به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری الجزیره، نخست وزیر کوزوو از این تصمیم ناتو برای تقویت نیروهایش در این منطقه پر تنش بالکان استقبال کرده و گفت، تیراندازی اخیر که به کشته شدن چهار تن منجر شد بیانگر «تلاشهای صربستان برای بی ثبات کردن کوزوو با کمک روسیه است.»
آلبن کورتی، نخست وزیر کوزوو به آسوشیتدپرس گفت: این مردم میخواهند زمان را به عقب برگردانند. آنها به دنبال ماشین زمان هستند. آنها میخواهند زمان را به ۳۰ سال عقب برگردانند. اما این شدنی نیست.
ناتو در بیانیهای اعلام کرده که مجوز استقرار نیروهای بیشتر را با هدف رسیدگی به اوضاع منطقه صادر کرده اما نگفت که دقیقا چه تعداد نیرو یا از کدام کشورها در این استقرار حضور دارند.
وزارت دفاع انگلیس نیز در بیانیهای جداگانه اعلام کرد که فرماندهی یک گردان از نیروهای خود را به ائتلاف منتقل کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در جریان گفتوگو با الکساندر ووجیچ، رئیس جمهوری صربستان بر اهمیت کاهش تنش با کوزوو پس از خشونت اخیر و کشته شدن یک افسر پلیس کوزوو تاکید کرد.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: بلینکن تاکید کرده که افراد مسئول در این حملات اخیر که اکنون در صربستان به سر میبرند باید مجازات شوند.
پلیس کوزوو روز جمعه به مکانهایی در منطقهای تحت کنترل صربها در شمال کوزوو حمله کرد؛ جایی که همین اواخر شاهد حملاتی بود که در نتیجه آن یک افسر پلیس کوزوو و سه نیروی صرب کشته شدند و روابط بین دو طرف بیش از گذشته تیره و تار شده است.
پلیس کوزوو در بیانیهای اعلام کرد، تحقیقاتی ار در پنج مکان در سه منطقه انجام داده است. این عملیات به تیراندازی روز یکشنبه گذشته بین نیروهای صرب و افسران پلیس کوزوو در روستای "بانیسکا" در شمال کوزوو مربوط میشود.
این درگیری یکی از بدترین خشونتها بین دو طرف از زمان اعلام استقلال کوزوو از صربستان در سال ۲۰۰۸ محسوب میشود اما بلگراد این جدایی را به رسمیت نمیشناسد. ناتو نیز که رهبری نیروهای صلح بان KFOR را در کوزوو در اختیار دارد روز جمعه اعلام کرد که حضورش در منطقه را تقویت میکند.
آلبین کورتی گفت: ما به ناتو نیاز داریم چون مرز ما با صربستان بسیار طولانی است و ارتش این کشور اخیرا ظرفیتهای خود را تقویت کرده و تجهیزات زیادی از فدراسیون روسیه و چین دارد.
کوزوو که از صربستان در سال ۲۰۰۸ و پس از قیامی مسلحانه و مداخله ۱۹۹۹ ناتو اعلام استقلال کرد، صربستان را به تجهیز و حمایت از نیروهای صرب در شمال خود متهم میکند.
صربستان نیز که استقلال این استان سابق خود را به رسمیت نشناخته، کوزوو را به تحریک خشونت به وسیله سوءرفتار با ساکنان صرب در شمال کوزوو متهم میکند.
در این میان، آمریکا نیز از صربستان خواسته تا نیروهایش را از مرز با کوزوو خارج کند. کاخ سفید هشدار داد که بلگراد تانکها و توپخانههای خود را در نزدیک مرز و از زمان تیراندازی مرگبار در یک صومعه در شمال کوزوو مستقر کرده است.
روز یکشنبه گذشته، سه مرد مسلح با پلیس کوزوو و پس از حمله به یک ایست بازرسی در شمال کوزوو کشته شدند.
آلبانیاییتبارها بیش از ۹۰ درصد جمعیت کوزوو را تشکیل میدهند اما شکل جمعیتی شمال این منطقه بیشتر اقلیب صرب است.
روز جمعه همچنین "میلان رادویچیچ"، یک سیاستمدار حزب سیاسی لیست صرب کوزوو این حمله را تایید کرد.
کورتی نیز در اظهاراتی به الجزیره گفت که این سیاستمدار صرب کوزوو، اجرا کننده این حمله بوده و دولت بلگراد را به داشتن برنامه ریزی و صدور دستور برای این اقدام متهم کرد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: ما در حال رصد استقرار بزرگ ارتش صربستان در سراسر مرز با کوزوو هستیم. این شامل استقرار بی سابقه توپخانه پیشرفته، تانک و واحدهای پیاده نظام مکانیکی است. بر این باوریم که این مساله به شدت میتواند اوضاع را بی ثبات کند.
وی همچنین گفت، دلیل این استقرار نظامی بزرگ هنوز مشخص نیست اما خود مساله مایه نگرانی است. ما از صربستان میخواهیم تا این نیروها را از مرز خارج کند. ناتو در حال افزایش حضورش در کوزوو است.
کربی با اشاره به حمله روز یکشنبه گفت، این مساله سطح بالای پیچیدگی و تجهیزات و آموزش را نشان میدهد. شبیه به گروهی نیست که با هم این کار را انجام داده باشند.
همچنین جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با آلبین کورتی تماس گرفت تا با وی درباره این وضعیت در کوزوو صحبت کند.
هشدارهای آمریکا در پایان یک هفته پر تنش در کوزوو و صربستان صورت گرفته است.
انتهای پیام
نظرات