• دوشنبه / ۲۵ دی ۱۴۰۲ / ۱۴:۰۹
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402102517964
  • خبرنگار : 50666

«از طلسم تا تاریخ: ایران عصر شاه‌عباس از منظر علوم غریبه» منتشر شد

«از طلسم تا تاریخ: ایران عصر شاه‌عباس از منظر علوم غریبه» منتشر شد

ایسنا/اصفهان کتاب «از طلسم تا تاریخ: ایران عصر شاه‌عباس از منظر علوم غریبه» تازه‌ترین اثر بهزاد کریمی، صفویه‌پژوه کشورمان است که با پیشگفتاری از سیدهاشم آقاجری و به‌کوشش انتشارات «نگارستان اندیشه» در اختیار جامعه علمی و فرهنگی ایران قرار گرفته است.

این کتاب که در ۱۵۶ صفحه تنظیم‌شده برای ما اصفهانیان می‌تواند جاذبه دوچندانی داشته باشد؛ به‌دلیل آنکه شاه‌عباس صفوی پایتخت ایران را در سال ۱۰۰۶ هجری قمری به اصفهان منتقل کرد. به‌جز زیست شاه‌عباس، شاهنشاه ایران‌زمین، ذکر شخصیت‌های درباری معروف در پایتخت، چون شیخ بهایی و البته مردان و زنان دیگر که برخی گمنام‌ترند،‌ می‌تواند برای خواننده عام اصفهانی و پژوهشگران تاریخ نصف جهان جذابیت دوچندان داشته باشد. کریمی در گفت‌وگو با ایسنا به نکات درخور اعتنای دیگری در باب این کتاب جدید اشاره کرد که شرح آن آمده است.

علم خفیه؛ غامض و مرموز

بهزاد کریمی، نویسندۀ کتاب «از طلسم تا تاریخ: ایران عصر شاه‌عباس از منظر علوم غریبه» در ابتدای گفت‌وگوی خود با ایسنا و در خصوص چگونگی آغاز این پژوهش کم‌سابقه چنین توضیح داد: حدود ۷ یا ۸ سال پیش، مقاله‌ای را ترجمه می‌کردم که در آن به یکی از رساله‌های دوره تیموریان اشاره شده بود و نحوه استفاده از آن رساله در مقاله یادشده تا حدودی برایم پرسش‌برانگیز بود.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه میبد ادامه داد: این‌گونه به نظرم رسید که احتمالاً نویسنده مقاله دچار اشتباهی شده است. همین تردید و پرسش شروعی بود برای جست‌وجوی بیشتر در خصوص رساله که «اسرار قاسمی» نام دارد و نویسنده آن نیز ملاحسین واعظ کاشفی از عالمان اواخر دوره تیموری است. علوم غریبه یا خفیه نیز موضوع اصلی این رساله محسوب می‌شود.

این مورخ در خصوص موضوع و توصیف علوم غریبه نیز چنین بیان کرد: موضوع بنیادی علوم غریبه یا خفیه اشکال، حروف و اعداد است که در بستری رازآلود و پیچیده مورد تعبیر و تفسیر قرار می‌گرفتند. این علوم شاید به‌طور رسمی موردپذیرش نبودند، اما چنان در جامعه موردتوجه و فراگیر بود که نمی‌شد آن‌ را نادیده گرفت. کیمیا و طلسمات از جمله علومی هستند که ذیل همین علوم قرار می‌گیرند. همان جست‌وجوی اولیه در خصوص «اسرار قاسمی» و سپس کندوکاوهای بعدی، تحقیقاتم را به جایی رساند که نتیجه‌اش کتاب «از طلسم تا تاریخ» شد.

او افزود: این کتاب در حدود ۴ سال پیش نهایی شد و دراختیار ناشرش قرار داشت و یک سالی هم تقریباً در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در واقع، مجوز نهایی نگرفته بود و اجازه نشر نداشت. دلیلش هم آن است که ممنوعیت‌هایی در حوزه نشر متون علوم غریبه وجود دارد؛ اما سرانجام با برخی ممیزی‌ها چاپش محقق شد.

پژوهندۀ ایرانمان در ادامه ضمن توضیح بخش‌های کتاب، نکته‌ای مهم درباره «زمان» نگارش رساله نیز گفت: «از طلسم تا تاریخ» از دو بخش تشکیل شده است؛ بخش نخست که در حقیقت مقدمه آن است ثابت می‌کند که قسمت طلسم رساله «اسرار قاسمی» اثری به‌جای‌مانده از دوران صفویه به شمار می‌آید. و نباید آن را بر اساس تصوری اشتباه به عصر تیموری نسبت داد. بخش دوم کتاب نیز در واقع، دربرگیرنده بخش طلسم رساله «اسرار قاسمی» است که تحت‌عنوان «لیمیای صفوی» تصحیح و شرح داده شده است.

این نویسنده و مترجم تاریخ ایران معاصر درباره ضرورت نگارش و تحقیق کتابش نیز چنین توضیح داد: علوم غریبه برای پژوهشگران تاریخ یکی از عرصه‌های ناشناخته به شمار می‌آید. به‌دلیل همین ناآشنایی است که کمتر به پژوهش در آن روی می‌آورند. من هم در آغاز تحقیق در این حوزه با برخی دشواری‌ها روبه‌رو بودم. این حوزه، تحقیق و مطالعه مداوم می‌طلبد. مخصوصاً ازاین‌رو که آموزش خاصی در این شاخه به‌صورت مکتوب و مدون وجود ندارد. باید به‌طور شفاهی برای تدقیق در آن کمک گرفت. کتاب‌هایی نیز وجود دارد، اما آن‌قدر پیچیده‌اند که استفاده از آن‌ها بدون گرفتن مشورت سخت است.

وی صحبتش را در باب اهمیت تدوین اثر این‌گونه پی گرفت: استفاده تاریخی از متون علوم غریبه در ایران اگر نگوییم بی‌سابقه، کم‌سابقه است. اینکه رساله‌ای را مبنا قرار دهیم برای شناخت یک دوره از تاریخ، پژوهش و کاری نو محسوب می‌شود.

درباریان؛ همگی تسلیم طلسمات

این دانش‌آموخته دکترا و پسادکترای تاریخ همچنین گفت: برخی از داده‌های این کتاب درباره صفویان کاملاً نو است. برای مثال، درباره زنان و سایر گروه‌ها و افراد حاشیه‌ای و بعضاً گمنام دربار شاه‌عباس یکم داده‌های جدیدی به ما می‌دهد. علوم غریبه در زیست همه درباریان حضور داشت و همه درگیرش بودند و همگی آنان در زندگی روزمره با طلسمات سروکار داشتند.

این تاریخ‌نگار ادامه داد: علما و وزیران و خود شاه از امور جزئی و سطحی گرفته تا مسائل سرنوشت‌ساز به قلمرو طلسمات رو می‌کردند. در همه امور از منجم و سازندگان طلسم و هر متخصص دیگر در این شاخه بهره می‌بردند. البته پیش‌تر هم از این موضوع آگاه بودیم. اما این کتاب جدید، آگاهی پیشین ما را مستند و شفاف‌تر می‌کند.

کریمی تأکید کرد: بخش «لیمیای صفوی» که از دوران صفویه به متن اصلی رساله «اسرار قاسمی» افزوده شده است، نگاشته ملاجلال‌ منجم یزدی، مورخ رسمی دربار شاه عباس یکم صفوی است. در واقع، کار اصلی دیگر انجام شده در این اثر، اثبات این مدعاست.

او در صحبت‌های پایانی خود و در این خصوص که مخاطبان اصلی کتاب «از طلسم تا تاریخ» چه کسانی هستند یادآور شد: متخصصان تاریخ ایران، به‌ویژه دوره صفویه، می‌توانند از مخاطبان اصلی این کتاب باشند. در درجه دوم، عموم علاقه‌مندان تاریخ ایران در شمار خوانندگان این اثر قرار می‌گیرند. به‌طورکلی،کسانی که در علوم غریبه کار کرده‌اند نیز می‌توانند از این کتاب بهره‌هایی ببرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۶ ۱۱:۰۴

همین طوری مردم طلسم میگرفتن زندگی همو بدبخت میکردن با این کتاب دو چندان میشه

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۶ ۱۳:۱۴

اگر این طلسمات و این علوم غریبه حقیقت داشته است پسچرا آخرین پادشاه صفوی به آن ضعیفی و کوچکی تاج پادشاهی۲۵۰ ساله خاندان خودش را با دست خودش بر سر شورشی افغان و به اسم محمود و اشرف افغان گذاشت و ۱۴ سال بر اصفهان انچان ستم و ظلم کردند که هنوزم تعریفات قدیمی های اصفهان و کاشان از اجداد خودشان از ظلم افغان ها و هندی ها تعریف میکنن... پس چرا اون همه جادو و علوم غریبه نتونست شورشیان پشتون وحشی را شکست بدهد

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۷ ۱۳:۴۲

طلسم جادو سحر حقیقت دارد هیچکس نمی تواند جلوی آن رو بگیرد

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۶ ۱۳:۱۸

البته ب نظر میاد در عهد شاه سلطان حسین بیش از حد به جادو و طلسمات توجه کرد جوری که از حقیقت و زور و بازوی سربازان و شمشیر و توپ های جنگی توجهی نکرد که عالمان علوم غریبه دربار آبگوشتی درست کرده بودند ک سربازان با خوردن ان نامرعی بشن و شورشگران افغانی را نابود کنن که بر عکس شد و شورشیان افغانی وارد اصفهان شدند د ناهار را در کاخ شاه سلطان حسبن خوردن و ظلم ستم افغانا و هندی ها شروع شد.

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۶ ۱۵:۴۷

علوم غریبه مربوط به جادو و حضور اجنه در زندگی انسان است و این کتاب به نحوی تبلیغ جادوگری حساب می‌شود و توصیه به خواندن آن نمی‌شود. ممکن است با طرح مسائلی پای جادوگری که حرام است و اجنه را به زندگی انسان‌ها باز کند که باعث شر و خطر برای دین و دنیا و آخرت است.

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۷ ۰۸:۴۰

نباید اجازه انتشار به این کتاب داده میشد ودر اینجا از آن کتاب تبلیغ میشد چرا که آموزش علوم غریبه نیاز به استاد و راهنما داره، من فردی را میشناسم که شخصا دنبال این علوم رفته و باعث شده زندگیش بخاطر اونایا نابود بشه

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۸ ۰۶:۳۹

هر کس که بدون آگاهی و علم وارد این مباحث علوم غریبه بشه با دست خودش ،خودش رو به نابودی میکشونه و باعث میشه پای اجنه و موجودات دیگه به زندگیش باز بشه ،اینایی که دنبال این برنامه ها هستن آخرش یا دیوانه میشن و خودکشی می‌کنند نمونه و شاهد هم زیاد دارم که ایم بلاها سرشون اومده

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۲۸ ۱۴:۳۵

باسلام علوم غریبه یک علم ماورایی و مافوق ذهن انسان عادی هست ک باید درراه خدا استفاده شود بدون هیچ هزینه ای ولی امروزه استاد نماهایی هستند بخاطر پول و ثروت سر مردم کلاه میزارن ،علوم غریبه درراه درست عالی هست وگرنه کسی ک درک درستی از علوم غریبع داشته باشند میتواند بفهمند ک الان کشورهای بزرگ و صاحب تکنولژی و کنترل مردم دارن از علوم غریبه و موکل استفاده میکنند.

avatar
۱۴۰۲-۱۱-۰۲ ۰۸:۴۰

همش از بی پولیه

avatar
۱۴۰۲-۱۱-۰۲ ۱۳:۱۵

مثال کدوم کشور