• دوشنبه / ۴ تیر ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403040402619
  • خبرنگار : 50405

یک استاد دانشگاه:

در این دوره شاهد برگزاری یکی از پخته‌ترین مناظره‌های انتخاباتی هستیم

در این دوره شاهد برگزاری یکی از پخته‌ترین مناظره‌های انتخاباتی هستیم

ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه به نظر من امسال شاهد یکی از پخته‌ترین مناظرات هستیم، گفت: اکنون شاهدیم که نامزدها صرفا به ارائه برنامه‌های خود می‌پردازند و ضمن حفظ احترام، با یکدیگر مباحثه می‌کنند.

روح‌الله اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به کارکرد اصلی مناظرات انتخاباتی، اظهار کرد: مناظرات برای این است که نامزدها ضمن معرفی سوابق سیاسی و اجرایی خود، در مورد برتری خود نسبت به رقبایشان صحبت و نقاط ضعف آنان را بیان کنند تا از این طریق آرای بیشتری از مردم به دست بیاورند. مناظرات در اغلب کشورها برگزار می‌شود و نامزدها سعی می‌کنند یا استدلال‌هایی منطقی و مبتنی بر آمار و یافته‌های دانشگاهی مطرح کنند یا دست به سفسطه و جدل بزنند.

وی با بیان اینکه مناظره می‌تواند در رادیو و تلویزیون یا در بستر فضای مجازی و شبکه‌هایی مانند کلاب‌هاوس برگزار شود، افزود: عمده مناظرات انتخاباتی در تلویزیون برگزار می‌شود. علی‌رغم اینکه در مناظرات تلویزیونی امکان نقد لحظه‌ای توسط مردم و پاسخگویی نامزدها به انتقادات آنان وجود ندارد، اما باز هم حتی در کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس هم مناظرات تلویزیونی اصلی‌ترین مناظرات انتخاباتی را تشکیل می‌دهند. بحث‌ها و مناظرات ابتدا در تلویزیون صورت می‌گیرد و سپس وارد شبکه‌های مجازی می‌شود. یعنی تلویزیون اصلی‌ترین رسانه خصوصا برای کسانی است که تصمیم به مشارکت در انتخابات دارند.  

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه مناظرات مهمترین بخش تبلیغات انتخاباتی هستند، عنوان کرد: در دهه ۸۰ و به طور مشخص در انتخابات سال ۸۸، مناظره‌های انتخاباتی به شکلی تنش‌آلود برگزار می‌شد و بحران‌ها و تنش‌های بزرگی را برای کشور در پی داشت. اما هر چه جلوتر آمدیم، مناظره‌ها بهتر شد و به نظر من امسال شاهد یکی از پخته‌ترین مناظرات هستیم. رهبری نیز بسیار تاکید دارند که نامزدها از اتهام‌زنی به یکدیگر خودداری و در فضایی سالم رقابت کنند. این اتفاق در مناظرات امسال رقم خورده و شاهد برگزاری مناظراتی آرام هستیم که البته حادثه تلخ شهادت رئیس‌جمهور فقید نیز در ایجاد چنین فضای آرامی تاثیرگذار بوده است.

اسلامی ادامه داد: اکنون شاهدیم که نامزدها صرفا به ارائه برنامه‌های خود می‌پردازند و ضمن حفظ احترام، با یکدیگر مباحثه می‌کنند. اتهام‌زنی‌ها و حاشیه‌سازی‌هایی که در مناظرات ادوار قبلی انتخابات وجود داشت، اکنون به شکل چشمگیری کاهش یافته و نامزدها در یک فضای اخلاقی به نقد یکدیگر می‌پردازند.

وی اضافه کرد: ابتکار بسیار خوب دیگری که امسال در برنامه‌های صداوسیما برای ایام تبلیغات انتخاباتی صورت گرفت، برگزاری میزگردهای تخصصی است که در یک طرف نامزد و مشاورین او قرار دارند و در طرف دیگر کارشناسانی هستند که سعی می‌کنند نامزدها را به چالش بکشند. نامزدها در تمام امور متخصص نیستند و لازم است مشاورین و تیم خود را هم به مردم معرفی کنند.

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه از نقاط ضعف انتخابات ریاست‌جمهوری ایران تعداد بالای نامزدهاست، گفت: برای فضای سیاسی ایران، نهایتا ۴ نامزد کافی است. نامزدها نباید خارج از چهارچوب احزاب حاضر شوند، به هر حال هر نامزدی به یک جریان و حزب مشخصی تعلق دارد و باید به پشتوانه همان جریان در انتخابات شرکت کند. اکنون شاهدیم برخی از نامزدها به صورت فردی در انتخابات حاضر شده‌اند یا از یک جریان چند نامزد حضور دارند که این صرفا باعث اتلاف وقت مردم می‌شود.

اسلامی با ابراز این عقیده که اکنون رقابت اصلی بین سه نامزد در جریان است، افزود: اگر ما بتوانیم بین نظام حزبی و نظام انتخاباتی پیوند برقرار کنیم، انتخابات‌ به سمت دوقطبی یا سه‌قطبی شدن حرکت می‌کند. افرادی می‌توانند تاثیرگذار باشند که به یک جریان مشخص تعلق داشته باشند، اما زیاد بودن نامزدها نوعی اتلاف وقت محسوب می‌شود، کما اینکه در همین انتخابات چند نامزد کلا خارج از بازی هستند و هیچ گونه اثرگذاری خاصی ندارند.

وی با بیان اینکه احتمال دارد انتخابات به دور دوم کشیده شود، ادامه داد: به علت ناگهانی بودن برگزاری چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری، هنوز فضای جامعه انتخاباتی نیست. این نشان می‌دهد هنوز بطن جامعه نتوانسته وارد فضای انتخاباتی شود و آن شور و نشاطی که معمولا در هفته آخر انتخابات شکل می‌گرفت، هنوز به وجود نیامده است. شاید در روزهای آتی شاهد جنب‌وجوش‌های بیشتری در جامعه باشیم.    

این پژوهشگر مسائل سیاسی با بیان اینکه تا این لحظه طبق نظرسنجی‌ها، مشارکت ۵۰ درصد مردم در انتخابات قطعی شده است، عنوان کرد: اکنون فعالیت ستادهای انتخاباتی باید افزایش یابد و خود نامزدها هم با حضور در شهرهای مختلف، سعی کنند با گفت‌وگوی مستقیم با مردم نظر آنان را جلب کنند. باید توجه داشت هرچه مشارکت بیشتر باشد، نامزد قوی‌تری انتخاب خواهد شد. با توجه به اینکه هنوز دو مناظره انتخاباتی باقی مانده و برنامه‌های سفر استانی نامزدها هم انجام خواهد شد، امیدواریم انتخاباتی پرشور و همراه با عقلانیت برگزار شود تا شاهد روی کار آمدن رئیس‌جمهوری کارآمد برای کشور باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha