مشکلات فروش، برندسازی و بستهبندی زعفران ملایر، نداشتن یک تشکل و صنف مشخص و نبود متخصص کشت زعفران از مهمترین مشکلاتی است که زعفرانکاران ملایری با آن دست و پنجه نرم میکنند و با وجود این مشکلات هنوز هم پرچم کشت این طلای سرخ را در غرب کشور برافراشته نگه داشتهاند.
در وصف مزایای گرانترین ادویه جهان همین بس که در این اوضاع کم آبی، در طول سال تنها دو بار آبیاری میشود؛ جالبتر اینکه زعفران از سال دوم به مدت پنج تا شش سال بالاترین راندمان تولید را دارد یعنی با تهیه یکبار پیاز زعفران و کشت آن، میتوانید تا شش سال برداشت محصول داشته باشید؛ محصولی که هر گرم آن در حال حاضر بسته به نحوه خشک کردن، بین ۱۲۰ تا ۱۷۰ هزار تومان به فروش میرسد.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی ملایر با توجه به کاهش سطح آبهای زیرزمینی، سوق دادن کشاورزان به سمت کشت محصولات کم آببر یکی از مهمترین سیاستهای سازمان جهاد کشاورزی است و زعفران نیز یکی از محصولاتی است که صرفه اقتصادی بالایی دارد.
علیرضا زنگنه به خبرنگار ایسنا میگوید: زعفران در سال دو بار آبیاری میشود، به همین دلیل یکی از محصولات خوب و کم آببر است که میتواند در الگوی کشت محصولات آبی قرار گیرد.
زنگنه اصلاح الگوی کشت را یکی از سیاستهای جهاد کشاورزی در راستای حفظ منابع آبی و ذخیرهسازی آب میداند و ادامه میدهد: کشت زعفران در اواخر مردادماه صورت میگیرد و تا هفت سال قابل بهرهبرداری است و پس از هفت سال نیز کشاورزان میتوانند از فروش پیازها درآمد داشته باشند و پیازها را به مزرعه دیگر انتقال دهند و در مزرعه قبلی که زعفران کشت شده بود، محصولات دیگری کشت کنند.
ملایر رتبه نخست استان همدان از نظر تولید و سطح زیر کشت زعفران
وی با تاکید بر اینکه برداشت زعفران از اواخر آبان ماه آغاز میشود و تا اواسط آذر ماه ادامه دارد، میگوید: ملایر رتبه نخست استان همدان را از نظر تولید و سطح زیر کشت دارد.
به گفته زنگنه، هنوز اقدامی برای برندسازی و بستهبندی زعفران ملایر انجام نشده است و ضروری است اقدامات لازم در این زمینه صورت بگیرد و در حال حاضر تسهیلاتی به کشاورزان پرداخت میشود و متقاضیان زیادی منتظر اخذ تسهیلات هستند و چنانچه اعتبار اختصاص یابد، سطح زیر کشت زعفران افزایش خواهد یافت.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه ۳۰ درصد زعفران ملایر در شهرستان مصرف و مابقی به دیگر استانها از جمله تهران و استانهای مجاور ارسال میشود، میافزاید: کیفیت زعفران ملایر به عنوان خاستگاه زعفران کشور، از لحاظ رنگ و طعم جزء بهترین کیفیتهای موجود در کشور است.
تشکیل یک تعاونی یا تشکل برای ساماندهی زعفران کاران ملایری ضروری است
مجتبی طاهری یکی از زعفرانکاران ملایری است که با سابقهای بیش از ۱۰ سال در کشت این طلای سرخ، از اهمیت و ضرورت تشکیل یک تشکل برای زعفران کاران ملایری میگوید.
طاهری با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد مزارع کشت زعفران ملایر به تولید رسیدند، به انواع زعفران اشاره و مطرح میکند: قیمت زعفران به نوع آن بستگی دارد؛ در حال حاضر زعفران پوشال سنتی خشک، سرگل، دخترپیچ، نگین و اتویی در بازار موجود است که زعفران اتویی صادراتی بهترین نوع زعفران است.
به گفته طاهری، انواع زعفران به نحوه خشک کردن آن بستگی دارد و زعفرانی که با دستگاه خشک میشود، از طعم، عطر، رنگ و کیفیت بالاتری برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه اکثر کشاورزان ملایری زعفران را به روش سنتی و در فاصله زمانی حدود ۱۲ ساعته خشک میکنند، ادامه میدهد: با این روش زعفران چروکیده شده و قیمت پایینتری دارد.
طاهری به عطر و طعم متفاوت زعفرانی که با کمک دستگاه خشک شده است، اشاره و مطرح میکند: زعفرانی که با دستگاه خشک شده است، به ازای هر گرم ۱۰ هزار تومان از زعفرانی که به روش سنتی خشک شده، گرانتر است.
