تنوع غذاهای سنتی در استان مازندران دست کمی از تنوع غذایی در دیگر استانهای کشور ندارد.
زنان مازنی تبحر زیادی در استفاده از سبزیجات، لبنیات و گوشت در تهیه غذا دارند و میتوانند با آن انواع و اقسام غذاها را درست کنند.
بخشی از جاذبههای گردشگری استان مازندران و بخشهای مرکزنشین آن به تهیه غذاهای سنتی توسط زنان روستایی ختم میشود که نمونه آن را در هیچ جا جز همین استان نمیتوان یافت. غذاهایی که حتی در فهرست میراث ملی نیز به ثبت رسیده و معروف هستند.
یکی از این غذاها که شهرت زیادی در استان مازندران دارد و هر گردشگری هنگام سفر به آن به دنبال چشیدن مزه چنین غذایی میرود، "مرغ شکم پر" است
که در فهرست غذاهای محلی مازندران نمیتوان از مرغ شکم پر آن گذشت، این غذا بسیار خوشطعم بوده و از طرفداران زیادی برخوردار است. ترکیبات به کار رفته در این غذا شامل مرغ، گردو، آلو، قیسی، زعفران، زرشک، آب لیمو یا آب نارنج، پیاز سرخ شده، شکر، نمک، فلفل و سبزیهایی همانند جعفری، گشنیز، نعنا و ترخون و سایر سبزیهای صحرایی معطر است. وجود این سبزیها در مرغ شکم پر طعم فوقالعادهای به آن بخشیده و بیش از پیش بر محبوبیت این غذا اضافه میکند.
"بشته واش"
یکی دیگر از آشهای خوشمزه و پرطرفدار استان مازندران که بسیار مقوی است را میتوان بشته واش دانست.
مواد تشکیلدهنده این آش شامل اسفناج، عدس، پیاز، سیر، زیره سبز، نمک، فلفل و زردچوبه است و به دلیل وجود اسفناج و عدس در آن، برای کسانی که دچار فقر آهن یا مشکلاتی همانند یبوست و هموروئید هستند، بسیار مناسب است. طبخ بشته واش به حدود ۲ ساعت زمان نیاز دارد و معمولا با آب نارنج و زیره صرف میشود.
"خورشت بادمجان کباب"
یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران را میتوان خورشت بادمجان کباب معرفی کرد که در تهیه آن از مواد غذایی همانند بادمجان، گردو، رب انار، گوجه فرنگی و سبزیهای معطر استفاده میشود. خورشت بادمجان کباب در همه شهرهای مازندران به ویژه رامسر طبخ میشود و بسیار لذیذ است.
"خورشت ناردون"
در لیست معرفی خوشمزهترین غذاهای مازندران، خورشت ناردون را نمیتوان نایده گرفت. غذای بسیار لذیذ که در طبخ آن موادی همانند گوشت مرغ، انار ترش، رب انار، سیر، پیاز، شکر و ادویهها به کار میرود.
ناردون به معنای دانه انار بوده و این غذا به نامهای دیگری همانند خورشت سیر انار و خورشت پیاز انار هم شناخته میشود.
برای تهیه این خورشت میتوان گوشت اردک، غاز یا بلدرچین را جایگزین گوشت مرغ کرد. صرف این غذا به دلیل وجود دانههای انار در آن یک انتخاب خوب برای شب یلدا محسوب میشود. بد نیست بدانید که برخی در این غذا از آلو هم استفاده میکنند.
"اسفناج مرجی"
غذاهای محلی مازندران در نوع خود بینظیرند و تعریف از آنها تمامی ندارد. اسفناج مرجی که یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران به شمار میرود، علاوه بر داشتن طعم بینظیر، خاصیت درمانی هم دارد. اسفناج، عدس، سیر و انار ترش جزء مواد اصلی تشکیلدهنده اسفناج مرجی هستند که ترکیب آنها با هم یک طعم لذیذ را در اختیار شما قرار خواهد داد. این غذا به دلیل داشتن اسفناج و عدس، سرشار از آهن بوده و مصرف آن برای کسانی که دچار فقر آهن هستند، بسیار مفید هستند. حتما این غذا را در برنامه غذایی خود قرار داده و از طعم آن لذت ببرید.
"کهی انار"
یک غذای فوقالعاده مفید و اصیل مازندرانی بوده که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. " کهی " در زبان مازندرانی به معنای کدو است، بنابراین مواد غذایی به کار رفته در این غذا شامل کدو حلوایی، انار، لوبیا چیتی، عدس، گردو، سیر، پیاز و ادویه میشود. کهی انار تمام مواد غذایی مقوی و سرشار از پروتئین و ویتامین را در خود جای داده است، از این رو برای افرادی که دچار کمخونی یا کمبود پتاسیم هستند، بسیار مفید است.
"کهی پلا"
نام "کهی پلا " شاید کمی عجیب به نظر برسد و به گوش ناآشنا باشد، اما این نام برای اهالی مازندران مژده یک غذای خوشطعم و لذیذ را خواهد داد.
همانطور که گفته شد، کهی در زبان مازندرانی به معنای کدو بوده و پلا هم به معنی پلو است، بنابراین کهی پلا همان کدو پلو است.
در ترکیب این غذای خوش آبورنگ مواد غذایی همانند کدو حلوایی رنده شده، برنج، گوشت چرخ کرده، پیاز، زیره، کره محلی و ادویه به کار میرود.این خوراک خوشمزه مازندرانی در فهرست آثار ناملموس میراث فرهنگی کشور نیز به ثبت رسیده است. همه این غذاها را میتوان در بسیاری از رستورانهای شهرهای مازندران مزه مزه کرد.
به خصوص پس از بازدید از بنای تاریخی وگردشگری شهرهای مختلف استان، چشیدن طعم خوش یک غذای سنتی به ذائقه هر گردشگری خوش میآید.
تنوع غذاها در استان مازندران بسیار بالا بوده و از طعم و عطر منحصربهفردی برخوردارند.
اما دراین جشنواره درکنار پخت خورشتهای خوشمزه که ملزومات بیشتر آنها سبز ومیوه جات و تضمین کننده سلامت هر فردی است، خوراکهای دیگری که با چاشنیهای نان وبرنج که از اصیلترین و معروفترین غذاهای محلی مازندران است، نیز در سبد زنان روستایی هم دیده شده است.
به گفته مسئول برپایی این جشنواره، در این جشنواره غذاها و خوراکهای سنتی شامل " کی انار، کی کشک، بشته زیک، انواع کماج، نان سنتی محلی، قلیه، کاچی، آغاز خورشت(خورت گردو)، تندیرنون، کوکوسبزی، کهی حلوا، آش دوغ، آش ترش، آش گزنه، آش جو و گندم، فسنجون، قورمه گوشت و انواع خورشتها با مواد طبیعی و سالم طبخ و معرفی شد.
افسانه مظلوم افزود: این جشنواره با هدف حمایت از اشتغال خانگی بانوان، معرفی ظرفیتهای گردشگری، احیاء و معرفی غذا و خوراکهای سنتی و قدیمی زنان روستایی به خصوص بخش مرکزی آمل درمرکزفرهنگی وهنری هیوا در روستای " بزمینان برگزار شد.
وی اضافه کرد: بیش از ۳۰ آشپز از بانوان شهر و روستاهای بخش مرکزی آمل بیش از ۴۰ نوع غذا، خوراک و نوشیدنیهای بومی محلی و قدیمی را در این جشنواره به نمایش گذاشتند.
دراین جشنواره به سه نفر برتر به انتخاب داور جشنواره جوائزی اهداء شد.
انتهای پیام
نظرات