• دوشنبه / ۳۰ مهر ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403073023279
  • خبرنگار : 50046

واحدهای تولیدی که در آن امید و پاکی موج می‌زند

واحدهای تولیدی که در آن امید و پاکی موج می‌زند

ایسنا/خراسان شمالی معتادانی که تا چندی پیش کارتن‌خواب بودند و از شدت اعتیاد روی پایشان بند نبودند، حالا نه اعتیاد دارند نه بیکارند. بیشترشان خانه و زندگی برای خود ایجاد کرده‌اند و این را با ذوق و شوق تعریف می‌کنند.«محسن پور وطن» یکی از تولیدکنندگان خراسان شمالی است که به هیچ ماده مخدری معتاد نبوده اما از آنجاییکه با مشکلات معتادان از نزدیک آشنایی داشته تصمیم می‌گیرد تا در واحد تولیدی خود از معتادان بهبود یافته استفاده کند.

در ابتدا هیچ تمایلی برای مصاحبه کردن نداشت اما به امید اینکه شاید جرقه‌ای در سایر تولیدکنندگان ایجاد و آن‌ها نیز این افراد را به کار گیرند، صحبت می‌کند و می‌گوید یکی از نزدیکانم معتاد بود و با سختی و چالش‌هایی که افراد معتاد و بهبودیافتگان از اعتیاد مواجه هستند، آشنایی دارم و خوب می دانم که بیکاری یکی از مهمترین چالش یک بهبود یافته از اعتیاد است که حتی ممکن است به خاطر پیدا نکردن شغل دوباره بلغزد و وارد وادی اعتیاد شود.

عدم اعتماد به بهبودیافتگان از اعتیاد یکی از دلایلی است که برخی از تولیدکنندگان از بکارگیری آن‌ها خودداری می‌کنند اما آقای پوروطن به خدا اعتماد کرده و پاسخ این اعتماد را نیز به خوبی گرفته است.

دو سالی است که واحد تولید تخت‌های کودک و ... را در شهرک کارگاهی بجنورد راه اندازی کرده و با اعتماد به خدا، کارگرهای این کارگاه را از افرادی انتخاب کرده که هم اکنون اعتیاد را ترک کرده‌اند.

یکی ۱۲ سال پاک است، و یکی پنج سال و دیگری دو سال در پاکی از اعتیاد قرار دارد و کارگرهای این مکان، مهمترین مزیت این کارگاه را این می‌دانند که افرادی در اینجا کار می‌کنند که قبلا معتاد بوده اما الان همگی پاک هستند و یکدیگر را درک می‌کنند.

شرایط اینکه بتوانم کارم را توسعه دهم و تا ۱۰۰ نفر از بهبودیافتگان را به کار گیرم دارم، این را پوروطن می‌گوید و ادامه می‌دهد: تاکنون بدون هیچ گونه حمایتی این واحد تولیدی را ایجاد کرده‌ام اما برای توسعه کار نیاز به حمایت مالی دارم.

«سعید مجاهد» مدیر کشتارگاه صنعتی بالکو در بجنورد است که به هیچ ماده مخدر و حتی سیگار اعتیاد نداشته اما طبق گفته خودش فقط به خاطر حس مسئولیتی که در مقابل کشورش دارد، افراد بهبودیافته از اعتیاد و حتی معتادان را بکار گرفته است.

وارد سالن کشتارگاه می شوم. حدود ۲۰ کارگر در حال کار کردن هستند و هر یک کار خاصی را انجام می دهند. از کنار یکی از کارگرها عبور کردم به نظر می‌رسد سن خیلی زیادی نداشته باشد اما متاسفانه اعتیاد او را پیر کرده است.