به گفته طاهری، تشکیل یک تعاونی یا تشکل برای ساماندهی زعفران کاران ملایری ضروری است تا مشکل قیمت گذاری زعفران در ملایر حل شود و از سوی دیگر زعفران کاران بتوانند محصول خود را فراوری کرده و به قیمت بهتری به بازار عرضه کنند.
این کارشناس کشاورزی ادامه میدهد: با شکلگیری یک تشکل میتوانیم با استفاده از کارشناسان مجرب و متخصص و نوع محصول در بازار، زعفران ملایر را تقسیم بندی کنیم و این محصول را با توجه به نوع زعفران به فروش برسانیم.
بازار پر رونق واسطه ها و دلالان برای فروش پیاز زعفران
وی با بیان اینکه در صورت تشکیل یک تشکل و جذب سرمایهگذار میتوان گل تر زعفران را از کشاورز خریداری و بصورت یک دست و با کمک دستگاه و بهصورت به روز خشک و بستهبندی کرد، میگوید: تشکیل تعاونی همچنین میتواند کمک زیادی در حوزه خرید پیاز زعفران داشته باشد، چرا که در حال حاضر زعفرانکاران، پیاز زعفران را با قیمت بالا و کیفیت پایین از استان خراسان تهیه میکنند و واسطهها و دلالان نقش زیادی در افزایش قیمت دارند.
این زعفران کار با تاکید بر ضرورت برگزاری جشنواره برداشت زعفران در ملایر میگوید: با توجه به سطح زیر کشت زعفران، وقت آن رسیده که ملایر، جشنواره برداشت زعفران را در غرب کشور پایهگذاری کند، چرا که پایلوت تولید زعفران در استان است، بنابراین باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد.
جهاد کشاورزی برای تشکیل تعاونی زعفران کاران همکاری نمیکند
وی از عدم حمایت بخش دولتی در حوزه کشت زعفران ابراز گلایه و تصریح میکند: قرار بوده که جهاد کشاورزی جلسه ای برگزار و از فعالان این حوزه دعوت کند تا درباره تشکیل تعاونی تصمیمگیری شود که متاسفانه پس از گذشت چندین هفته هنوز هیچ جلسهای تشکیل نشده است.
به گفته طاهری، در حال حاضر هر گرم زعفران ملایر بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان و هر کیلو زعفران بین ۹۰ تا ۹۵ میلیون تومان به فروش میرسد و در صورت خشک کردن با دستگاه، این قیمت به ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان افزایش مییابد.
مهندس متخصص در زمینه کشت و کار زعفران نداریم
علی فتاحی میآبادی یکی دیگر از زعفرانکاران ملایری است که سابقهای هشت ساله در کشت زعفران در اراضی روستای میآباد دارد.
وی در گفتو گو با خبرنگار ایسنا از نحوه فروش زعفران گلایهمند است و میگوید: زعفران ملایر بازار فروش مشخصی ندارد؛ یا باید به فامیل و آشنا بفروشیم یا اینکه در بازار همدان نصف قیمت از ما میخرند اگر هم به مشهد ببریم چون بیشتر به روش سنتی خشک میکنیم، از ما نمی خرند و اولویت زعفران کاران استان خودشان است.
فتاحی میآبادی با بیان اینکه حدود ۱۰ نفر در روستای میآباد کشت زعفران دارند، یکی از مشکلات اصلی زعفران کاران این روستا را فروش زعفران برمیشمرد و ادامه میدهد: یکی دیگر از مشکلات اصلی زعفران کاران ملایری، نبود یک مهندس متخصص در زمینه کشت و کار زعفران است بطوریکه اگر ما کشاورزان مشکلی داشته باشیم کسی نیست که به او مراجعه کرده و درباره نحوه کاشت، نوع پیاز مرغوب، نحوه و میزان آبدهی و کودهی از او راهنمایی بگیریم.
وی از نبود متخصص در این زمینه در جهاد کشاورزی ابراز گلایه میکند و میافزاید: من سال قبل با یک مهندس اهل قائنات در فضای مجازی ارتباط گرفتم و بنا بر گفته وی، کودهی و آبدهی را انجام دادم اما متاسفانه زعفرانهایم هنوز گل ندادند و با اینکه زمان برداشت نزدیک است، حتی یک گرم هم برداشت نکردم.
به گفته این کشاورز، بیشتر زعفران کاران اهالی میآباد هنوز زعفرانی برداشت نکردند و نمیدانند علت چیست و متخصصی در این زمینه وجود ندارد که از او کمک بگیرند و علت را پیدا کنند.
انتهای پیام
نظرات