محمدرضا جباری متولد ۱۳۷۳، عکاس خبری و مدرس عکاسی است. او فعالیت حرفه ای خود را از سال ۱۳۹۱ در قم آغاز کرده و تاکنون با رسانه های متعددی همکاری داشته است. وی صاحب عکس معروف بوسه مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی بر دست طلبه سیاه پوست است و علاوه بر آن برگزاری نمایشگاه عکس، مشارکت در نمایشگاههای مختلف و همچنین افتخارات ملی و بین المللی در کارنامه کاری و حرفهای او به چشم میخورد.
جباری، ضمن معرفی خود و بیان سابقه فعالیتهای حرفهای اش در گفتوگو با ایسنا گفت: مستندنگاری مجموعه اقداماتی است برای ثبت، گرد آوری، دسته بندی و نگهداری اطلاعات ارزشمندی که به دلایل گوناگون در معرض خطر از بین رفتن هستند و مستندنگار برای این کار از ابزارهای مختلفی استفاده میکند. وجه اشتراک اقدامات مستندسازی، ثبت نمودن بخشی از دانش و آگاهی انسان است.
وی افزود: موضوعی که در نهادها، سازمانها و همچنین در خصوص شخصیتهای برجسته و تاثیرگذار در حوزههای مختلف کمتر مورد توجه قرار میگیرد، موضوع مستند سازی و آرشیوسازی است. مستندسازی با هدف ایجاد حافظه تاریخی انجام میگیرد و منجر به تبیین وقایع گذشته میشود، در نتیجه فقدان آرشیو، فقدان حافظه تاریخی را در پی خواهد داشت.
جباری ادامه داد: در طول حیات اشخاص سرشناس و تاثیرگذار و در دوران فعالیت هر سازمان اقدامات بزرگ و مهمی صورت میگیرد، ولی به علت فشار کاری زیاد و نبود نیرو و امکانات، آنچنان که باید کسی آنها را ثبت نمیکند و دیگران خبری از روشهای اجرایی، تجارب، موانع و مشکلات اجرا ندارند.
وی استفاده از تجارب مستند شده مدیران و به طور کلی گذشتگان را یکی از با ارزش ترین سرمایههای بشر برشمرد و خاطرنشان کرد: مستند سازی از تمام تجربیاتی که در شرایط مختلف و متفاوت به دست آمدهاند، در آینده میتواند اشخاص، مدیران و سازمانها را در جهت رسیدن به اهداف کلان خود یاری رساند. از این رو کتاب "ایران تایشی" هم تلاشی است در جهت شناساندن سیاست و فرهنگ مردم ژاپن در قالب بیان خاطرات و هم مستندی مکتوب و مصور از ماموریت چهارساله سید عباس عراقچی در کسوت سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن است.
این عکاس جوان قمی در خصوص تاثیر اطلاعات بصری، مانند عکسها در کنار متون مکتوب اظهار کرد: این اطلاعات توصیف را آسان، جذاب، سریع و باورپذیرتر میسازند، از همین رو بخشی از کتاب شامل تصاویر مرتبط با وقایع و خاطرات ذکر شده است. گردآوری و گزینش این تصاویر برعهده بنده بود که از منابع مختلفی مانند دربار امپراطور ژاپن، سفارت ایران در توکیو، آرشیو شخصی و همکاران دکتر عراقچی جمع آوری شد.
جباری عکاسی خبری و به ویژه عکاسی مستند را از مهمترین گرایشهای عکاسی مورد نیاز جامعه برای تقویت حافظه تاریخی عنوان کرد و در توضیح این سبک عکاسی گفت: ابزاری است که در بلند مدت تاریخ شفاهی در مورد جغرافیا اقتصاد فرهنگ محیط زیست و سیاست در یک جامعه را به تاریخ مصور تبدیل میکند و آیندگان از آن به عنوان اسناد تاریخی استفاده خواهند کرد.
وی افزود: از آنجا که عکاسی خبری و مستند به ما کمک میکند که واقعیت عینی را آنطور که هست بیان کنیم ابزاری توانمند برای مستندنگاری است که ما را با دوران مختلف تاریخ کشورمان آشنا میسازد، بنابراین هم پاسخگوی نیاز مخاطبین امروز و هم نسلهای آینده است.
جباری به مهارتهای مورد نیاز یک عکاس خبری اشاره کرد و گفت: عکاس خبری و مستند علاوه بر مهارتهای فنی، باید هوشمند و دارای ذهنی تحلیلگر باشد و پیوسته در حال تکمیل دانش فنی، اطلاعات عمومی و دانستنیهای حوزە فعالیت خود باشد. دانش او در زمینههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به روز باشد و توانایی ایجاد رابطه با دیگران را داشته باشد. به نوعی جامعه شناس و متفکر بوده و نسبت به مسائل پیرامون و جامعه خود حساس باشد. به عنوان یک اصل مهم، باید حقیقت را بگوید و آن را تحریف نکند و در روند ثبت وقایع و اطلاع رسانی، احساسات و عقاید شخصی خود را دخالت ندهد. تا درنهایت با ترکیب دانش فنی و مهارتهای زیبایی شناسانه اثری تاثیرگذار و ماندگار بیافریند.
وی در خصوص ارزش مستندنگاری در استان قم بیان کرد: قم به دلیل در برداشتن حرم حضرت فاطمه معصومه(س) و نیز وجود حوزه علمیه و مراجع عظام تقلید از گذشته جایگاه مهمی در معادلات سیاسی اجتماعی ایران داشته است و مستندنگاری از آن به عنوان بخش مهمی از تاریخ و هویت کشورمان از اهمیت به سزایی برخوردار است. در چند دهه اخیر عکاسان خبری قم نقش موثری در ثبت تاریخ مصور این استان داشتهاند؛ عکاسان با سابقه و شناخته شدهای که آرشیو و مجموعه آثارشان گنجینهای ماندگار برای آیندگان است.
جباری در پایان گفت: عکاسان قمی به دلیل فعالیت مستمر و ثبت روزانه رویدادهای خبری از نظر تبحر و مهارت سطح بالایی دارند و در کشور از جایگاه مناسبی برخوردار هستند. با این حال فراهم کردن بسترهایی به منظور دانش افزایی و ارتقاء مهارت و همچنین حمایتهای مادی و معنوی با هدف جمع آوری و ارائه آثار عکاسان در قالب نمایشگاه، کتاب و آرشیو سازی ضروری بوده و به ایجاد انگیزه مضاعف برای عکاسان و رشد هرچه بیشتر این حوزه در استان کمک شایانی خواهد نمود.
انتهای پیام
نظرات