فرید مرادی نژاد، در گفت و گو با ایسنا با توجه به مطالعات و مقایسههایی که عناب را با زرشک داشته است، گفت: محصول عناب به نسبت محصول زرشک میتواند بازخورد بهتر و نتایج مطلوبتری در سطح بازارهای کشور و جهان با توسعه بالاتر داشته باشد.
مرادی نژاد افزود: برخی از محصولات عناب استان کیفیت مطلوبی دارد مانند عناب شهرستان سربیشه و باید از لحاظ کیفیت، عناب مناطقهای دیگر را بررسی کرده و چون از لحاظ ژنتیکی این محصولات در هر منطقهای متفاوت است و عناب برخی از مناطق استان ممکن است آن کیفیت لازم جهت فرآوری برای تازهخوری را نداشته باشند، این کار نیازمند چند سال ارزیابی و بررسی را دارد.
عضوهیات علمی دانشگاه بیرجند ادامه داد: آن دسته از عنابها که برای فرآوری تازهخوری مناسب نیست را باید به صورت خشکبار در بازار ارائه شود پس همهگیری و ارائه این شکل فرآوری عناب به صورت تازهخوری برای تمامی نقاط استان مناسب نبوده، همچنین تجهیزات و لوازم جهت این نوع فرآوری و نگهداری در استان موجود نیست، لذا باید یا این تجهیزات را به استان بیاوریم یا خارج از استان جهت فرآوری آن اقدام کنیم.
وی با اشاره به استفاده از شرایط نوین نگهداری عناب تازه مدت زمان استفاده از را میتوان طولانی کرد، گفت: میتوان عناب تازه را به طور معمول تا یک ماه در سردخانه نگه داشت و میتوان با ایجاد و برنامهریزی صحیح، شرایط ایدهآلی برای آن تعریف و فراهم کنیم که با عملکرد درست و دقیقی که برای پس از برداشت انجام داده میشود، بتوان شرایط نگهداری عناب تازه را حداقل به دو ماه و یا شاید بیشتر از آن هم رساند، لذا آن اقدامات و کارهایی که برای فرآوری عناب تازه در طی ۱۵ سال اخیر، در مقیاس کوچک صورت گرفته با توجه به بودجه مربوط به آن و همچنین کسری کمبود بودجه، فعالیتها و اقدامات به شکل پراکنده انجام داده شد، مشخص نمود که این قابلیتها وجود داشته، اما اینکه بتوانیم با موفقیت ۱۰۰ درصد عمل کنیم، نیازمند ارزیابی دقیق در سطح استان را دارد.
مرادی نژاد بیان کرد: در مرحله اول باید بررسی شود که آیا این منطقه که منزل اصلی تولید این محصول است و در واقع شناسایی شده است، مناسب اقدام برای برداشت محصول به صورت تازه دارد یا نه و همچنین چند منطقه محل کشت عناب برای تازهخوری کیفیت مطلوب مدنظر را دارد و مناطق اصلی تولید را باید بررسی و شناسایی کرده و جدای از مسئله پراکنده بودن مناطق، به موضوع سبک کشاورزی سنتی هم باید توجه شده و بررسیهای لازم در خصوص این سبک کشت عناب صورت بگیرد و همچنین کجا مراکز اصلی تولید محصول عناب است، که برای اقدام به شناسایی آن حداقل یک الی سه سال برای پژوهش باید کار کرده و این نواحی را زیر نظر داشته و مشاهده کنیم و با کارهای آزمایشی که در واقع صورت میگیرد، یه طرح جامعی را پیاده کرده و بتوان ارزیابی دقیقی انجام داده که آیا این مناطق شناسایی شده از طرف تیم پژوهشی ما، قابلیتها و ظرفیت اقدام در سطوح مدنظر را دارد یا خیر.
مرادی نژاد با بیان اینکه در حال حاضر باید بررسی شود که کشور چین چه اقداماتی جهت فرآوری محصول عناب داشته است، افزود: ما باید همانند کشور چین، به سوی طرح و پروژهای که شامل ارزانترین، سادهترین روش باشد را سوق پیدا کرده و همچنین باید با آنالیزهای مختلف از نظر مواد شیمیایی و از منظر عناصر سنگین که برای فرآوری محصول عناب به صورت تازه استفاده میشود را که غیر از خواص غذایی مطرح است، بتوان بررسی کرده و با توجه به این مسئله که در استان خراسان جنوبی قابلیت اجرای این طرح آیا وجود دارد و امکان نتیجه در مقیاس تولید خیلی کم داشته باشیم، لذا برای بازخورد دلخواه و مدنظر با ارائه طرح جامع می توان این موضوع را تا حدود زیادی، مشکلات آن را رفع کرد.
وی با اشاره به محصول عناب میتواند به نسبت محصول زرشک توسعه بهتری داشته باشد، اظهار کرد: زمانیکه به عمق موضوع فرآوری محصول عناب تازه در حیث عظیم توجه شود و با ارائه یک طرح جامع در ابتدای کار به نتیجهای خواهیم رسید که محصول عناب به نسبت محصول زرشک علاوه بر یکسری مقاومتهایی که در کشت دارد، قابلیت توسعه کاربرد آن وجود داشته چه بسا ارزش آن میتواند خیلی بهتر و بیشتر از زرشک باشد و سوق فعالیتهایمان در زمینه گسترش فناوری فرآوری و نگهداری مستمر در این حیطه بسیار موثر خواهد بود.
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند ادامه داد: برای اجراسازی این طرح به شکل مطلوب، باید اعتبار خوب و زیادی به همراه تیم متخصص که به صورت مستمر برای حداقل سه سال مطالعه و پژوهش در نظر گرفته بشود که اگر اعتبار لازم جهت تحقق پروژه را نداشته باشیم، قطعا به اهداف اصلی این برنامه نخواهیم رسید.
مرادی نژاد تاکید کرد: برای اقدام باید یک طرح جامع و خوب را بررسی و طرحریزی کرد، سپس اجراسازی آن به شکل عملیاتی مهم بوده و مواردی که برای ارائه عناب تازه باید در نظر گرفت از جمله موضوع نحوه برداشت، نگهداری و معرفی این محصول در بازارها است، زیرا کاملا با روش برداشت عناب خشک متفاوت بوده که خواهان امکانات و تجهیزات مناسب برای اقدام به این موضوع است.
مرادی نژاد خاطر نشان کرد: درخصوص فرآوری عناب به صورت تازه باید به این نکته توجه داشت که برای خرده مالکان هم این شکل فرآوری کارساز باشد و تنها برای تجاریسازی در سطح کلان استفاده نشود که با برداشت زودتر عناب میتوان هرگونه عملیات فرآوری را انجام داد.
انتهای پیام
نظرات