به گزارش ایسنا به نقل از سپیدار سیستم، آشنایی با تفاوتهای چک و سفته، بهعنوان دو ابزار مالی قدرتمند در معاملهها و حسابداری شرکتها، برای همه افراد بهویژه حسابداران و مدیران ضروری است. چک بهعنوان سندی برای پرداخت وجه در زمان مشخص عمل میکند؛ درحالیکه سفته بیشتر بهعنوان سندی برای قرض گرفتن بهکار میرود.
۱. فرق چک و سفته از نظر قانونی؛ چک کیفری و سفته حقوقی
یکی از تفاوتهای اساسی بین چک و سفته در جنبه قانونی آنهاست. چک جنبه کیفری دارد؛ یعنی اگر چکی بیمحل صادر شود، جرم محسوب میشود و ممکن است فرد صادرکننده به مجازات کیفری محکوم شود. درمقابل، سفته جنبه حقوقی دارد؛ پرداخت نکردن سفته در زمان سررسید، جرم نیست و برخورد با آن بهصورت حقوقی انجام میشود.
یکی از مزایای سفته نسبت به چک، وجود نداشتن جنبه کیفری است؛ حتی اگر در دادگاه حقوقی، حکم جلب برای صادرکننده سفته صادر شود، این موضوع پیشینه کیفری محسوب نمیشود. بهعنوان یک حسابدار، شما باید همه اطلاعات مالی ازجمله مشخصات و سررسید چکها را بهطورکامل در نرم افزار حسابداری شرکتی سپیدار ثبت کنید؛ این نرمافزار به شما در مدیریت بهتر جریانهای مالی کمک میکند.
۲. تفاوت در نقشهای پرداختی بین چک و سفته
چک بهعنوان وسیلهای برای پرداخت و انتقال وجه عمل میکند و شما میتوانید با نوشتن چک، به کسی پول قرض دهید. درمقابل، سفته بهعنوان سندی برای قرض گرفتن بهکار میرود؛ یعنی صادرکننده سفته بهعنوان قرضگیرنده محسوب میشود، نه قرضدهنده. بهعبارتدیگر، چک ابزاری برای تأمین مالی دیگران است، درحالیکه سفته ابزاری برای تأمین مالی از دیگران است.
این تفاوت نشاندهنده نقشهای مختلف این دو ابزار مالی در معاملههای مختلف است؛ چه فروشگاه داشته باشید، چه یک شرکت بزرگ، این تفاوت بین چک و سفته روی انتخاب آنها در شرایط مختلف تأثیر میگذارد. فراموش نکنید که هنگام دادن چک یا دریافت سفته، حتماً همه اطلاعات آنها را بهطوردقیق در برنامه صندوق فروشگاهی و حسابداری مجموعه ثبت کنید.
۳. در زمان مطالبه، سفته بهتر است یا چک؟
برای مطالبه چک، باید گواهی عدمپرداخت از بانک گرفته شود و چک برگشت بخورد تا بتوانید در دادگاه، دعوا طرح کنید؛ بهعبارتدیگر، بدون برگشت زدن چک، نمیتوان دعوایی را در دادگاه مطرح کرد. درحالیکه برای سفته نیازی به برگشت زدن نیست و شما میتوانید آن را مستقیماً در دادگاه مطالبه کنید؛ البته هزینه واخواست سفته حدود ۲ درصد مبلغ سفته است؛ درحالیکه صدور گواهی عدمپرداخت چک، بدون هیچگونه هزینه انجام میشود.
۴. تفاوت سفته و چک در زمان توقیف اموال بدهکار
توقیف اموال بدهکار با استفاده از چک سادهتر است. با داشتن چک و گواهی عدمپرداخت آن، میتوانید بدون نیاز به واریز خسارت احتمالی به صندوق دادگستری، اموال بدهکار را توقیف کنید. درمقابل، برای توقیف اموال بدهکار با سفته، باید ابتدا سفته را واخواست کنید؛ بنابراین، چک در مقایسه با سفته، از نظر اجرای حکم توقیف اموال بدهکار، کارآمدتر و سریعتر عمل میکند.
۵. تفاوت چک و سفته هنگام نامشخص بودن تاریخ صدور
اگر تاریخ صدور چک مشخص نباشد یا اثبات شود که تاریخ درجشده صحیح نیست، چک همچنان معتبر باقی میماند و هیچ مشکلی ایجاد نمیشود. اما مشخص نبودن تاریخ صدور سفته، باعث از دست رفتن ارزش قانونی آن میشود؛ بهبیاندیگر، در این حالت سفته فرقی با یک رسید عادی ندارد! این موضوع اهمیت فراوانی دارد، تاریخ صدور در سفته نقشی تعیینکننده در اعتبار آن دارد و برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، باید با دقت کامل نوشته شود.
۶. زمان پیگیری مفقودی، چک بهتره یا سفته؟
در صورت گم شدن چک، صادرکننده میتواند برای مسدودسازی آن شکایت کند، اما برای سفته چنین امکانی وجود ندارد و هیچ قانونی برای شکایت مفقودی سفته وضع نشده است. همچنین چک بهعنوان سندی لازمالاجرا، از طریق دادگاههای حقوقی و کیفری، اداره اجرای اسناد و اداره ثبت نیز قابلپیگیری است؛ درحالیکه سفته فقط از طریق دادگاه حقوقی پیگیری میشود. باتوجهبه این موارد، پیگیری مفقودی چک بسیار آسانتر است.
۷. تفاوت چک و سفته در نحوه پر کردن اطلاعات
در سفته، مبلغ نوشتهشده نباید از مبلغ چاپشده روی سفته بیشتر باشد، اما در چک چنین محدودیتی وجود ندارد و میتوان هر مبلغی را روی چک نوشت. این تفاوت در مواقعی که نیاز به صدور سند مالی با مبلغ بالا دارید، اهمیت دارد. چک به شما اجازه میدهد مبلغ موردنیاز را بدون محدودیت بنویسید؛ بنابراین، اگر به مبالغ بالاتر نیاز دارید، استفاده از چک بهتر و مناسبتر است.
آشنایی با فرق سفته و چک؛ عاملی تأثیرگذار در بهبود حسابداری شرکتها
در این مقاله دانستید فرق چک و سفته چیست؛ چک جنبه کیفری دارد و در صورت برگشت، میتواند پیامدهای کیفری برای فرد صادرکننده داشته باشد، درحالیکه سفته بیشتر جنبه حقوقی دارد. از دیگر تفاوتهای این دو سند مالی، نحوه مطالبه، پر کردن اطلاعات و پیگیری مفقودی هستند. چه حسابدار باشید و چه مدیر شرکت، برای صدور یا دریافت چک و سفته باید با جنبههای قانونی و تفاوتهای آنها آشنا باشید.
این موارد، در کنار استفاده از برنامههای حسابداری مدرن، به شما در کاهش ریسک مالی کمک میکند. شرکت سپیدار سیستم با ارائه سیستمهای حسابداری کارآمد، به شما در مدیریت مالی شرکتتان کمک میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید سیستمهای حسابداری به وبسایت سپیدار سیستم مراجعه کنید و از خدمات حرفهای آنها بهرهمند شوید.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات