منا رستمی شنبه ۵ آذر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: امروزه و با توجه به در دسترس بودن ابزارهای اطلاع رسانی ما به سرعت میتوانیم از تمام اخبار و رویدادها مطلع شویم. برای بسیاری، مطلع شدن از اخبار تبدیل به عادتی شده که دور شدن از این عادت برایشان بسیار سخت میباشد. مطالعات نشان دادهاند توجه و خواندن اخبار میتواند بر سلامت فیزیکی، عاطفی و ذهنی ما تاثیر بگذارد.
وی اضافه کرد: فشار روانی یعنی پارهپاره شدن بدن بر اثر فشارهای وارده بر بدن. فشار روانی در روانشناسی، پاسخ شخص به عوامل فشارآور و شرایط و وقایع تهدید کنندهای است که توان کنار آمدن او را محدود میکنند. کلمه فشار روانی از کلمه فشار (stress) در فیزیک گرفته شده است. با این فرض که انسانها شبیه اشیاء، برای مثال شبیه فلزات هستند و در برابر نیروهای متوسط بیرونی مقاومت میکنند، اما وقتی نیروها خیلی زیاد میشوند، انعطافپذیری و برگشتپذیریشان را از دست میدهند؛ انسانها برخلاف فلزات میتوانند فکر و استدلال کنند. چون انسانها در هزاران وضعیت اجتماعی و محیطی متفاوت قرار میگیرند.
این روانشناس تصریح کرد: فشار روانی در زندگی انسان، امر اجتنابناپذیری است. وگاهی نیز مفید است، ولی اگر از حد خارج شود. برای سلامتی انسان مشکلات جدی ایجاد میکند. ترکیبی از عوامل زیستشناختی، روانشناختی و اجتماعی در کنترل مناسب فشار روانی وحفظ یک سبک سالم زندگی نقش مهمی دارند. فشار روانی، نشان عصر ما است. به هر سو که بنگریم، آدمهایی را میبینیم که میخواهند با بالا و پایین پریدن و ورزشکردن، رفتن به باشگاههای ورزشی و رعایت رژیمهای غذایی خاص، تأثیرات تنشهای شدید زندگی را کم کنند.
قرار گرفتن مداوم در معرض اطلاعات منفی بر مغز ما تاثیر میگذارد
به گفته رستمی، خواندن مداوم اخبار این توان را دارد که در زندگی ما تنشهای زیادی ایجاد کند از همین رو مضر تلقی میشود. زیرا قرار گرفتن مداوم در معرض اطلاعات منفی میتواند بر مغز ما تأثیر بگذارد. وقتی ما تهدیدی را تجربه میکنیم. مغز ما واکنش مبارزه یا گریز را فعال میکند و سیستمهای بدن ما نیز بر این اساس واکنش نشان میدهند”.
وی ادامه داد: دریافت اخبار میتواند سیستم عصبی سمپاتیک را فعال کند، که باعث میشود بدن شما هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین را ترشح کند. سپس، هنگامی که بحرانی در حال رخ دادن است و ما این واکنش استرس را بیشتر تجربه میکنیم؛ علائم جسمی ممکن است ظاهر شود. برخی از شایعترین علائم عبارتند از خستگی، اضطراب، افسردگی و مشکل در خواب هستند که شرایط روانی فرد را تحت تاثیر قرار میدهند. به همین دلیل توصیه میشود با به کار بستن روشهایی، عادت خود را به پیگیری اخبار کاهش دهیم تا بتوانیم سلامت روان خود را تامین کنیم.
این روانشناس در خصوص نکاتی برای مدیریت تاثیر اخبار منفی بر جسم و روان بیان کرد: یکی از راههای کنارآمدن با حجم زیادی از اخبارهای منفی و پرتعداد، کنترل مقدار زمانی است که برای خواندن این نوع از اخبار صرف میکنید. هر فردی تا حد مشخصی توانایی مقابله با آسیبهای روحی را دارد و در نتیجه، بسیار مهم است که شما حد خود را شناسایی کنید. ذهن شما برای بازیابی شرایط عادی خود و آرام کردن سیستم عصبی شما، نیز به دورههایی استراحت در طول روز دارد. به همین دلیل، اگر بهتازگی در کنترل استرسها و اضطراب خود دچار مشکل شدهاید، مقدار زمانی از روز را که به مطالعه اخبار میپردازید را محدود کرده و آن را به فعالیتهای آرامش بخشتری مانند خواندن کتاب اختصاص دهید.
کمتر از ۳۰ دقیقه را به صفحات اجتماعی و اخبار اختصاص دهید
رستمی توصیه کرد که کمتر از ۳۰ دقیقه در روز را به گشتن در صفحات شبکههای اجتماعی و مشاهده اخبار اختصاص دهید و برای اینکه تشخیص دهید که در چه مواقعی به حداکثر ظرفیت خود رسیدهاید، باید به نشانههای استرس خود بسیار توجه کنید. وقتی که استرس شما را فرا گرفته و در پی آن احساس بیحسی، کلافگی و یا حتی حسهای خارجی مانند درد عصبی به شما دست میدهد، در این زمان شما به حداکثر حد و ظرفیت خود رسیدهاید و در نتیجه، باید از خواندن اخبار بپرهیزید.
وی افزود: سیستم عصبی شما در هنگام مواجه با وقایع منفی، تمامی قسمت منطقی ذهن شما را تحت کنترل میگیرد؛ در نتیجه، تنها با مدت کوتاهی استراحت یا صرفا تصمیمگرفتن برای کاهش نگرانی، موفق به بهبود شرایط نخواهید شد. تنها کاری که از دست شما بر میآید، آرام کردن سیستم عصبی به وسیله کنترل احساسات است.
کارشناس روانشناسی مرکز مشاوره آرامش معاونت فرهنگی اجتماعی پلیس استان بوشهر تصریح کرد: تمرین روشهای آرام کردن سیستم عصبی و کنترل کردن استرس بسیاری از اثرات منفی حوادث را خنثی کرده و به شما کمک میکند تا به دیگران کمک کنید.
رستمی تمرین تکنیکها و روشهای خودآرامی را میتوان را به ساخت عضله تشبیه و عنوان کرد: این کار باعث میشود تا در مواجهه با بحرانها، مقاومتر و قویتر عمل کنیم. همچنین کمک خواستن از دیگران در مواقع سختی، یکی از بهترین کارهایی است که میتوان انجام داد و برخلاف تصور عمومی، سختترین و تاریکترین شرایط میتوانند بهترین شخصیتهای افراد را نمایان کنند.
اثرگذارترین عامل مقاومت در برابر بیتفاوتی، ارتباطات اجتماعی است
به گفته وی، تاثیر اخبار منفی تا مدتها پس از رویداد حوادث نیز ادامه پیدا میکند. در نتیجه، حتی پس از حلشدن نگرانیهایی مانند نگرانی از جنگ، اثرات استرس آن بر فرد ادامه دارد. کریستی منینگ، یکی از استادیاران روانشناسی در دانشگاه مکلستر، این نکته را مقدمهای برای حس نادیدهگرفتهشدن دانسته و آن را به عنوان خطری جدی برای سلامت روحی معرفی میکند. وی در ادامه بیان میکند که اثرگذارترین عامل برای مقاومت در برابر بیتفاوتی و احساس بیتوجهی، ارتباطات اجتماعی است. هر میزانی که شما با دیگر افراد اجتماع خود ارتباط داشته باشید و بتوانید از آنها کمک بگیرید، احتمال بقای جامعه نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
این روانشناس تاکید کرد: در مجموع پیداکردن ظرفیت ذهنی، کنترل حجم اخبار دیدهشده، ساختن ارتباطات اجتماعی و کمکگرفتن از دیگران میتواند سلامتی شما را تا حدودی در این شرایط حفظ کند.
انتهای پیام
نظرات