در همان سال رسانهها بازتاب گستردهای از این جریان داشتند، اما با گذشت چندین سال از این رویداد ملی و حواشی که در این راستا گریبانگیر کشور بود، برخی مطبوعات به تبع نگاه سیاسی خود به این روز ملی تا حدی بیتوجه شدهاند.
در این راستا مهدی مطهرنیا - کارشناس ارشد علوم سیاسی و آیندهپژوه اجتماعی _ فرهنگی و ارتباطات سیاسی - با ایسنا گفتوگویی انجام داده است.
این کارشناس علوم سیاسی با اشاره به رسالت مطبوعات در ایران بیان کرد: مطبوعات در ایران بیش از آنکه برای خود رسالت مطبوعاتی و اجتماعی قائل باشند، رسالت سیاسی قائلاند یا به بیان دیگر سیاستزدهاند. این سیاستزدگی نه تنها در مطبوعات بلکه در بسیاری از پدیدهها و پدیدارهای موجود در کشور مشاهده میشود. از این رو نه تنها کارکرد اصلی خود یعنی اطلاعرسانی و ارتباطات را از متن به حاشیه میرانند، بلکه آنها را در اختیار رویکردهای سیاسی قرار میدهند.
او با اشاره به پرونده هستهای در ایران گفت: پرونده هستهای با گذشت یک دهه، همواره یک نوع لایه سنگین سیاسی و سیاستزدگی را همراه خود داشته است. در این پرونده منافع ملی، مصلحت دینی و اهداف تعریف شده، تحت شعاع بهرهبرداری سیاسی در جناحهای سیاسی گوناگون بوده است. مطبوعات نیز به واسطه چنین متنی در اکثر مواقع تحت نفوذ این نوع فضاهای گفتمانی قرار میگیرند.
مطهرنیا درباره رویکرد مطبوعات در این سالها نسبت به پرونده هستهای ایران، اضافه کرد: مطبوعات به جای اینکه روایتی از پرونده هستهای در ایران داشته باشند به فراروایتی روی آوردهاند که در اختیار کنشگران عرصه مطبوعات بوده است. این مسئله به این معنی نیست که مطبوعات تخصصی در ارتباط با پرونده هستهای و انرژی هستهای صلحآمیز نداشتیم، زیرا همه رسانهها به ویژه مطبوعات، چنین جهتگیری را در این سالها داشتهاند اما بسیاری از مطبوعات جهتگیری خود را بر اساس سیاستزدگی تنظیم کردند.
او ادامه داد: از این جهت رسالت مطبوعاتی در ارتباط با پرونده هستهای در کشور ما تحتالشعاع نوعی رسالت سیاسی بوده است. در این راستا ما شاهد فقدان اهداف سیاسی به معنای تخصصی در میان توده مردم هستیم. این فقدان به اصالت کار حزبی در حوزه مطبوعات انتقال یافته و هر روزنامهای در مقام یک ارگان حزبی و جناحی وارد عمل شده است و اطلاعرسانی در هر زمینهای به خصوص پرونده هستهای را تحت نفوذ چنین فضایی پیگیری میکند.
این کارشناس ارشد علوم سیاسی با اشاره به جایگاه موضوع هستهای در نزد افکار عمومی تصریح کرد: موضوع پرونده هستهای به نوعی برای افکار عمومی تکراری و تا حد زیادی به صورت سوهان سیاسی درآمده است.
مطهرنیا با اشاره به روزنامههای امروز (۲۰ فروردین ماه) گفت: فضای انتخاباتی و سیاسی کشور باعث شده که در سال 96، پرونده هستهای در رسانه ها از رویکرد تخصصی و به عنوان یک اولویت خارج شود و در حاشیه قرار بگیرد. دو عامل اصلی را میتوان در این زمینه مد نظر قرار داد؛ اول نوع برخورد و فضای گفتمانی حاکم بر پرونده هستهای است که آن را از یک پرونده ملی به جناحی تبدیل کرده است. دوم اولویتیابی مسائل دیگر در بُعد داخلی، منطقهای و بینالمللی است.
انتهای پیام
نظرات