ساره دشتی که دکتری تخصصی در رشته بهداشت باروری دارد، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: موضوع شیردهی و خودمراقبتی بعد از زایمان، اهمیت ویژهای دارد. تاکید ما این است که در ساعتهای اولیه بعد از تولد، بخصوص در یکی دو ساعت اول حتماً شیردهی توسط مادر انجام شود.
وی ادامه داد: این شیردهی علاوه بر تغذیه نوزاد باعث ارتباط پوست به پوست مادر و نوزاد میشود و این، در افزایش هوش، تقویت رابطه عاطفی بین مادر و نوزاد و موفق بودن شیردهی در دو سال آینده تأثیر زیادی دارد.
او توضیح داد: شیر مادر حاوی املاح، پروتئینها و آنتیبادیهایی است که از نوزاد در برابر بسیاری از بیماریها حفاظت میکند و توصیه مؤکد این است که نوزاد حتماً در شش ماه نخست پس از تولد، فقط با شیر مادر تغذیه شود.
وی درباره اهمیت و فواید شیردهی، گفت: مرگ ناگهانی در کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، نسبت به نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند بسیار کمتر است. همچنین مشکلات گوارشی، یبوست، اسهال و بیماریهای انگلی، آسم و آلرژی نیز در کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، نسبت به کودکانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، کمتر است.
دشتی با اشاره به اهمیت شیردهی در قرآن و روایات، اظهار کرد: در قرآن کریم بر لزوم شیردهی و اهمیت ادامه آن تا دو سال تأکید شده است. امامان نیز تأکید زیادی بر این موضوع داشتند و روایات زیادی در اینباره وجود دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد بیان کرد: شیردهی علاوه بر فواید زیادی که برای رشد نوزاد دارد، بر مادر نیز تأثیر میگذارد و میتواند از پوکی استخوان مادر جلوگیری میکند. همچنین شیردهی در برگشت سریع وزن مادر به حالت اولیه کمک میکند و مهمتر اینکه شیردهی در جلوگیری از سرطان پستان مؤثر است.
دشتی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه حجم شیر مادر در ساعتهای اولیه بعد از تولد نوزاد بسیار کم است، آیا میتوان از موادی مانند آب قند و ... برای تغذیه نوزاد استفاده کرد؟ گفت: شیر آغوز یا همان شیر اولیه مادر حجم کمی دارد، ولی حاوی مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار غنی است، کربوهیدرات و چربی پایینتری دارد و همان مقدار شیر برای نوزاد کافی است. در ساعتهای اولیه پس از تولد اصلاً لازم نیست از آب قند، آب نبات یا چنین موادی برای تغذیه نوزاد استفاده شود، این موارد اصلاً توصیه نمیشود و همان مقدار کم آغوز برای تغذیه نوزاد کافی است.
وی ادامه داد: خداوند این پروسه را طوی تنظیم کرده است که بسته به نیاز نوزاد، در روزهای آینده هم حجم شیر تغییر میکند و هم مواد داخل شیر تغییر پیدا میکند. بنابراین اصلاً نیازی به تغذیه با شیر خشک و ... نیست.
او بیان کرد: مقدار شیر مادر نسبت به سن نوزاد تغییر میکند، حتی مواد تشکیلدهنده شیر هم بسته به نیاز کودک تغییر میکند. بنا بر مطالعاتی که انجام شده، حتی مادرانی که نوزاد نارس دارند، ترکیب شیر متفاوتی نسبت به مادرانی دارند که نوزادشان بهموقع به دنیا میآید، شیر آنها با توجه به نیاز نوزاد نارس، مواد ایمنی و پروتئینی بیشتری دارد.
دشتی یادآوری کرد: در مشهد بانک شیر مادر داریم و مادرانی که به هر دلیلی نمیتوانند شیر را در اختیار نوزادشان قرار دهند، میتوانند از بانک شیر استفاده کنند.
وی بیان کرد: تکنیکهای جدیدی برای نحوه شیردهی و گرفتن نوزاد توسط مادر یا همان پوزیشنهای شیردهی تعریف شده است که بعضی از آنها روشهای جدیدی هستند و مادران میتوانند برای شیردهی از این راهکارها کمک بگیرند.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد تأکید کرد: هرچه نوزاد بیشتر عمل مکیدن را انجام دهد، شیر مادر به همان نسبت بیشتر خواهد شد. بنابراین تلاش ما این است که بخصوص در ساعتهای اولیه، مادر را راضی کنیم این مهارت را فراگیرد و مادر با مهارت و آگاهی به نوزاد شیر دهد.
وی افزود: تلاش ما این است که با کمک ماما، مادران را نسبت به فواید شیردهی هم برای نوزاد و هم برای خود مادران آگاه کنیم تا مادران با آگاهی و آموزش، این مهارتها را یاد بگیرند و شیردهی را با عشق و علاقه بیشتری انجام دهند.
انتهای پیام
نظرات