به گزارش ایسنا، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» نوشت: «لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا اوایل ماه جاری میلادی یک تماس نامعمول را از یک تماسگیرنده بعید دریافت کرد: همتای روسی او درخواست صحبت با او را داشت.»
از زمان شروع جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ لوید آستین تاکنون به غیر از این بار پنج بار دیگر با همتای روسیهای خود گفتگو داشته و تقریبا همیشه این گفتگوها با درخواست پنتاگون و با هدف «اجتناب از محاسبات غلطی که ممکن بود جنگ را تشدید کنند» صورت میگرفت.
این روزنامه آمریکایی در ادامه مطلب خود مینویسد: «پنتاگون اعلام کرده که در حقیقت آستین چند هفته قبلتر از آن در تاریخ ۲۵ ژوئن نیز تماسی را با آندری بلوسوف، وزیر دفاع روسیه با هدف تلاش برای باز نگه داشتن خطوط ارتباطی برقرار کرده بود. آن گفتوگو، اولین تماس تلفنی وزیر دفاع آمریکا با بلوسوف از زمانی که او جای سرگئی شویگو را در وزارت دفاع روسیه گرفت، بود.»
به نوشته نیویورک تایمز سه مقام مطلع آمریکایی گفتند، مدتی بعد در ۱۲ ژوئیه این بار بلوسوف با آستین تماس برقرار کرد تا به او هشدار دهد روسها طرحریزی یک عملیات محرمانه از جانب اوکراین علیه روسیه که به باور آنها آمریکا نیز با آن موافق است را شناسایی کردهاند. بلوسوف در این گفتگوی تلفنی صراحتا از لوید آستین پرسید: «آیا پنتاگون از این دسیسه و پتانسیل آن برای تشدید تنشها بین مسکو و واشنگتن اطلاع دارد؟ »
۲ مقام آمریکایی که نامشان را فاش نساختند گفتند مقامهای پنتاگون از شنیدن این هشدار جا خورده و نسبت به یک چنین دسیسهای اظهار بیاطلاعی کردند. اما به گفته هر سه مقام مطلع مورد استناد نیویورک تایمز، آمریکاییها این افشاگری بلوسوف را آنقدر جدی گرفتند که با اوکراینیها تماس گرفته و به آنها هشدار دادند اگر به فکر انجام یک چنین عملیاتی هستید آن را انجام ندهید.
به نوشته نیویورک تایمز، مقامهای اوکراینی هر چند وابستگی شدیدی به حمایتهای دیپلماتیک، اطلاعاتی و نظامی آمریکا دارند اما همواره با همتایان آمریکایی خود درباره عملیاتهای نظامی خود به ویژه عملیاتهایی که علیه اهداف روسها در پشت خطوط آنها طرحریزی میکنند، شفاف نیستند و این دست عملیاتها باعث نارضایتی مقامهای آمریکایی میشود چون آنها معتقدند اوکراین با اجرای آنها نه فقط نمیتواند چندان مواضع خود در میدان نبرد را بهبود بخشد بلکه بر سر ناراحت کردن متحدان اروپایی از خود و گسترش دادن جنگ ریسک میکند.
روزنامه آمریکایی مواردی از عملیاتهای اوکراین در ۲ سال گذشته که باعث ناخرسندی آمریکا شدند را ذکر میکند که شامل یک حمله علیه یک پایگاه هوایی روسیه در ساحل غربی شبه جزیره کریمه، انفجار یک کامیون بمبگذاری روی پل تنگه کرچ و از بین بردن بخشی از این پل وصل کننده کریمه به روسیه و حملات پهپادی در عمق خاک روسیه میشوند.
«ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه اغلب از یک چنین حملاتی به عنوان حملات تروریستی یاد میکند و کرملین نیز تاکید دارد که این حملات سند و مدرکی هستند که دفاعی بودن عملیات نظامی ویژه ارتش روسیه در اوکراین را نشان میدهند. مقامهای روسیه همچنین علنا تاکید میکنند که اوکراین نمیتواند چنین حملاتی را بدون کسب حمایت و تایید آمریکا انجام دهد اما آمریکاییها چنین موافقتی را رد میکنند.
نیویورک تایمز تصریح کرد، جزئیاتی از این دسیسه اوکراینیها که وزیر دفاع روسیه مطرح ساخته ارائه نشده و مقامهای پنتاگون و کاخ سفید میگویند هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. اما آنها از تشریح جزئیات این گفتگوی تلفنی نیز خودداری کرده و صرفا بر لزوم برقراری گفتگو بین این ۲ کشور رقیب تاکید دارند.
«سابرینا سینگ»، سخنگوی پنتاگون ساعاتی بعد از گفتگوی ۲ وزیر دفاع در ۱۲ ژوئیه به خبرنگاران گفت: «وزیر دفاع آمریکا در این گفتگو بر اهمیت باز نگه داشتن خطوط ارتباطی در ضمن جنگ روسیه با اوکراین تاکید کرد.»
مقامهای پنتاگون همچنین از گفتن اینکه آیا آستین در گفتگوی تلفنی روز سهشنبه با رستم اومروف، همتای اوکراینی این مساله را مطرح ساخته، امتناع کردند.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای که بعد از گفتگوی تلفنی ۱۲ ژوئیه آستین و بلوسوف منتشر کرد تایید کرد که وزیر دفاع روسیه شروعکننده این تماس تلفنی بوده و توضیح داد: «در این گفتگو بر مساله جلوگیری از تهدیدات امنیتی و کاستن از ریسک تشدید احتمالی تنشها بحث شد.»
این بیانیه اما اشارهای به بحث بر سر وجود «دسیسه محرمانه اوکراینیها» نکرد.
به نوشته نیویورک تایمز گفتگوی تلفنی ماه ژوئن آستین و بلوسوف نیز جزئیاتی داشته که پیشتر فاش نشدند از جمله که به گفته ۲ مقام مطلع آستین در این گفتگو به همتای روسیهای خود هشدار داد سربازان آمریکایی را در اروپا در ضمن افزایش تنشها در اوکراین تهدید نکند.
حدود چهار روز بعد از آن گفتگو مقامهای نظامی آمریکا اعلام کردند سطح هشدار امنیتی را در پایگاهاهی نظامی آمریکا در اروپا در پاسخ به تهدیدات مبهم از جانب کرملین در واکنش به استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد برای حمله به خاک روسیه بالا بردهاند.
بر اساس این گزارش اما مقامهای آمریکایی گفتند اطلاعات مشخصی درباره حملات احتمالی روسیه به پایگاه های آمریکا گردآوری نشد.
انتهای پیام
نظرات