• یکشنبه / ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ / ۱۳:۵۵
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 96012007448
  • خبرنگار : 71574

گفت‌وگو با یک کارشناس ارشد علوم سیاسی

فراموشی یک روز ملی به انگیزه‌های سیاسی!

فراموشی یک روز ملی به انگیزه‌های سیاسی!

۲۰ فروردین ماه سال ۱۳۸۵ در تاریخ کشور ما روز ملی فناوری هسته‌ای نام گرفت و در تقویم رسمی هم ثبت شد؛ روزی که برای مردم ایران بسیار بااهمیت بود، زیرا کشورشان را در میان معدود کشورهایی می‌دیدند که به این فناوری دست یافته‌ است.

در همان سال رسانه‌ها بازتاب گسترده‌ای از این جریان داشتند، اما با گذشت چندین سال از این رویداد ملی و حواشی که در این راستا گریبانگیر کشور بود، برخی مطبوعات به تبع نگاه سیاسی خود به این روز ملی تا حدی بی‌توجه شده‌اند.

در این راستا مهدی مطهرنیا - کارشناس ارشد علوم سیاسی و آینده‌پژوه اجتماعی _ فرهنگی و ارتباطات سیاسی - با ایسنا گفت‌وگویی انجام داده است.

این کارشناس علوم سیاسی با اشاره به رسالت مطبوعات در ایران بیان کرد: مطبوعات در ایران بیش از آنکه برای خود رسالت مطبوعاتی و اجتماعی قائل باشند، رسالت سیاسی قائل‌اند یا به بیان دیگر سیاست‌زده‌اند. این سیاست‌زدگی نه تنها در مطبوعات بلکه در بسیاری از پدیده‌ها و پدیدارهای موجود در کشور مشاهده می‌شود. از این رو نه تنها کارکرد اصلی خود یعنی اطلاع‌رسانی و ارتباطات را از متن به حاشیه می‌رانند، بلکه آن‌ها را در اختیار رویکردهای سیاسی قرار می‌دهند.

او با اشاره به پرونده هسته‌ای در ایران گفت: پرونده هسته‌ای با گذشت یک دهه، همواره یک نوع لایه سنگین سیاسی و سیاست‌زدگی را همراه خود داشته است. در این پرونده منافع ملی، مصلحت دینی و اهداف تعریف شده، تحت شعاع بهره‌برداری سیاسی در جناح‌های سیاسی گوناگون بوده است. مطبوعات نیز به واسطه چنین متنی در اکثر مواقع تحت نفوذ این نوع فضاهای گفتمانی قرار می‌گیرند.

مطهرنیا درباره رویکرد مطبوعات در این سال‌ها نسبت به پرونده هسته‌ای ایران، اضافه کرد: مطبوعات به جای اینکه روایتی از پرونده هسته‌ای در ایران داشته باشند به فراروایتی روی ‌آورده‌اند که در اختیار کنش‌گران عرصه مطبوعات بوده است. این مسئله به این معنی نیست که مطبوعات تخصصی در ارتباط با پرونده هسته‌ای و انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز نداشتیم، زیرا همه رسانه‌ها به ویژه مطبوعات، چنین جهت‌گیری را در این سال‌ها داشته‌اند اما بسیاری از مطبوعات جهت‌گیری خود را بر اساس سیاست‌زدگی تنظیم کردند.

او ادامه داد: از این جهت رسالت مطبوعاتی در ارتباط با پرونده هسته‌ای در کشور ما تحت‌الشعاع نوعی رسالت سیاسی بوده است. در این راستا ما شاهد فقدان اهداف سیاسی به معنای تخصصی در میان توده مردم هستیم. این فقدان به اصالت کار حزبی در حوزه مطبوعات انتقال یافته و هر روزنامه‌ای در مقام یک ارگان حزبی و جناحی وارد عمل شده است و اطلاع‌رسانی در هر زمینه‌ای به خصوص پرونده هسته‌ای را تحت نفوذ چنین فضایی پیگیری می‌کند.

این کارشناس ارشد علوم سیاسی با اشاره به جایگاه موضوع هسته‌ای در نزد افکار عمومی تصریح کرد: موضوع پرونده هسته‌ای به نوعی برای افکار عمومی تکراری و تا حد زیادی به صورت سوهان سیاسی درآمده است.

مطهرنیا با اشاره به روزنامه‌های امروز (۲۰ فروردین ماه) گفت: فضای انتخاباتی و سیاسی کشور باعث شده که در سال 96، پرونده هسته‌ای در رسانه ها از رویکرد تخصصی و به عنوان یک اولویت خارج شود و در حاشیه قرار بگیرد. دو عامل اصلی را می‌توان در این زمینه مد نظر قرار داد؛ اول نوع برخورد و فضای گفتمانی حاکم بر پرونده هسته‌ای است که آن را از یک پرونده ملی به جناحی تبدیل کرده است. دوم اولویت‌یابی مسائل دیگر در بُعد داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۱-۲۰ ۱۵:۴۹

به نظرم اصلا نتونستید منظورتون رو بگیرد جناب...یا هدف دیگه‌ای داشتین ...فرایند تشکیل این روز رو یادمونه..مهم شعار نیست مهم عمل درسته که در این دولت اتفاق افتاد.اون دولت اگرم کاری کرد با اقدامات نسنجیده خرابش کرد0

avatar
۱۳۹۶-۰۱-۲۰ ۲۲:۱۶

کاملا با نظر امین مئافقم