به گزارش ایسنا، پایگاه خبری واشنگتن فیری بیکن گزارش داد دولت بایدن اجازه داده است که مجموعهای از معافیتهای تحریمی که به ایران و روسیه اجازه میدهد در زمینه هستهای همکاری مشترک داشته باشند، منقضی شود اما به اجرای آن تحریمها متعهد نخواهد شد.
واشنگتن آخرین بار در اوت ۲۰۲۳ این معافیتها را تا ابتدای سال ۲۰۲۴ تمدید کرده بود اما اکنون این معافیتها منقضی شدهاند.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفتوگو با واشنگتن فیری بیکن توضیح نداد که چرا معافیتها منقضی میشوند و خاطر نشان کرد مقامات این کشور همچنان بهعنوان بخشی از روند بازبینی منظم، معافیتها را بررسی میکنند و اظهارنظر عمومی تنها زمانی که تصمیمی به عنوان بخشی از آن بررسی گرفته شود، ارائه خواهد شد.
فیری بیکن در گزارش خود تصریح کرد: تمدید نشدن این معافیتها در شرایطی که ایران و روسیه در حال ادامه و گسترش همکاریهای هستهای هستند، درباره سیاستهای دولت آمریکا در این زمینه سردرگمیهایی را ایجاد میکند و سوالاتی را نیز در کنگره به وجود میآورد.
جمهوریخواهان کنگره در این سالها بر وزارت امور خارجه دولت بایدن فشار میآورند تا این معافیتها را که در چارچوب برجام صادر میشوند، لغو و تحریمهایی را اجرا کند که مانع از این همکاری میان تهران و مسکو شود. اما دولت بایدن بارها این معافیتها را قبل از اینکه اجازه دهد در اوایل سال جاری (میلادی) منقضی شود، تمدید کرد.
جمهوریخواهان گمان میکنند که این اقدام نشانه آن است که ایالات متحده چشم خود را بر همکاری هستهای روسیه و ایران میبندد و تحریمها را اجرا نمیکند. منابع آگاه به فیری بیکن گفتند که سوالات پیرامون معافیتهای تحریمی در هفتههای اخیر در کنگره افزایش یافته است و برخی از قانونگذاران خواستار ارائه توضیحات فوری از وزارت امور خارجه آمریکا شدهاند.
دولت باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا بر اساس متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معافیتهایی را صادر کرد که به ایران و روسیه و همچنین چین و کشورهای اروپایی اجازه میداد تا بخشی از برنامه هستهای تهران را به عنوان شروط توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران بسازند. سپس دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ پس از خروج از توافق هستهای، معافیتها را لغو کرد اما رئیس جمهور جو بایدن پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرد که این معافیتها را صادر خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات