به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، در پی حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، سوئد و فنلاند تصمیم گرفتند سیاست دیرینه عدم تعهد خود در حوزه نظامی را کنار گذاشته و به دنبال امنیت تحت تعهد ائتلاف ناتو به دفاع دسته جمعی بروند.
فنلاند ماه گذشته میلادی به ائتلاف ناتو پیوست اما اعتراضات ترکیه و مجارستان همچنان جلوی عضویت سوئد در این ائتلاف را گرفته است.
توبیاس بیلستروم، وزیر امور خارجه سوئد در گفتگو با خبرنگاران گفت: هیچ "طرح B" یا چیز دیگری شبیه به آن وجود ندارد. طرح B با طرح A یکی و همان عضویت کامل در ائتلاف ناتو است و این چیزی است که من و دولت سوئد تا زمان برگزاری اجلاس بعدی ناتو در شهر ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، روی آن کار خواهیم کرد.
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا هم اظهار امیدواری کرد که سوئد تا زمان برگزاری اجلاس تاریخ ۱۱-۱۲ ژوئیه رهبران ناتو در پایتخت لیتوانی عضو این ائتلاف شده باشد.
درک هوگان، دستیار موقت وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با خبرنگاران گفت: ما با دولت ترکیه گفتگویهای گستردهای را درباره باور واضح متحدانمان به آماده بودن سوئد در حال حاضر برای عضویت در ائتلاف ناتو داشتهایم.
هوگان خاطرنشان کرد: "ما مشتاقانه میخواهیم که ترکیه و همچنین مجارستان خیلی سریع پروتکلهای پیوستن سوئد به ائتلاف ناتو را قبل از برگزاری نشست ویلنیوس تصویب کنند."
او اضافه کرد، واشنگتن و دیگر اعضای ناتو بعد از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در روز یکشنبه درباره این مساله با دولت جدید ترکیه مذاکره خواهند کرد.
رای دهندگان ترکیهای قرار است فردا یکشنبه در دومین دور انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که با رقابت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور با کمال قلیچداراوغلو برگزار میشود، شرکت کنند.
اردوغان چند روز قبل در مصاحبهای با شبکه سی.ان.ان گفت، ترکیه حاضر به پذیرش عضویت سوئد در ناتو در حال حاضر نیست.
بیلستروم گفت، به رغم این گفته اردوغان امیدوار است پارلمان ترکیه بعد از فروکش کردن جنجال روند تصویب عضویت سوئد در ناتو را شروع کند.
او اضافه کرد: "وقت آن است که ترکیه فرآیند تصویب این عضویت را شروع کرده و به سهم خود از توافق عمل کند."
سوئد و فنلاند در ژوئن سال گذشته میلادی در مادرید یک توافق سه جانبه را با هدف رسیدگی به نگرانیهای امنیتی ترکیه منعقد کردند.
اما ترکیه همچنان مانع عضویت سوئد در ناتو شده و میگوید استکهلم از اعضای گروههای شبهنظامی که تروریست میداند میزبانی میکند.
مجارستان نیز از مواضع سوئد در انتقاد از سوابق ویکتور اوربان، نخست وزیر این کشور در قبال دموکراسی و حاکمیت قانون، شکایت و عضویت این کشور در ناتو اعتراض کرده است.
بیلستروم گفت که موارد اعتراض بوداپست به عضویت سوئد در ناتو مشخص نیست.
وی خاطرنشان کرد: "مجارستان سال گذشته میلادی در اجلاس مادرید از اعضتی وضعیت کشور مدعو به سوئد بدون هیچ قید و شرطی حمایت کرد. نظر قطعی ما این است که آنها باید تصویب عضویت سوئد در این ائتلاف را شروع کنند."
انتهای پیام
نظرات