• دوشنبه / ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۹:۴۲
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402122819600
  • خبرنگار : 50046

جلوه‌نمایی پایتخت نساجی ایران در روستای شکوفه‌های سیب

جلوه‌نمایی پایتخت نساجی ایران در روستای شکوفه‌های سیب

ایسنا/خراسان شمالی روستای پلکانی رویین اسفراین از جمله برترین روستاهای پلکانی ایران و از توریستی‌ترین مناطق کشور و استان خراسان شمالی محسوب می‌شود.

روستای پلکانی رویین اسفراین از جمله برترین روستاهای پلکانی ایران و از توریستی‌ترین مناطق کشور و استان خراسان شمالی محسوب می‌شود.

روستای رویین اسفراین با دارا بودن قدمتی بیش از ۵۰۰ سال و تپه‌های زیبای باستانی، با سکونتگاهی بسیار زیبا، به سبب داشتن باغات سیب به روستای شکوفه‌های سیب نیز شهرت دارد.

این روستای پلکانی در ۲۶ کیلومتری شمال شهر اسفراین و ۵۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر بجنورد مرکز  خراسان شمالی و با فاصله هفت کیلومتری از جاده اسفراین به بجنورد، در ارتفاع یک هزار و۶۷۰ متری از سطح دریا و در منتهی الیه دره رودخانه‌ای رویین در رشته کوه‌های آلاداغ قرار گرفته است.

این روستا از جمله روستاهای سرسبز و خوش آب و هوای شهرستان اسفراین محسوب می‌شود که در سمت جنوبی کوه‌های الاداغ و در یکی از دره‌های مصفای آن واقع شده و کوچه‌های پیچ در پیچ و بافت سنتی و پلکانی خانه‌ها در کنار باغات زیبای سیب که اندک اندک در این زمان از سال به گل نشسته‌اند، گردشگران بی شماری را به خود فرا می‌خواند.

وقتی به روستای رویین‌ می رسیم، جلوه شکوه باغ ها با طنین دلنشین آب رودخانه ای که از میان روستا می گذرد هماهنگ می شود و سفمونی کم نظیری از دلپذیرترین آهنگ های طبیعت را برایت می نوزاد و جسم و روح را با نوای طبیعت نوازش می دهد .

رودخانه رویین که از میان آبادی می گذرد، روستا را به دونیم تقسیم کرده است. هسته اصلی روستا در سمت چپ رودخانه با معماری پلکانی با بافتی خشتی و گلی نمای زیبایی به روستا بخشیده است .

رویین بردامنه شیبداری بنا شده و کوچه های آن اغلب شیب تندی دارد که البته با اجرای طرح هادی، همانند پلکانی رفت و آمد را برای اهالی و مسافران راحت کرده است بافت پلکانی خانه های روستاها به گونه ای است که حیاط هر خانه درواقع پشت بام خانه دیگری است .

در واقع، رویین را به واسطه بافت پلکانی زیبایش ماسوله خراسان شمالی می خوانند.

در مرکز روستا مسجد جامع و بقعه امام زاده سید اسحاق قراردارد که از منسوبین امام موسی کاظم (ع) و مورد احترام و توجه اهالی منطقه است بازار کوچک روستا هم در جواراین دومکان قراردارد .

زبان و گویش مردم روستا، فارسی است این روستای تاریخی از قدمتی بیش از ۵۰۰سال برخوردار است و وجود درختان چناری ۶۰۰ساله و تپه باستانی رویین، حاکی از قدمت تاریخی روستاست.

سمت راست رودخانه ای را که از میان روستا می گذرد بیشتر کوچه باغ ها و باغهایی پیوسته و چشم نواز تشکیل می دهد و البته انگشت شمار ساختمانهایی هم به چشم می خورد که برای رسیدن به آنها باید از پل آهنی نصب شده روی رود خانه عبور کرد.

باغهای سمت چپ رودخانه را نَسَر می گویند 'نَسَر 'را اهالی روستا به دلیل واقع شدن این باغ ها به لحاظ جغرافیایی در مکانی که بیشتر زمان روز در سایه قرار دارد می گویند .

کوچه باغ های پیچ درپیچ و رویایی نسر را که طی کنیم باغها اندک اندک به سوی بلندیها کشیده می شود و امتداد آن ها به سرچشمه می رسد که بزرگترین چشمه تفرجگاهی عمومی روستا است و محلی برای تفرج گردشگران از اقصا نقاط استان و کشور محسوب می شود.

در هر حال گفته می شود که واژه رویین به معنای رویش است و این روستا به دلیل سرسبزی فراوانش، چنین نام گرفته است. ترکیب طبیعت کوهستانی، آب فراوان و سبزه و باغ های چشم نواز، فضای دلکشی را در این منطقه فراهم آورده است.
ح

علاوه بر مناطق زیبای طبیعی این منطقه، صنایع دستی موجود آن نیز رویین را تبدیل به منطقه ای منحصر به فرد کرده بطوریکه این روستا در کشور با نام پایتخت نساجی ایران معروف است.

می‌گویند اینجا اولین روستای صنعت نساجی ایران است و هر کدام از زنان روستا یک دستگاه بافندگی سنتی در خانه‌هایشان دارند، حتی نمونه کارهایشان، از زیرانداز تا بقچه را در همه‌ جای خانه و کنار طاقچه می‌توان دید.

زمانی ۱۲۰ دستگاه چادرشب بافی در روستا وجود داشت و بعد از اینکه ماشین‌های برقی به بازار آمدند و جایگزین دستگاه‌های سنتی شدند، اما بعد از مدتی با حمایت معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دوباره جای ماشین‌های سنتی در خانه‌ها باز شد.
«وقتی یکی از دخترهای روستا ازدواج می‌کرد، ۲۰ چادر شب‌، ۵۰ حوله حمام و ۳۰ سفره در جهیزیه آن می‌گذاشتند، اما جوانان امروزی مدگرا شده‌اند.»
این‌ها صحبت‌های کارآفرین صنایع دستی در روستای نمونه گردشگری رویین"در خراسان شمالی است.

وقتی وارد خانه های این روستا می شویم خانه هایی کاه‌گِلی با چادر شب‌های قرمز دورتا دور چیده شده را می بینیم که زنانش پشت دستگاه‌های چوبی سنتی مشغول بافندگی هستند که برای برخی، یادآور کارتون «حنا، دختری در مزرعه» هستند.

زنان روستا، جوان تا پیر مشغول چادرشب بافی و حوله بافی هستد، ماکوها را از تار و پودها رد می‌کنند و صدایش تمام خانه را برمیدارد.

همه‌ طرح‌ها و رنگ‌بندی بافت‌های روستاییان، ذهنی است و برای کارهایشان هیچ الگویی ندارند. هر روستایی روزی ۴ یا ۵ متر می‌بافند و بافت یک چادر شب دو ماه زمان می‌برد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha