یوسف ابراهیمیان به مناسبت هفته زمین پاک (دوم تا هشتم اردیبهشت) در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به عوامل متعددی که در دنیای امروز منجر به آلودگی زمین میشود، گفت: پسماندها یکی از اصلیترین عوامل آلودگی زمین هستند.
وی با بیان اینکه باید رویکرد مناسبتری در زمینه مدیریت پسماندها داشته باشیم، افزود: متاسفانه در حال حاضر حداقل در شهر کرمانشاه به صورت گسترده شاهد تفکیک زبالهها از مبدا نیستیم و صرفا کارهای مختصری در برخی از محلات شهر صورت گرفته است.
مدیر و موسس انجمن «حفاظت و احیاء محیط زیست» کرمانشاه معتقد است: نبود تفکیک مناسب پسماندها در مبدا از یک سو باعث میشود زبالههای قابل بازیافت در داخل محلات و توسط زبالهگردها تفکیک شود که این امر آلودگی فراوانی را وارد محیط زیست میکند و از سوی دیگر بخشی از پسماندهای ارزشمند و دارای قابلیت بازیافت از دست میروند.
وی ادامه داد: به علاوه در همین شهر کرمانشاه اگرچه کارهای بسیار خوبی در زمینه مدیریت پسماند از سوی شرکت بازیافت صورت گرفته، اما به دلیل نزدیکی سایت پسماند به شهر، بوی بد و آلودگی این سایت تا بالای کرمانشاه میرسد و میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: برای مدیریت صحیح پسماندها، از یک سو باید تفکیک زباله از مبدا صورت بگیرد و زبالهها به صورت تفکیک شده به شرکت بازیافت برود، از سوی دیگر جانمایی سایت مدیریت پسماند درست باشد.
چرا نمیشود کیسه نایلونی را با پاکت کاغذی جایگزین کرد؟
موضوع دیگری که ابراهیمیان به آن اشاره کرد و محوریت روز زمین پاک امسال نیز هست سهم بالای پسماندهای پلاستیکی در آلودگی زمین است که این آلودگی قرنها در محیط زیست باقی میماند و تجزیه هر پسماند پلاستیکی چند صد سال به طول میانجامد.
وی تاکید کرد: در کنار برنامهریزی برای بازیافت پسماندهای پلاستیکی و جلوگیری از ورود آنها به محیط طبیعی، باید اقداماتی نیز به منظور کاهش تولید چنین پسماندهایی صورت بگیرد.
مدیر و موسس انجمن حفاظت و احیاء محیط زیست کرمانشاه از چند عامل اثرگذار در بالا بودن سهم پسماندهای پلاستیکی یاد کرد که یکی از مهمترین آنها سود خوبی است که فروش کیسههای نایلونی در برخی صنوف از جمله نانواییها دارد، بگونهای که گاهی سود فروش این کیسههای نایلونی برای نانواییها از خود نان بیشتر است و کیسه نایلونی را که کیلویی حدود ۸۰ هزار تومان میخرند، دانهای حدود دو هزار تومان به مردم میفروشند.
ابراهیمیان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این کیسهها در برخی فروشگاهها به صورت رایگان عرضه میشود، اما در صورت حذف آن هیچ جایگزینی وجود ندارد.
وی با اشاره به قیمت بالای پاکت های کاغذی و با بیان اینکه هر کیلو پاکت کاغذی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد، ادامه داد: قطعا با این قیمتها جایگزینی پاکت کاغذی با کیسههای نایلونی برای مغازهداران و فروشگاهها صرفه اقتصادی ندارد، مگر اینکه یارانهای در این زمینه به آنها داده شود.
به گفته این فعال محیط زیست، اینکه عرضه این کیسهها کلا ممنوع شود تا مردم مجبور شوند کیسههای چندبار مصرف برای خرید همراه خود بیاورند هم نیازمند اهرم قانونی است که اکنون در اختیار نیست.
آلودگی زمین فقط با زباله نیست
ابراهیمیان به موضوع دیگری اشاره که در بسیاری از مواقع در زمینه آلودگی زمین فقط به زبالهها توجه میشود و این در حالیست که در کنار زبالهها عوامل آلاینده بسیار دیگری هم داریم که از جمله آنها میتوان به آلودگی حاصل از صنایع و کارخانجات اشاره کرد.
وی با بیان اینکه هنوز بسیاری از صنایع فیلترهای لازم برای تصفیه خروجی هم در زمینه آلاینده هوا و هم پسابها را ندارند، این امر را یکی از مهمترین آلایندههای زمین اعلام کرد.
مدیر و موسس انجمن حفاظت و احیاء محیط زیست کرمانشاه تاکید کرد: در بخش کشاورزی نیز شاهد مصرف حجم عظیمی از سموم و کودهای شیمیایی هستیم که منجر به آلودگی آب و خاک میشود و تبعات آن تا چندین سال باقی میماند.
ابراهیمیان از آلودگی حاصل از خودروها نیز یاد کرد و افزود: هر خودرو مانند یک بخاری نفتی عمل میکند و هم آلودگی هوا دارد و هم به گرم شدن زمین دامن میزند.
این فعال محیط زیست سپس به سهم بسیار مهم عوامل انسانی در آلوده کردن زمین اشاره کرد و گفت: بارها میبینیم که مردم پسماندهای خود را به راحتی در محیط طبیعی و حتی رودخانهها خالی میکنند و برخی رودخانهها به معبری برای عبور زباله تبدیل شده است.
وی اظهار کرد: متاسفانه آموزش مناسبی در زمینه فرهنگسازی برای مردم با هدف جلوگیری از آلوده کردن زمین و محیط زیست ارائه نمیشود. رسانهها، فضای مجازی و خصوصا آموزش و پرورش و مدارس نقش بسزایی در این زمینه دارند و باید آموزشها در مدارس بگونهای ارائه شود که هر کودک یک سفیر محیط زیست در خانواده خود باشد.
ابراهیمیان اظهار کرد: همه دستگاهها باید دست به دست هم بدهند و هم در زمینه آگاهی دادن به مردم و هم مشارکت در حفظ زمین پاک پای کار بیایند و هیچ دستگاهی مسئولیت خود را بر گردن دیگری نیندازد.
انتهای پیام
نظرات