دکتر محمد حسین منتظری در نشست مجازی ایمان وچالش های عصر جدید گفت: آیات متعددی در قرآن کریم بر این نکته اشاره دارد که هدایت و ضلالت تنها به مشیت و اراده خداوند بستگی دارد.
وی افزود: این آیات بر این نکته هم دلالت دارند که هدایت فعل اختصاصی حضرت حق معرفی شده است تاجایی که در آیاتی هدایت حتی از پیامبر خدا(ص) نیز سلب شده و تنها به حق تعالی منحصر می شود.
وی تصریح کرد: مساله هدایت به اراده خداوند در روایات امامیه نیز بارها مورد تاکید قرار گرفته است. در مجموعه روایی متقدم وقابل اعتماد الکافی که بابی با عنوان «الهدایه انها من الله عزوجل » به این نکته اختصاص داده چنین آمده است که اگر خداوند ضلالت بنده ای را اراده کرده باشد و همه اهل آسمان و زمین بخواهند که او را هدایت کنند، قطعا نمی توانند چنین کنند.
استاد دانشگاه بیان کرد: از دیگر سوی در متون دینی بارها بر این امر تاکید شده است که انسان در سرنوشت خویش نقشی بی بدیل دارد و مسئولیت اعمالش بر عهده اوست و محاسبه و رسیدگی به اعمال او نیز به سبب همین نقش انجام خواهد گرفت.
وی گفت: با خوانش دقیق تر قران کریم اما بانکته ای روبرو می شویم که به نظر می رسد می توان این ناسازگاری را پاسخ گفت. در بیشتر آیات قرآن، ایمان فعلی معرفی شده که بر خلاف هدایت و ضلالت تنها به اراده خداوند مشروط نشده است. در روایات امامیه نیز با تفکیک جدی هدایت و ایمان، حقیقت ایمان را فعل ارادی انسان معرفی می کند. ایمان عملی ارادی است که پس از هدایتی که از جانب پروردگار بر انسان عرضه می شود از او خواسته می شود.
وی تصریح کرد: در پایان نیز به نظر می رسد که می توان تمایز هدایت و ایمان را بر پایه دو آموزه صنع الهی و امر بین امرین بهتر تحلیل کرد.
انتهای پیام
نظرات