زهرا کریمی، استاد دانشگاه تبریز در این نشست، با اشاره به نقاط قوت صنعت فرش، جایگاه فرش را بسیار ویژه از مباحث فرهنگی، اقتصادی و جامعه شناختی در اقتصاد ایران عنوان کرد و افزود: صنعت فرش در مقایسه با صنایع دیگر نیازمند مواد اولیه، ابزار آلات و تکنولوژی از کشورهای دیگر نیست و فرش در کشور ما درونزا و محصول تکنولوژی محصول است، در این راستا نیز دارای واحدهای تولیدی خصوصی قدرتمند در استان هستیم.
وی تصریح کرد: آذربایجان شرقی یکی از استانهای پیشرو در کشور است که بالای ۸۰ درصد از صنعت آن در دست بخش خصوصی قرار دارد و همچنین به جایگاه سیاستگذاری و ریلگذاری دولت در بعضی از بخشهای اقتصادی ایمان و اعتقاد داریم.
وی، مشکلات را دو سویه میان صنعت و نیروی کار قلمداد کرد و ادامه داد: امروزه تحولی در دنیا به نام رمز ارزها اتفاق افتاده که افراد با سرمایه مالی اندک در بازار رمز ارزها سرمایهگذاری میکنند و دیگر اشتیاقی برای کار در صنایع به صورت عام و در صنایع دستی به صورت خاص ندارند.
کریمی به داشتن آمار، اطلاعات دقیق و قوی در زمینه فرش تاکید کرد و افزود: ما اگر بخواهیم سند جامعی در مورد فرش داشته باشیم، باید آمار و اطلاعات دقیقی از جمله تعداد بافندگان، روفهگران و رنگرزان نیز داشته باشیم.
وی تاکید کرد: ما در صادرات غیر نفتی یکی از استانهای پیشتاز بودهایم ولی مشکلات موجود در بعضی از زمینهها به دیدگاه و عملکرد مدیران برمیگردد و در زمینه فرش مختصر به صادرات نمیشود. بلکه عوامل مختلفی همچون بستهبندی، بازاریابی و رنگرزی نقش بسزایی دارند که باید تجار و دانشجویان برای رفع این مشکلات پابهکار شوند.
وی با بیان اینکه از سال ۲۰۱۱ میلادی با تحریمهای بینالمللی، صادرات رسمی فرش به صادرات چمدانی تبدیل شده است، افزود: ما در دیدگاه سنتی، زنجیره تامینی داریم که انبارهای فرش پر از فرشهایی با سایز و رنگبندیهای قدیمی است که با نیازهای صادراتی تطابق ندارد.
وی گفت: در الگوی تامین کششی، یک تاجر فرش که متخصص بازاریابی، بسته بندی و طراحی سایت نیست، باید با همکاری یک تیم این مسائل را مدیریت کند که متاسفانه در صنایع دستی ما این امر وجود ندارد.
ایوب بشیری، نائب رییس اتحادیه فروشندگان فرش نیز بعد هنری و طرحهای فرش را در استان و کشور بینظیر عنوان کرد و افزود: میتوانیم فرش را در دو بعد هنری و صنعتی بررسی کنیم که در جنبه هنری در دنیا بینظیر هستیم ولی در بخش صنعت، خیلی عقب افتادگی داریم و بیشتر به بهانهآوری در مشکلات معطوف شدهایم.
وی به ثبت طراحی فرشها توسط هنرمندان و دانشجویان در سازمانهای ذیربط تاکید کرد و گفت: چین، هند و پاکستان، طرحهای ما را باز بافت میکنند و این در حالی است که ما نمیتوانیم حتی یک خودکار چینی را در داخل کشور به دلیل ثبت معنوی برند تولید کنیم.
وی از عدم حمایتهای دولتی و مسئولان انتقاد کرد و گفت: فرش، نفسهای آخر را میکشد و ما حمایت ریالی از دولت نداریم و فقط خواستار کاهش تعهد ارزی صادرات فرش هستیم.
بشیری به ساخت آینده این هنر و صنعت توسط دست و فکر دانشجویان و جوانان تاکید کرد و افزود: آینده هنر و صنعت فرش به دست و تفکرهای دانشجویان بستگی دارد تا این هنر و صنعت زنده نگه داشته شوند که این امر با نوآوری در رنگرزی، بستهبندی، سایز بندی و بازاریابی میسر میشود.
یعقوب فرشکاران، نائب رییس اتحادیه صادرکنندگان فرش تبریز نیز به مشکلات حوزه تولید و صادرات فرش اشاره کرد و گفت: ما در جلسات متعدد و مختلف با مسئولان، مشکلات و موانع حوزه فرش و فرشبافان اعم از طرح، نقش، سایز، رنگبندی، صادرات و کمبود نیروی کار را بیان میکنیم ولی متاسفانه متولی امر پاسخگو و پا به کاری وجود ندارد.
وی تصریح کرد: امروزه بیشتر افراد و جوانان علاقهای برای خرید فرش دستباف ندارند و این امر نشات گرفته از طرح، نقش، سایز، رنگ و قیمت فرشهای دستباف است که نوآوری و بروز بودن در آنها وجود ندارد.
انتهای پیام
نظرات