آنچه در ادامه میخوانید حاصل این گفتوگو است؛
ایسنا: به نظر شما سه چالش مهم ایران در حوزه اقتصاد کدام کدامها هستند؟
صدر: در بحث توسعه اقتصادی باید ارتقای کمی و کیفی اقتصادی و عدالت اقتصادی را در ذیل آن در نظر بگیریم؛ ما در جغرافیایی عظیم و با اهمیت از نظر ژئوپلتیک و استراتژیک زندگی میکنیم که بسیاری از کریدورهای مهم و با صرفه از شمال و جنوب و شرق و غرب ایران از این کشور میگذرند، با انواع و اقسام منابع که با سهم هفت درصدی از نرم جهانی نیز بیشتر است؛ در حالی که تنها یک درصد از جمعیت جهان که ملتی غیور و نجیب هستند، در ایران زندگی میکنند. اقتصاد و تولید ناخالص در کشور ما در مقایسه با کشورهای همتراز و حتی ناهمتراز مانند کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس آنطور که باید از نظر کمی، رشد نکرده است و در حوزه کیفی نیز درآمد سرانه ملی و منابعی مانند نفت مهم هستند. در شرایطی که هدایت منابع، اعتبارات و نقدینگی به سمت تولید و اشتغال انجام نگرفته؛ اقتصاد ممکن است بزرگتر شود؛ اما با خام فروشی! در حالی که تاکید ما طبق منویات مقام معظم رهبری بر اقتصاد درونگرای مولد برونگرا مبنی بر تولید و دانش است.
عدالت اقتصادی نیز بخش دیگری از سیاستهای اقتصادی بوده و باید ببینیم سطح دسترسی اقشار و طبقات مختلف به منابع اقتصادی توزیع شده در کشور چگونه است؛ به عنوان مثال، دسترسی روستاییان به بسترهای اقتصادی، درگیری جوانان و سالمندان و سهم زنان در چرخه اقتصاد و مدیریت آن و چرخه تولید همگی از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.
وقتی نقدینگی تولید نشده و مباحث انسانیاش در نظر گرفته نشود؛ بانکها به دلیل مسائل موجود در حوزه اقتصاد برخی اوقات مبادرت به خلق پول کرده و گاهی بودجه دولت با کسری مواجه و به دنبال آن تورم ایجاد شده و ما با چرخهای ناقص و دور باطلی از تورم و رکود در تولید مواجه میشویم.
ایسنا: موانع و مشکلات اقتصادی حوزه انتخابی خودتان را ذکر کرده و بفرمایید چه راهکارهایی برای رفع این موانع دارید؟
صدر: مسائل اقتصادی حوزه انتخابیه تبریز، اسکو و آذرشهر نیز متاثر از مسائل اقتصاد ملی است. مشکلات معیشتی و تورم، ملت را آزار میدهد و اینها همه معلول مسائل اقتصادی و مدیریت در اقتصاد هستند. معتقدم که یکی از این مشکلات، بیمهری در حمایت از تولید و صنایع است. بازگشت بخشی از درآمد حاصل از منابع استانی به ویژه منابعی مانند منابع معدنی مس و طلا و خشکبار، قالیبافی، صنعت، درآمدهای مالیاتی و خدماتی، ضمن فراهم آوردن زمینه ایجاد اشتغال و هدایت نقدینگی به سمت تولید و اصلاح معیشت، سبب ایجاد انگیزه رقابتی و پیشروی در راستای درآمدزایی و توسعه تولید در استان میشود.
ایسنا: مهمترین مساله فرهنگی حوزه انتخابیه و راهکاهایتان را ذکر کنید:
صدر: در این حوزه نیز مانند حوزه اقتصادی باید توسعه کمی و کیفی و دسترسی اقشار مختلف به زیرساختهای فرهنگی مورد بررسی قرار بگیرد. استان ما به ویژه شهر تبریز به لحاظ قدمت تاریخی از سابقهای بسیار غنی و جلوههایی از تاریخ برخوردار بوده و مهم این است که زنان و مردان و روستاییان و شهریان در دسترسی به فرهنگسراها و آموزشگاههای و دیگر مکانهای فرهنگی تا چه اندازه از عدالت برخوردار هستند؟ این زمینه قابلیت سرمایهگذاری و جذب اعتبار در حوزه کمی و کیفی و توسعه زیرساختها و ایجاد عدالت در دسترسی به آنها را دارد.
ایسنا: به نظر شما مجلس با طرحها و برنامههای موجود در حوزه خانواده به فرزندآوری تا چه حد توانسته، موفق عمل کند و ارزیابی و نگاه شما در این حوزه چگونه است؟
صدر: مسئله فرزندآوری، مسئلهای استراتژیک در ایران و سایر کشورها بوده و برخی کشورها مانند کشورهای اروپایی پس از مواجهه با کاهش نرخ رشد جمعیت اقدام به پذیرش افراد در سطوح و اقشار مختلف و جمعیت سازی میکنند؛ در کشور ما نیز در سالهای گذشته مسئله کاهش نرخ رشد جمعیت و برخی بستههای تشویقی و حمایتی در این خصوص مطرح شده است.نگرانیها و دغدغههای زوجین، جوانان و خانوادهها نسبت به آینده بچهها، مراقبت از آنان، تامین خوراک و پوشاک و نیازهای آنان که صرفا اقتصادی نیستند؛ باید برطرف شود. حل مشکل اشتغال، مسکن و ازدواج جوانان، منجر به توسعه معیشتی و حل مشکلات اقتصادی می شود که البته تحقق این اهداف، نیازمند فرهنگسازی و آگاهسازی نیز است.
ایسنا: نظر شما در مورد قوانین مجلس در مورد کاهش سود بانکی و نظام بانکی بدون ربا چیست؟
صدر: در این خصوص باید با توجه به شرایط فعلی کشور در حوزه مسائل اقتصادی تصمیم گرفت؛ اگر سود بانکی را به یکباره کاهش دهیم، سرمایه و نقدینگی از بانکها به سمت سایر بازارها فرار میکند؛ از این رو سود بانکی باید طبق پیشبینی فعالان اقتصادی و با توجه به شرایط اقتصادی جامعه به طور پلهای و متناسب با تورم کاهش یابد. مجلس نیز میتواند در این زمینه نظارت و با دولت تعامل کند که تورم ایجاد نکرده و مدیریت نقدینگی را رها نکند تا به سطح استاندارد مورد قبول در دنیا و مورد انتظار از ما به عنوان کشوری اسلامی، نزدیک شویم.
ایسنا: چه برنامهای در حوزه زنان خانهدار، فرزندآوری و حمایت از خانواده دارید؟
صدر: بانوان کشورمان هم به لحاظ علمی و هم به لحاظ فرهنگی و مذهبی دارای جایگاه مهمی هستند. بانوان به ویژه زنان خانهدار، دغدغههای مهم و خاص خود را دارند و نقش تربیتی آنان با هیچ طرح و حقوقی قابل قیاس نیست. زحمات بیمنت و بیچشمداشت آنان باید جبران شود. تامین اجتماعی و بیمه زنان خانهدار جزو مسائل مهمی است که باعث میشود بانوان خانهدار بعد از دست دادن سرپرست خانوار به دلیل مسائل متعددی مانند فوت همسر یا متارکه، دچار آسیب نشوند.
ایسنا: کاندیداها چگونه میتوانند به افزایش میزان مشارکت مردم در انتخابات کمک کنند؟
صدر: در ابتدا باید بررسی کرد که چرا مشارکت بعضی وقتها کم میشود و چرا مردم پای صندوق نمیآیند و یا چرا مردم در انتخابات ریاست جمهوری و یا بزنگاههای تاریخی مهم پای کار میآیند؟. اعتماد عمومی به دلیل برخی رفتارهای نمایندگان از مجلس کم شده است و اینطور نیست که مردم به منافع کشور اهمیت ندهند. چه کسی راضی به آسیب وارد شدن به کشورش و یا منافع ملی میشود؟ اما مردم از برخی مسئولان گلهمند هستند. حل مسائل اقتصادی ومعیشتی و رفتار با صداقت شاید نرخ مشارکت را بیشتر کند. مردم ما شرایط جنگی و جیرهبندیهای سختتر را تحمل کردهاند و حالا هم صداقت باعث میشود تا ملت پای کار بیایند. نمایندگان باید اعتماد به مجلس را با رفتارشان بازگردانند، نه اینکه شش ماه مانده به انتخابات، سخنرانیهای آنچنانی در مورد معیشت و تورم ارائه دهند.
گفتنی است: دکتر حبیب صدر، متخصص اعصاب و روان، ۴۷ ساله بوده و تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در یکی از روستاهای آذربایجان شرقی گذرانده و در سال ۷۴ وارد دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و پس از فارغالتحصیلی در سال ۸۱ وارد ارتش شده است، او در لشکر ۲۱ حمزه و مناطق عملیاتی خدمت کرده و تخصصش را در رشته اعصاب و روان از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم تبریز، اخذ کرده است .وی پس از تجربههای متعدد در بیمارستان ارتش از جمله مسئولیت فنی و جانشینی ریاست بیمارستان و انجام اقدامات عدیده مانند به روز رسانی تجهیزات، به ریاست اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش درآمده و دارای دکترای مدیریت استراتژیک و دانشجوی دکتری روابط بین الملل است.
انتهای پیام
نظرات