مونا کامل در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: آفت سن گندم، در تمام مراحل زندگی خود بهصورت سن مادر و یا دوره پورگی به قسمتهای غلات از جمله جوانـه مرکزی، برگها، سـاقه، خشه و دانهها حمله کرده و با خرطوم خود شیره گیاهی را میمکد و باعث کاهش عملکرد و خسارت به محصول میشود.
وی افزود: آفت سن گندم، همچنین با تزریق بزاق حاوی ترکیبات شیمیایی به درون دانه غلات، سبب از بین رفتن گلوتن میشود و در نتیجه کیفیت نان را به میزان زیادی کاهش میدهد.
کارشناس حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کاشان، تصریح کرد: حشره کامل سن گندم در دامنه کوهها و در زیر علفها و بوتهها بهخصوص بوتههای گون و درمنه زمستان را میگذراند و در ابتدای فصل بهار و پس از گرم شدن هوا به سمت مزارع گندم و جو پرواز میکنند که به عمل پرواز سنها و رسیدن آنها به مزارع گندم و جو «ریزش سن مادر» گویند.
کامل تأکید کرد: سن مادر از کوه به مزرعه هجوم میآورد به بوتههای جوان حمله میکند و در محلهای تغذیه، برگها باریک، زرد و سفید شده و قسمت بالاتر آن میافتد، جوانه مرکزی یا پنجهها خشک میشوند، ممکن است تمام خوشه نورس سفید شود که این خوشهها چروکیده شده و یا اصلاً دانهها نمیبندند.
وی گفت: آفت سن مادر با ورود به مزرعه و پس از یک تا دو هفته تغذیه از برگ، ساقه و جوانه مرکزی گیاه گندم، جفتگیری کرده و تخمهای خود را غالباً در پشت برگهای گندم میگذارد. پس از تفریخ تخمها، پورهها خارج میشوند.
کارشناس حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کاشان، افزود: رنگ پورههای سن اول، به رنگ سیاه و خیلی کوچک است که در قسمت پایین بوتههای گندم و پشت برگها در سایه زندگی میکنند. پورههای سن اول بدون حرکت و تغذیه میمانند و پس از این مرحله دوره تغذیه و رشد شروع میشود.
کامل در مورد زمان حمله آفت، اظهار کرد: بیشترین خسارت آفت سن بعد از مرحله دوم پورگی است که این مرحله، همزمان با شیری و یا خمیری شدن دانههای گندم بوده که رشد و تکامل پورهها همزمان با رشد گندم است و پس از برداشت محصول، تغذیه سنها نیز به پایان رسیده و در پایان خرداد و اوایل تیرماه حشرات به اماکن کوهستانی خود بر میگردند.
وی تصریح کرد: خسارت حشرات کامل سن گندم بهصورت کاهش مقدار محصول و خسارت پورهها و سنهای نسل جدید به صورت کاهش کیفیت محصول است که تغذیه پورهها و سنهای نسل جدید باعث میشود تا دانههای نرم و لطیف، تبدیل به دانههای لاغر و چروکیده و پوک شوند که در نتیجه این دانهها ارزش نانوایی ندارند.
کارشناس حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کاشان، افزود: حد قابل تحمل سنزدگی دانهها دو درصد است، دانههایی که بیش از دو درصد آنها سنزدگی داشته باشند فاقد کیفیت نانوایی هستند. حشرات کامل نسل جدید خطرناکترین مرحله از نظر خسارت وارده به دانه هستند. محل ورود خرطوم حشره به دانه تیره رنگ شده و هالههایی گرد و رنگپریده آن را احاطه میکند.
وی گفت: شبکه مراقبت سن غلات، هر ساله با توجه به شرایط آب و هوایی از پایان بهمنماه فعال شده و عملیات پایش و رصد مزارع بهصورت مستمر انجام میشود تا علاوه بر مشاهده و اعلام اولین ریزش آفت، تراکم آن نیز بررسی شده و در صورت رسیدن به شرایط مبارزه، زمان سمپاشی به کشاورزان اعلام میشود.
کامل، اظهار کرد: اولین ریزش در سال جاری در تاریخ ۱۹ اسفند مشاهده شد و با توجه به تراکم آفت از ۲۸ اسفندماه مبارزه با آن آغاز شده است.
وی درباره شیوه شناسایی آفت، تصریح کرد: برآورد جمعیت آفت در مزرعه به وسیله تور و کادر انجام میشود که در مزارع گندم آبی، نرم مبارزه با سن مادر ۲ عدد و در مزارع جو آبی ۵ تا ۶ عدد در مترمربع است، اما نرم مبارزه با پوره در مزارع گندم آبی، چهار عدد و در مزارع جو آبی ۱۲ تا ۱۴ عدد در متر مربع است.
کارشناس حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کاشان، تأکید کرد: چنانچه با این آفت در مرحله مادری مبارزه نشود و یا جمعیت آفت به نرم مبارزه نرسد پایش مزارع ادامه دارد و در صورت رسیدن به نرم مبارزه در مرحله پورگی انجام میشود و کشاورزان برای جلوگیری از بروز خسارت باید تا قبل از تخمریزی آفت، هر چه سریعتر نسبت به سمپاشی مزارع اقدام کنند.
کامل گفت: سطح زیر کشت غلات در سال جاری ۱۷۰۰ هکتار است که شبکه مراقبت، با هدف جلوگیری از خسارت به محصولات راهبردی و کاهش سن زدگی، پایش در تمام سطوح را پیگیری میکنند.
وی افزود: عملیات سمپاشی با استفاده از پهپادهای کشاورزی، منجر به استفاده بهینه از سموم و نیروی کار و کاهش خطرات زیست محیطی شده ضمن اینکه دقت و سرعت بالا، مصرف آب کمتر، کاهش هزینههای کارگری و عملکرد بالا در شرایط مختلف از مزایای این شیوه سمپاشی است.
انتهای پیام
نظرات