیبهای استفاده ناصحیح از اینترنت است.
وی ادامه داد: از طریق اینترنت، ارزش یا ارزشهایی از فرهنگهای دیگر وارد فرهنگ جامعه ما میشود که با سایر عناصر فرهنگی ما سنخیتی ندارد و نوعی جا به جایی فرهنگی اتفاق میافتد، همچنین تغییر و دگرگونی ارزشها و هنجارهای جامعه، جایگزینی تفکرات مادی و دنیاگرایی به جای معنویات و اخلاق از دیگر آسیبهای استفاده ناصیح اینترنت برای کودکان، نوجوانان و جوانان است.
کرمی با بیان اینکه ماهواره، یکیاز رسانههای قدرتمند ارتباط جمعی بهشمار میآید، عنوان کرد: این ابزار بهدلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، قادر است پیامهای تصویری را به دورترین نقاط منتقل و تعداد بیشماری از افراد را در سرتاسر دنیا مورد خـطاب قرار دهد.
این جامعهشناس تصریح کرد: همـچنانکـه ماهــواره میتواند در هوشیار کردن، اطلاعرسانی و در حوزه پژوهش، سیاست و ... نقش مهمی داشته باشد، برنامههای تخریبی و نابهنجاری نیز دارد، تا جاییکه برخی از جامعهشناسان و کارشناسان فرهنگی را برآن داشته تا برای مصونیت جامعه انسانی، بهویژه نهاد خانواده چارهاندیشی کنند لذا تأثیر برنامههای این ابزار قدرتمند بر افکار عمومی و عملکرد آنرا بهویژه از نظر تربیتی و جامعهپذیری نباید دست کم گرفت.
وی ادامه داد: از آسیبهای استفاده ناصحیح از ماهواره میتوان به مواردی ازجمله سست شدن بنیان خانواده، افزایش آمار دختران فراری و زنان خیابانی و ترویج بیحجابی، تأثیر منفی بر روابط بین افراد، اختلافات خانوادگی، شکستن حریم خانواده، ترویج هوسخواهی و تنوعطلبی، تأثیر بر فرهنگ و هویت اجتماعی بدون در نظر گرفتن جنس دختر یا پسر، اشاره کرد.
کرمی گفت: ورود بدون کنترل ماهواره در خانوادهها را به تعبیری میتوان ورود یک فرد نامحرم و لااُبالی و دوست ناباب برای بچهها و خانواده تشبیه کرد که بهدنبال اختلاف بین زن و شوهر است و به ناموس او چشم طمع دارد، دین آنها را گرفته، اعتقاداتشان را ضعیف کرده، مرزهای حیا و غیرت را شکسته، حقایق سیاسی و اجتماعی را وارونه جلوه داده، وقت آنها را دُزدیده و آنها را به همدیگر بدبین میکند.
این جامعهشناس مجاز شمردن خیانت زن به شوهر و عادیسازی روابط با جنس مخالف، عادیسازی روابط دختر و پسر قبلاز ازدواج، زشتیزدایی از حاملگی بدون روابط قانونی و ازدواج، اهانت به والدین و بیتوجهی به آنها، نفوذ جادو و تلسم در زندگی، همه و همه نشان میدهد که شبکههای ماهوارهای بهطور هدفمند عفت، غیرت و روابط خانوادگی سالم را نشانه گرفته است.
وی افزود: یکیاز ویژگیهای مهمی که اسلام و دیگر ادیان آسمانی حتی کسانیکه اهل دینداری نیستند برای یک مرد ارزش میدانند غیرت است و تقریباً همه مردان جامعه ما روی ناموس خود حساسیت دارند و یکیاز ویژگیهای آشنای فرهنگ ماست.
کرمی تصریح کرد: یکیاز موانع اصلی انحراف و سدهای محکم فرهنگی جامعه ما در برابر فساد و انحراف همین غیرت است، متأسفانه اعتیاد به ماهواره مثل اعتیاد به مواد مخدر به یکیاز بیماریها و بحرانهای عصر ما تبدیل شده و ارزشهای اخلاقی و خانوادگی را تهدید میکند.
این جامعهشناس عنوان کرد: اگر مردی حساسیت خود را نسبت به ناموس از دست بدهد میتواند زمینهساز انحراف بشود، چرا اکنون بعضی از مردان جامعه ما هیچ حساسیتی نسبت به آرایش و پوششهای زننده همسران و دختران و نوامیس خود ندارند؟ این موضوع مهمی است آیا این مردان نمیدانند که مردانی که از چشمان خود مراقبت نمیکنند چگونه و با چه نگاه لذتجویانهای به ناموسشان نگاه میکنند؟ پس چرا با علم به این مسأله باز هم جلوگیری نمیکنند و شاید هم خودشان همسرشان را به این نوع پوشش دعوت میکنند؟
وی ادامه داد: این امر به دلیل ضعف غیرت است و آن ویژگی مردانه است که این ویژگی زنانه را حفظ و غرب در شبکههای ماهوارهای بهشدت بر این مسأله با حساسیت تمرکز دارد که غیرت مردان ما را ضعیف کردند و چون آنها میدانند تا غیرت مردان باشد عفت و حیای زن لکهدار نمیشود.
کرمی افزود: متأسفانه اعتیاد به ماهواره مثل اعتیاد به مواد مخدر به یکیاز بیماریها و بحرانهای عصر ما تبدیل شده و ارزشهای اخلاقی و خانوادگی را تهدید میکند.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه دیدن برنامههای برخی شبکههای ماهوارهای باعث بلوغ زودرس بچهها میشود، عنوان کرد: اگر فرزندان ما صحنههای مبتذل، رقص و صحنههای تحریک کننده را ببینند و شرایط ازدواج برای آنها فراهم نباشد سعی میکنند عطش خود را از راه دیگری فرو بنشانند و کمکم زمینه خودارضایی یا ارتباطهای غیر اخلاقی برای آنها فراهم میشود.
وی با اشاره به اینکه امروز توجه به رفع مشکلات فرهنگی و اجتماعی جوامع نیازی ضروری برای ساختن جامعهای سالم، پویا و صالح است، افزود: برای ایجاد شاخصههای سالم و پایدار فرهنگی و اجتماعی باید آموزشهای لازم به افراد جامعه منتقل شود.
کرمی با اشاره به اینکه امروز با گسترش تکنولوژی؛ آسیبهای اجتماعی ازجمله طلاق و اعتیاد شدت یافته، تصریح کرد: برای مقابله با هجمههای فرهنگی و اجتماعی باید آموزش لازم از سوی مبلغان و کارشناسان فرهنگی و اجتماعی به جوانان و سایر آحاد جامعه منتقل شود.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه تعیین کارگروهها و همایشهای پیشگیری از آسیبها میتواند تأثیر بسزایی در کاهش بار آسیبها و معضلات فرهنگی و اجتماعی داشته باشد، گفت: در اساس شکلگیری انقلاب اسلامی توجه به زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی بر مبنای دستورات اسلام شکل گرفته و از اینرو توجه به معنویات در پیشگیری از این آسیبها، باید در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه تشکیل کارگروهها باید با موضوعات مختلف خانواده، جوانان، ادارات و بازاریان راهاندازی شود، تصریح کرد: در تشکیل این کارگروهها و جلسات باید خروجی آنها بهصورت عملی، نمود پیدا کند تا شاهد رشد کمی و کیفی مؤلفههای فرهنگی و اجتماعی پایدار در جامعه باشیم.
انتهای پیام
نظرات