• چهارشنبه / ۲۸ آبان ۱۳۹۹ / ۰۰:۲۴
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 99082819160
  • منبع : نمایندگی چهارمحال و بختیاری

آبیاری نوین کشاورزی را از بی‌آبی نجات می‌دهد؟

آبیاری نوین کشاورزی را از بی‌آبی نجات می‌دهد؟

ایسنا/چهارمحال و بختیاری بحران خشکسالی چندسالی است که کشور را تحت تاثیر خود قرار داده است، یکی از راه‌های صرفه‌جویی در مصرف آب در این شرایط استفاده از روش‌های نوین آبیاری است، سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا استفاده از این روش‌ها تاکنون موثر بوده، چه اسبابی نیاز دارد و صرفه‌جویی و نگهداشت مناسب آب را در پی داشته است؟

محمدرضا نوری، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه کشاورزی بزرگ‌ترین بخش مصرف آب را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: بیش از ۹۰ درصد از آب قابل استحصال، در کشاورزی مصرف می‌شود.

نوری با بیان اینکه عمده مساحت کشور را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می‌دهد، گفت:پیش از اینکه روش‌های نوین آبیاری را ترویج دهیم باید کارهای بنیادی و اساسی در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۲۵ سال است که استفاده از روش‌های نوین آبیاری تحت عنوان آبیاری تحت فشار در کشور آغاز شده است، افزود: همه به دنبال این بوده‌اند که سیستم‌های آبیاری نوین را ترویج داده و عده‌ای نیز نادانسته آن را تبلیغ کرده‌اند، باید توجه داشت که علاوه بر اهمیت اجرای آبیاری نوین، ضروری است که نتیجه کار و پیاده‌سازی اصولی آن مورد توجه جدی قرار گیرد و در مجموع انجام آبیاری نوین نیازمند یک‌سری از کارهای بنیادین و بسترسازی است.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد بزرگ‌ترین مانع توسعه کشاورزی و سیستم‌های آبیاری نوین را خرده مالکیت کشاورزی عنوان و تصریح کرد: تا زمانی که هر کسی بخواهد برای زمین کشاورزی خود تصمیم بگیرد، هر چه‌قدر هم که سیستم‌های اجرای آبیاری نوین قوی باشند، نتیجه مطلوب را نخواهیم داشت، درست است که کشاورز مالک سرزمین خود است اما حق مدیریت بر زمین را ندارد، کشاورز باید آموزش ببیند که برای هر نوع محصول از چه روش آبیاری باید استفاده کند.

نوری با تاکید بر اینکه باید با اجرای سیاست‌های تشویقی، کشاورزی را از مهلکه نجات دهیم، بیان کرد: باید مردم را تشویق به اجرای سیاست‌های نوین آبیاری کرد تا تمامی زمین‌ها یکپارچه شوند، از طرفی دیگر مدیریت کلان باید دست افراد متخصص، با تجربه و دانشگاهی باشد.

این دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد دانش بهره‌برداری از آبیاری تحت فشار را بسیار مهم ارزیابی و تصریح کرد: اگر بخواهیم سیستم‌های آبیاری نوین تقویت شوند و در یک کلام کشاورزی خود را نجات دهیم، بسترسازی اصولی لازمه آن است، یکی از راه‌های کمک‌کننده راه‌اندازی سمن‌ها و گروه‌های فعال کشاورزی است.

وی در ادامه آبیاری نوین را شامل انواع مختلف مانند آبیاری‌های بارانی، آبیاری قطره‌ای، کم‌فشار و آبیاری سطحی مکانیزه عنوان کرد و افزود: در کشور ما حدود ۸.۵ میلیون هکتار اراضی فاریاب وجود دارد، اراضی که برای حیات خود نیاز به آبیاری دارند، شاید بتوان گفت که تاکنون دو هکتار از این اراضی تحت پوشش آبیاری‌های نوین قرار گرفته‌اند و می‌توان با قطعیت گفت که این مقدار نیز هنوز ضعف بسیار شدیدی در قسمت بهره‌برداری دارند.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه آبیاری ۷۵ درصد از اراضی هنوز تعیین تکلیف نشده است، گفت: آمایش سرزمین و مشخص شدن مناطق مستعد کشاورزی بسیار حائز اهمیت است، الگوی کشت سازگار با هر محصول باید تعیین شود و در این مورد باید تابع محیط و اقلیم بود.

این دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد تاکید کرد: قطعا رعایت اصولی همه موارد ذکرشده فضای رقابتی درستی با رقبای منطقه را فراهم می‌کند، هزینه‌ها و قیمت تمام‌شده محصولات کاهش‌ پیدا می‌کند، برای تحصیل‌کرده‌های دانشگاهی اشتغال ایجاد می‌شود و صادرات رونق پیدا می‌کند بدون آنکه شاهد ضایعات کمرشکن محصولات کشاورزی باشیم.

در ادامه غلامرضا ذاکری مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه طرح توسعه سامانه‌های نوین آبیاری از سال ۱۳۷۰ در استان آغاز شده است، اظهار کرد:  مجموع اراضی زراعی و باغی استان ۲۵۰ هزار هکتار است که ۱۱۸ هزار هکتار آن اراضی آبی بوده و در حال حاضر بیش از ۵۶ درصد از اراضی استان به سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۶۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده است، گفت: با توجه به اهمیت آب در کشاورزی و تداوم بحران خشکسالی در استان، استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین یک ضرورت است.

ذاکری سیستم‌های نوین آبیاری را از مهم‌ترین راه‌های مقابله با بحران کم‌آبی، پیشگیری از کاهش ذخیره منابع آب‌های زیرزمینی و افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی عنوان و تصریح کرد: صرفه‌جویی در استفاده از نهاده‌های کشاورزی و آبیاری یکنواخت از دیگر مزایای استفاده از آبیاری‌های نوین  است.

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری  با بیان اینکه با اجرای روش‌های نوین آبیاری بهره‌وری در مصرف آب از ۴۰ درصد به ۸۰ درصد ارتقا پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: شهرستان بروجن پیشروترین شهرستان در اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در استان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha