به گزارش ایسنا، بر پایه فصل سوم «آییننامه ثبت و اشاعه پیشنهادها، پایاننامهها و رسالههای تحصیلات تکمیلی و صیانت از حقوق پدیدآوران در آنها» (شماره ۱۹۵۹۲۹/و تاریخ ۶/۹/۱۳۹۵)؛ دسترسی آزاد و رایگان به تماممتن پایاننامهها و رسالهها (پارسا) در پایگاه اطلاعات علمی ایران «گنج» (به نشانی GANJ.IRANDOC.AC.IR)، از سال ۱۳۹۵ و با پرچمداری دانشگاهها و پژوهشگاههای وزارت علوم آغاز شد.
بر پایه این آییننامه، اطلاعات کتابشناختی، چکیده و ۲۰ برگ نخست هر پارسا، بیدرنگ پس از ثبت در ایرانداک در دسترس همگان گذارده میشوند. در همین چارچوب نیز دسترسی آزاد و رایگان به تماممتن پایاننامههای کارشناسی ارشد پس از ۱۸ ماه و رسالههای دکتری پس از ۳۰ ماه از زمان دفاع، برای همگان در «گنج» فراهم شد. کاربران میتوانند در هر هفت روز، تماممتن پنج پارسا را دریافت (دانلود/مشاهده) کنند.
بر این پایه، در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، دسترسی رایگان به تماممتن ۶۵۱ هزار و ۲۴۸ پایاننامه کارشناسی ارشد و ۷۰ هزار و ۱۶۲ رساله دکتری در «گنج» فراهم بود. در این سال تحصیلی، تماممتن ۴۰۱ هزار و ۱۶۴ پایاننامه و ۴۰ هزار و ۲۹۲ رساله را ۱۶۲ هزار کاربر، نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بار دریافت کردند. جدول زیر گنجینههای پایگاه اطلاعات علمی ایران (گنج) و آمار دریافت آنها را در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نشان میدهد.
شمار و میانگین دریافت تماممتن پارساها در ۶ سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲-۱۴۰۱ در جدول زیر آمدهاند. در این سالها، تماممتن پارساها، روی هم نزدیک به ۷ میلیون و ۶۹۳ هزار بار دریافت شدهاند.
شمار دریافت تماممتن پارساها در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ برای هفت گروه آموزشی در جدول زیر آمده است. همانگونه که در این جدول دیده میشود، بیشترین پارساهای دریافت شده برای گروه آموزشی علوم انسانی بودهاند.
به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، کاربران در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، تماممتن پارساهای ۵۶۱ مؤسسه را دریافت کرده که بیشترین آنها از دانشگاه تهران بودهاند. دانشگاههای تربیت مدرس، فردوسی مشهد، علامه طباطبائی و آزاد اسلامی (تهران مرکزی) نیز در جایگاههای دوم تا پنجم هستند. شمار دریافت تماممتن پارساهای ۱۰ مؤسسه نخست در جدول زیر آمده است.
انتهای پیام
نظرات