آدرس آنجا خیلی پیچیده نیست. در کیلومتر ۱۰ جاده بجنورد - آشخانه پشت پلیس راه قرار دارد، کمی که نزدیک‌تر می‌شویم تابلویش مشخص می‌شود؛ کشتارگاه صنعتی طیور بالکو. اطراف کشتارگاه پر از باغ‌های انگور است. زمانیکه در مسیر رفتن به کشتارگاه قرار می‌گیریم، باغدار و کشاورزها دست از کار کشیده‌اند و به خانه‌های خود برمی‌گردند اما در این میان افرادی هستند که تازه سرکار می‌روند تا نانی برای خانواده خود فراهم کنند.

ساعت کار کشتارگاه از ساعت ۶ غروب شروع می‌شود و تا حدود هفت صبح ادامه دارد. کارگرها در حال رفتن به کشتارگاه هستند و چند کامیون هم برای تخلیه مرغ‌ها به منظور کشتار در همان حوالی، پارک شده است.

وارد سالن کشتارگاه می‌شویم. حدود ۸۰ کارگر در حال کار کردن هستند و هر یک کار خاصی را انجام می‌دهند. از کنار یکی از کارگرها عبور کردم به نظر می‌‍رسد سن خیلی زیادی نداشته باشد اما متاسفانه اعتیاد او را پیر کرده است.

می گوید «مدت زیادی بود که معتاد بودم، اول مواد سنتی تریاک و شیره استفاده می‌کردم، اما بعد از گذشت مدت زمانی به سمت مصرف مواد مخدر صنعتی رفتم و در آنجا بود که تمام زندگی من را تحت تاثیر قرار داد.»

تر و فرز کار می‌کند و انگار نه انگار که چندی پیش معتاد بود و حتی نای بلند شدن را هم نداشت. اما با آمدن با این محل و ایجاد انگیزه، به طور کامل مواد را کنار گذاشته و دیگر سراغ آن نمی‌رود.

پرسیدم «زن و بچه داری؟» پاسخ داد: «بله متاهل هستم و دو بچه دارم؛ زمانیکه معتاد بودم خانواده‌ام خیلی اذیت می‌شدند، اعتیاد از یک سو، نداشتن کار و اینکه هیچ کسی به یک معتاد کار نمی‌داد از سوی دیگر. اما از زمانیکه وارد این کشتارگاه شدم امید به من و خانواده‌ام برگشت.»

یکی دیگر از کارگران این کشتارگاه نیز می‌گوید: «از بچگی معتاد بودم. اول سیگار، بعد تریاک و شیره و بعد از آن مواد مخدر صنعتی. با اعتیادم خون خانواده خود را در شیشه کرده بودم. چند بار هم به کمپ ترک اعتیاد رفتم اما تاثیری نداشت و زمانیکه از کمپ خارج می‌شدم دوباره مواد مصرف می‌کردم. خانواده دیگر تحمل من را نداشت و چند سالی هم کارتن خواب بودم اما با آمدن به اینجا، هم کار دارم و هم اینکه توانستم از مواد مخدر صنعتی رهایی پیدا کنم و الان فقط تریاک استفاده می‌کنم.»

«بیکاری و بی پولی همیشه باعث می‌شد تا بعد از بازگشت از کمپ، دوباره به سمت مصرف مواد مخدر بروم اما از زمانیکه در این کشتارگاه کار پیدا کردم، هم توانستم مواد صنعتی را ترک کنم و هم اینکه با دست پر پیش خانواده خود بروم.»

یکی دیگر از کارگران که بهبودیافته از اعتیاد بود، خنده‌ای کرد و گفت: «می‌دونید؛ برای یک معتاد، کار نقش بزرگی داره. وقتی ترک می‌کنی اگه کار نداشته ‌باشی ذهن دوباره درگیر مصرف مواد می‌شه، فشار مالی و مشکلات پشت بندش میاد. بهترین راه برای فرار از مشکلات، توجیه مصرف مواده. واسه همین بهبود یافته‌ای که مشغول کار بشه دیگه سراغ مواد نمی‌ره. پاکی و کار به ما امید میده.»

میپرسم «ممکنه بازهم سراغ مواد بروی؟» می گوید: «ما لبه تیغ هستیم. ببینید یکسری اصول در زندگی من حکم‌فرماست. اگر پایم را از این اصول بیرون بذارم دوباره توی خط می‌افتم و لغزش‌هایی مثل دروغ و دزدی، پلی میشه به سمت بازگشت به اعتیاد. پس سعی می‌کنم روی این اصول زندگی کنم و خارج نشوم. تجربه نشان داده طرف با ۱۲ سال پاکی دوباره پاش لغزیده. شما فرض کنین می‌خواین رانندگی کنین. وقتی ماشین و جاده سالم باشه و کمربند ایمنی‌ات را ببندی سالم به مقصد می‌رسی اما اشکال در هر کدوم از این‌ها منجر به تصادف میشه.»

با آقای مجاهد به قسمت های دیگر کشتارگاه رفتیم. در مسیر می گفت که در این کشتارگاه حدود ۸۰ کارگر مشغول به کار هستند که حدود ۵۰ نفر از این افراد معتاد بودند و هستند، استعمال کننده مواد مخدر صنعتی را در این محل اصلاح کرده‌ام و کامل پاک شده و نزد خانواده بازگشته‌اند. تعداد آن‌ها نیز حدود ۱۶ نفر بوده است. تعدادی نیز شیشه و کریستال را کنار گذاشته و فقط گاهی اوقات تریاک مصرف می‌کنند که مطمئن هستم آن‌ها این مواد را از سر عادت می‌کشند چراکه با چشم‌هایم می‌بینم که اگر مصرفی هم نداشته باشند بازهم در روند کاری آن‌ها تاثیری ندارد.

برای اینکه امنیت جامعه به خطر نیفتد، قرار نیست از آسمان فردی بر روی زمین بیفتد و این کار را انجام دهد، باید از خودمان شروع کنیم و هر کسی که توان، سرمایه و... دارد باید وارد این وادی شود در غیر این صورت این بلای خانمان سوز دامن همه خانواده ها را می گیرد، این دلیلی است که آقای مجاهد برای بکارگیری بهبودیافتگان از اعتیاد می‌گوید.

بکارگیری این افراد در ابتدا برای من هم خیلی سخت بود. دزدی، غیبت از کار و... در این کشتارگاه وجود داشت اما باید همه به یکدیگر کمک کنیم تا مملکتی آباد و به دور از آسیب‌های اجتماعی داشته باشیم و من هم تاکنون سختی‌های خیلی زیاد کشیدم اما برای بهبود حال آن‌ها و بازگرداندن آن‌ها به خانه و زندگی، بسیار صبوری کردم.

بکارگیری ۵۰ نفر از بهبودیافتگان از اعتیاد در واحدهای تولیدی استان

عبدالحسین نجفی دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی نیز در ادامه از بکارگیری ۵۰ بهبودیافته از اعتیاد در واحدهای تولیدی این استان خبر می‌دهد و می‌گوید: این افراد در حال حاضر بیمه شده و حقوق دریافت می‌کنند و البته حمایت‌هایی نیز از این کارفرماها انجام می‌شود بطوریکه ۵۰ درصد سهم بیمه کارفرماهایی که این افراد را به کار گیرند توسط دولت پرداخت می‌شود.

وی می افزاید: همچنین اداره کل بهزیستی به این نوع از کارفرماها مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌کند، علاوه بر آن اگر بهبودیافته‌ای بخواهد به صورت خویش فرما برای خود اشتغال ایجاد کند با معرفی اداره کل بهزیستی به بانک از دریافت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی برخوردار می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: طبق برنامه ریزی‌های انجام شده و در برنامه هفتم توسعه خراسان شمالی باید میزان مانایی در ترک اعتیاد را در بهبودیافتگان تا پنج درصد افزایش دهد که برای انجام این کار برنامه ریزی‌های مختلفی انجام شده که یکی از آن‌ها اعطای مشوق‌هاست.

به گفته نجفی در حال حاضر شیوع مصرف مواد مخدر در خراسان شمالی بیشتر از میانگین کشوری و ۷.۲ درصد است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha