• پنجشنبه / ۳ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۹
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403030301481
  • خبرنگار : 50046

فتح خرمشهر؛ انجام ناشدنی‌ها

فتح خرمشهر؛ انجام ناشدنی‌ها

ایسنا/خراسان شمالی خرمشهر، حدیث مقاومت و جانبازی دلیرمردان، نماد شجاعت و دلاوری و سند افتخار ملتی است که برای دفاع از خود، از جوانان برومندش گذشتند تا بر دروازه خونین شهر، تا همیشه، حجله فتح و ظفر بندند.

خرمشهر، تاریخ مجسم و نمونه عینی صلابت و استواری جوانان جان بر کفی است که صادقانه، بی‌ریا و گمنام، به استقبال شهادت رفتند و معتقد بودند مرگ سرخ به از زندگی با خواری است.

خرمشهر، حکایت به معراج رفتگانی است که با خون، وضوی عشق گرفتند و ققنوس‌وار، در آتش عشق دفاع از میهن اسلامی سوختند و با دشمن نساختند.

خرمشهر، دفتری است ناگشوده و نانوشته که خاطرات حماسه را در اوراق زرین آن باید با خون نگاشت، زیرا آن سرزمین مقدس، قدمگاه مردان شیردلی بوده که با عشقی مقدس، به استقبال مرگ رفتند.

تاریخ پرفراز و نشیب خرمشهر، از حماسه‌های غرورآفرینی و مقاومت دلیرمردانی سرشار است که با شور و شوقی وصف‌ناپذیر به استقبال خطر رفتند و جان بر کف، ماندگارترین و حماسی‌ترین لحظه‌های تاریخ را به نام خود و ایران در برگ های زرین تاریخ قرن ثبت کردند.

حماسه فتح خرمشهر به دنیا فهماند که جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌ها و محاصره اقتصادی و نظامی، حتی بدون کسب غنایم جنگی از کشور عراق نیز می‌تواند به پیروزی برسد. بنابراین دنیا باور کرد ما ملتی هستیم که می‌توانیم روی پای خودمان بایستیم و تحمل این موضوع برای آمریکا و انگلیس بسیار تلخ و دشوار بود.

نبرد بزرگ، سرنوشت‌ساز و غرورآفرین بیت‌المقدس که برای آزادسازی خرمشهر از لوث وجود نیروهای متجاوز عراقی انجام شد، علاوه بر پایان بخشیدن به ۱۹ ماه اشغال بخشی از حساس‌ترین مناطق خوزستان و آزادسازی خرمشهر، ضربه‌ای سهمگین و کمرشکن به توان رزمی و جنگ‌طلبی‌های دشمن بعثی وارد کرد. عملیات بیت‌المقدس به‌عنوان برجسته‌ترین عملیات آفندی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در تاریخ نظامی هشت سال دفاع مقدس ثبت شده است.

۷

ادامه انجام عملیات با وجود جراحت شدید

احیاء امیری، فرمانده گردان شهید قاسمی که از افرادی بود که در انجام عملیات بیت المقدس برای آزادسازی خرمشهر از خراسان شمالی در منطقه حضور داشت و در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: وقتی وارد این عملیات شدم ۲۱ سال بیشتر نداشتم. عملیات بیت المقدس ۲۳ روز طول کشید؛ این عملیات از ۱۰ اردیبهشت ماه آغاز شد و تا سوم خرداد ماه ادامه یافت.

وی ادامه داد: این عملیات به‌صورت مرحله به مرحله انجام می‌شد و پیشروی‌ها انجام می‌شد و مرحله سوم تا چهارم حدود یک هفته تا ۱۰ روز ادامه یافت.

امیری با اشاره به اینکه در مرحله چهارم این عملیات به سوی خرمشهر در حرکت بودیم و من مجروح شدم، اظهار کرد: در عملیات ترکش به سرم اصابت و سپس کمانه کرد و رد شد و پزشک معالج اصرار داشت که ادامه حضور در عملیات را رها کنم و برای درمان به عقب بازگردم. اگر به علت این مشکل به عقب باز می‌گشتم بقیه بچه‌های حاضر در گردان احساس تنهایی می‌کردند، من با اصرار و پافشاری حضور در عملیات را ادامه دادم.

وی بیان کرد: باید از بروز عفونت در سر جلوگیری می‌کردم؛ اما هوا آنقدر گرم بود که احتمال عفونت وجود داشت. به همین دلیل همرزم‌ها اقدام به ساخت سایه‌بانی برای من کردند، اما سایه‌بان در تیررس عراقی‌ها بود و هر زمانی که زیر آن قرار می گرفتم دشمن شروع به تیراندازی می‌کرد و بالاخره آن را از بین برد.

امیری گفت: از آنجا که عراقی ها نمی‌خواستند خرمشهر دست نیروهای ایرانی بیفتد، درگیری‌ها در مراحل سه تا چهار از عملیات بیت المقدس به‌صورت شبانه‌روزی بود و بالاخره توانستیم سوم خرداد این شهر را از اشغال عراقی‌ها خارج کنیم.

وی ادامه داد: ما جزو اولین نیروهایی بودیم که بعد از فتح خرمشهر وارد این شهر شدیم و اولین نماز جماعت را به امامت آیت‌الله عبدالحسن شیرازی در مسجدجامع خرمشهر بجا آوردیم.

برای آزادسازی خرمشهر رزمندگان سن و سال نمی‌شناختند

جمشید مؤمنی‌نسب، یکی دیگر از رزمنده‌های دوران دفاع مقدس خراسان شمالی که در عملیات آزادسازی خرمشهر حضور داشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: آزادی خرمشهر معجزه بزرگی بود و به فرموده امام خمینی (ره) «خرمشهر را خدا آزاد کرد».

وی با بیان اینکه بزرگترین ژنرال‌های دنیا، امیدی به آزادسازی خرمشهر نداشتند، افزود: بعد از اینکه بزرگترین ژنرال‌های آن زمان از استحکامات عراق در خرمشهر دیدن کردند، گفتند مسلح‌ترین زمین‌های نظامی در اطراف خرمشهر است و ارتش سرخ مسکو هم نمی‌تواند خرمشهر را نجات دهد.

مؤمنی‌نسب ادامه داد: خیلی از جوانان را در این عملیات و جنگ تحمیلی از دست دادیم، اما عشق و علاقه به امام راحل و انقلاب اسلامی موجب شد تا جوانان با تمام وجود در صحنه حضور داشته باشند.

وی با تاکید براینکه زنان آن زمان پا به پای مردان در پیروزی انقلاب اسلامی سهیم بودند، اظهار کرد: در عملیات آزادسازی دفاع مقدس ۱۶ ساله بودم و تازه ازدواج کرده بودم، اما در آن زمان سن و سال مطرح نبود، بلکه عقیده و شجاعت مطرح بود. آن زمان خانواده‌ها شرایط را درک می‌کردند و با عشق و علاقه، فرزندان و همسران خود را راهی جبهه جنگ می‌کردند.

۷

شهیدی که خیلی باصفا بود

الهی راد، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا درباره شهید محمدعلی صفا که در جریان آزادسازی خرمشهر جانفشانی‌های زیادی داشت، اظهار کرد: شهید سرتیپ محمدعلی صفا و شماری از کماندوهای نیروی دریایی بوشهر در حالی که کمتر از یک‌دهم لشکر عراق بودند، توانستند ۱۶۴ تانک لشکر متجاوز بعثی را منهدم کنند و ارتش صدام را به عقب برانند.

وی افزود: امیر سرتیپ محمدعلی صفا در سال ۱۳۲۸ در بجنورد متولد شد و در سال ۱۳۵۹ در خرمشهر به شهادت رسید. او از فرماندهان تکاوران دریایی بود. پس از پیوستن محمدعلی به ارتش و گذراندن دوره‌های انتخابی در ایران برای ادامه دوره‌های تخصصی کماندویی در پایگاه کماندویی «رویال مارین» معروف به پایگاه «موش‌های صحرا» انگلستان انتخاب شد.

وی ادامه داد: در خارج از ایران یک سال گذراندن دوره‌های تکمیلی کماندویی از قبیل S.P.S، شکار تانک، چتربازی، دوره‌های تخصصی تارزان کورس ژاپن، دوره‌های رزمی جودو، کونگ فو و جنگ در خشکی، دریا و هوا به طول کشید و محمدعلی در تمام این دوره‌ها ممتاز بود. تلاش‌های او موجب شد عنوان و مدرک متخصص شکار تانک را از پایگاه کماندویی «رویال مارین» دریافت کند.

الهی‌راد بیان کرد: همزمان با آغاز جنگ تحمیلی، شهید صفا خود را برای نبرد با دشمن متجاوز آماده کرد، در روز ۳۱ شهریور سال ۱۳۵۹ ارتش بعث عراق به ظرفیت دو لشکر تانک و با تمام تجهیزات، به خرمشهر حمله کرد و نیمی از خرمشهر را به اشغال خود درآورد، در این هنگام محمدعلی صفا همراه سایر کماندوها نیروی دریایی بوشهر با رشادت و جانفشانی و در حالی که تعداد نفرات آن‌ها کمتر از یک دهم لشکر عراق بود توانستند ۱۶۴ تا از تانک‌های افسانه‌ای را که در اختیار لشکر عراق بود، منهدم کند و به کمک نیروهای خود، ارتش عراق را به عقب راند و به علت خسارت سنگینی که کماندوهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به لشکر تانک صدام وارد آوردند بعد از اشغال خرمشهر، صدام متجاوز، خرمشهر را «گورستان لشکر تانک» خود نامید. در این درگیری‌ها ۱۳ ناو جنگی و موشک‌انداز ارتش عراق را غرق کرد. صفا توانست در طول یک هفته رکورد شکار تانک‌ در دنیا را بشکند.

وی اضافه کرد: سرانجام با وجود مقاومت‌های بسیار کماندوهای نیروی دریایی ارتش و پس از انهدام صدها تانک و تار و مار کردن لشکر عراق، محمدعلی صفا در ۴ آبان ۱۳۵۹ براثر انفجار خمپاره و اصابت ترکش به ناحیه پیشانی، پا و پهلو به درجه رفیع شهادت نائل آید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha