• سه‌شنبه / ۱۵ آبان ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403081511232
  • خبرنگار : 50664

خود مراقبتی افراد جامعه، مهم‌ترین کار در برابر سرطان‌ها

خود مراقبتی افراد جامعه، مهم‌ترین کار در برابر سرطان‌ها

ایسنا/خراسان رضوی یک متخصص زنان گفت: خود مراقبتی در برابر سرطان‌ها مهم‌ترین کاری است که افراد جامعه باید انجام دهند به طوری که عوامل خطر و هشدار سرطان را بشناسد و به محض بروز به پزشک مراجعه کنند.

نسرین آهنگری در گفت وگو با ایسنا با تأکید بر اینکه باید با ارائه آموزش‌های لازم به افراد جامعه آنان را با عوامل پیشگیری از سرطان‌ها آگاه کرد تا آنان این عوامل را بشناسند و آن‌ها را در زندگی روزمره انجام دهند، در خصوص فاکتورهای پرخطر سرطان پستان گفت: مهم‌ترین فاکتور سرطان پستان ژنتیک است به طوری که دیده شده ۲۰ تا ۳۰ درصد مبتلایان، آن‌هایی هستند که افراد درجه یک خانواده آن‌ها قبل از سن یائسگی دچار سرطان پستان شده‌اند.

این متخصص زنان با اشاره به بالا بودن آمار سرطان پستان گفت: ابتلای فرد درجه یک مثل مادر و خواهر به سرطان پستان تا ۴۰ درصد بیشتر افراد را در معرض ابتلا به این بیماری قرار می‌دهد که این فاکتور، به دلیل ژنتیکی بودن، قابل اصلاح نیست.

وی عوامل هورمونی را در ابتلا به سرطان پستان تأثیرگذار دانست و گفت: زنانی که مدت زمانی طولانی‌تری در معرض هورمون استروژن هستند به طوری که منارک زودهنگام دارند یعنی قاعدگی در آن‌ها زودتر از معمول سن ۱۱ تا ۱۲ سال شروع می‌شود و دیرتر یائسه می‌شوند _ بالای ۵۴ سال _ بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند هرچه طول دوره‌ای که در معرض هورمون استروژن قرار دارند طولانی‌تر باشد و مواجه با منارک زودهنگام و یائسگی دیر هنگام، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.

وی ادامه داد: رژیم‌ها و عادت‌های بد غذایی هم در ابتلا به سرطان پستان تأثیرگذار است که البته این فاکتور قابل اصلاح است.

آهنگری اضافه کرد: رژیم‌های چاقی و پرکربوهیدارت و پرچرب که همراه با چاقی باشد، همچنین مصرف دخانیات و الکل تأثیرگذار در بروز سرطان پستان است؛ اما می‌توان با رعایت رژِیم غذایی مناسب و سالم، اصلاح سبک زندگی و کاهش وزن این فاکتور را اصلاح کرد.

وی افزود: زایمان و شیردهی در سنین بالا هم در ابتلا به سرطان پستان تأثیرگذار است به طوری که خانم‌هایی که دیرتر بچه‌دار شده و در سن بالاتر شیردهی را شروع کرده‌اند بیشتر در معرض سرطان پستان هستند. علاوه براین استفاده از قرص‌های پیشگیری قبل از دوران یائسگی می‌تواند عامل خطر برای ابتلا به سرطان پستان باشد؛ همچنین سابقه ابتلا به سرطان تخمدان می‌تواند یک ریز فاکتور برای ابتلا به سرطان پستان به حساب آید.

سرطان پستان چه علائمی دارد؟

وی در خصوص علائم سرطان پستان، گفت: خانم‌های بالای ۲۰ سال، روزهای بعد از عادت ماهیانه در حریم خصوصی در حمام و زیرآب گرم بهتر است خودآزمایی داشته باشند و اگر توده‌ای به دست خورد که سفت بود یا ترشحاتی از نوک پستان داشتند، یا با غیر قرینگی در نوک پستان مواجه بودند به این موارد به عنوان زنگ خطر برای ابتلا به سرطان پستان نگاه کنند و به پزشک مراجعه کنند البته وجود هر توده‌ای هم به منزله سرطان نیست.

این متخصص زنان اظهار کرد: این بیماری در صورت تشخیص زودهنگام با درمان کم تهاجمی‌تر طول عمر بیشتری برای بیمار می‌تواند داشته باشد و در مرحله اولیه درمان آن متفاوت با سایر بیماری‌هاست به همین دلیل توصیه می‌شود هرماه فرد در رده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال خود را معاینه کرد و اگر مشکلی داشت به پزشک مراجعه کند.

وی با توصیه به غربالگری سرطان پستان در زنان افزود: از ۳۰ سال به بالا هر ۲سال یک‌بار نیاز به معاینه توسط پزشک است، اما تشخیص ابتلا به سرطان پستان در بالای ۴۰سال، با ماموگرافی و سن پایین‌تر با سونوگرافی و نمونه‌برداری و... انجام می‌شود.

 آهنگری گفت: در مراحل اولیه بیماری مشاهده توده توسط خود بیمار مهم است و البته درباره توده‌ای که در سونوگرافی یا ماموگرافی دیده شده، پزشکان سوزنی را در توده‌هایی که مایع دارد وارد می‌کنند و وقتی توده بزرگ‌تر و سفت‌تر باشد، با سوزن ضخیم‌تر، بافتی برداشته می‌شود. در هر حال معاینه، ایمیجینگ و جواب پاتولوژی ما را به تشخیص قطعی سرطان پستان می‌رساند.

وی ادامه داد: صورت ترکیبی از روش‌های تصویربرداری، آزمایش‌های بالینی و نمونه‌برداری برای تشخیص سرطان پستان انجام می‌شود از این‌رو ماموگرافی غربالگری به‌طور منظم برای زنانی که هیچ علامتی از سرطان پستان ندارند، توصیه می‌شود زیرا این روش می‌تواند توده‌های کوچک و ناهنجاری‌ها را پیش از بروز علائم فیزیکی (مانند لمس توده در سینه) شناسایی کند.

این متخصص زنان با تأکید بر اینکه برای زنانی که در معرض خطر بالای سرطان پستان هستند (مانند افرادی که سابقه خانوادگی دارند)، ممکن است غربالگری زودتر شروع شود اما به زنان بالای ۴۰ سال سن توصیه می‌شود سالانه یا هر ۲سال یک‌بار ماموگرافی انجام دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha