مهرداد ویسکرمی در گفتوگو با ایسنا منطقه لرستان، در رابطه با نکات تفسیری آیه ۱۴ سوره آلعمران با مضمون «زُیِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنِینَ وَ الْقَناطِیرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَیْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الْأَنْعامِ وَ الْحَرْثِ ذلِکَ مَتاعُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ»، اظهار کرد: شهوت در عربی از اشتها داشتن و خواستنیها گرفته شده است.
وی با تشریح و تبیین زینت شهوات، گفت: شهوتها و خواستنیهای بشری مانند حُب مال و حُب فرزند هستند که خواستنیهای زمینی هستند و باعث تسخیر ما در روی زمین شده است، این در حالی است که تسخیرکننده واقعی خداست.
این مفسر قرآن با ذکر این مطلب که برخی لذتها خیالی و برخی دیگر نیز لذت عقلی هستند، ادامه داد: نمونه لذت عقلی این است انسان از مطالعه در خدمت به مردم لذت میبرد اما ذکر این نکته ضروری است که لذتها تابع دوست داشتن انسان است.
عضو هیاتعلمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان کششهای زمینی و شهوات زمینی را لازمه زندگی زمینی دانست و گفت: زینت جلبتوجه به چیزی توسط چیز دیگری است.
این مفسر قرآن کریم با ذکر این مطلب که خداوند متعال زمین را برای ما زینت داده است، اضافه کرد: خداوند سبحان در آیه ششم سوره مبارکه «صافات» میفرماید: «إِنَّا زَیَّنَّا السَّمَاء الدُّنْیَا بِزِینَةٍ الْکَوَاکِبِ ما بهوسیله ستارگان آسمان را زینت دادیم» که این نشاندهنده عظمت خداوند است.
وی با طرح این سوال که چه کسی حُب شهوات را زینت میدهد، ادامه داد: مقام آیه مقام سرزنش کفار است و شیطان حُب شهوات را زینت میدهد.
ویسکرمی با اشاره به اینکه خداوند متعال گاهی بهجای نساء، زوج، بهجای اولاد بنین و بهجای مال، الْقَناطِیرِ را به کار میبرد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که برخی لذتهای دنیوی در آخرت وجود دارد.
زینت دادن حُب شهوات؛ ابزار شیطان برای غفلت
عضو هیاتعلمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه با توجه به مقام آیه این سوال مطرح میشود که زینت دادن حُب شهوات برای چیست، ادامه داد: شیطان از زینت دادن حُب شهوات برای غفلت انسان و بازماندن از یاد خداوند استفاده میکند.
این مفسر قرآن کریم با ذکر این فاعل زینت دادن شهوات شیطان و باهدف مشغول شدن به دنیا است، اضافه کرد: زینت دادن حب شهوات موجب هدر رفتن عمر انسان و غافل شدن از یاد خداست.
وی تأکید بر ساده بودن مساجد، ادامه داد: هرچه محل عبادت ساده باشد غفلت انسان در هنگام عبادت کمتر میشود.
ویسکرمی با اشاره به اینکه زینت دادن حُب شهوات خیال را بهجای عقل مینشاند و باعث سرگرم شدن به امور فانی میشود، ادامه داد: سادگی مسجد باعث تقویت حضور قلب انسان در عبادت میشود.
عضو هیاتعلمی گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی لرستان با ذکر این مطلب که مال و فرزند احساس بینیازی به انسان میدهند، ادامه داد: لذت زمانی مذموم میشود که انسان را از یاد خدا باز دارد.
این مفسر قرآن کریم با ذکر این مطلب که اگر انسان گرفتار غفلت شد خدا را فراموش میکند، ادامه داد: اگر لذتی انسان را از یاد خدا غافل کند حرام است.
انتهای پیام
نظرات