• سه‌شنبه / ۲۲ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۴۸
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1403082216169
  • خبرنگار : 50040

معاون آبخیزداری گیلان عنوان کرد

تخصیص فعلی، پاسخگوی آبخیزداری در حوضه تالاب انزلی نیست

تخصیص فعلی، پاسخگوی آبخیزداری در حوضه تالاب انزلی نیست

ایسنا/گیلان معاون آبخیزداری گیلان، با بیان اینکه در ۳۰۰ هزار هکتار از حوضه های آبخیز استان عملیات آبخیزداری را انجام دادیم، گفت: اگرچه شاهد رشد روند تخصیص اعتبارات هستیم، اما تخصیص فعلی پاسخگو نیست و باید برای احیای تالاب انزلی بیشتر تلاش کنیم.

محمدرضا عبدالهی امروز، ۲۲ آبان ماه در گفت‌وگو با ایسنا، آبخیزداری را به معنی حفاظت، مدیریت و نگهداری از منابع آب و خاک دانست و اظهار کرد: عملیات آبخیزداری در حوضه آبخیز اجرا می شود.

وی حوضه آبخیز را عرصه ای شامل کوه، دره و دشت دانست که تمام آب حاصل از بارش در این عرصه توسط یک رودخانه زهکش شده و به دریا می ریزد و افزود: آب و خاک دو عنصر اصلی حیات هستند و لذا عملیات آبخیزداری علاوه بر حفاظت از خاک، منابع آب را مدیریت می کند.

معاون فنی و آبخیزداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با بیان اینکه عملیات های آبخیزداری در استان گیلان بر روی مدیریت منابع خاک تمرکز دارد، تصریح کرد: در مناطق خشک، تمرکز آبخیزداری بر روی ذخیره سازی منابع آب از طریق هدایت آن به سفره های زیرزمینی است.

عبدالهی عملیات آبخیزداری را به سه بخش بیولوژیکی(توسعه پوشش گیاهی اعم از مرتعی، علفی و درختی)، مکانیکی(ایجاد سازه) و بیومکانیکی(ترکیبی از بیولوژیکی و مکانیکی) تقسیم کرد و گفت: با پروژه های آبخیزداری، خاک حوضه آبخیز را حفظ و از حرکت رسوبات به پایین دست جلوگیری می کنیم. همچنین با ایجاد و تقویت پوشش گیاهی در بالادست می توانیم نزولات جوی را که پراکنش آن به واسطه تغییر اقلیم تغییر کرده، مدیریت کنیم و جلوی تنش آبی را بگیریم.

معاون فنی و آبخیزداری گیلان اولویت پروژه های آبخیزداری را با پوشش گیاهی دانست و اضافه کرد: ایجاد سازه های سنگی و ملاتی در صورت تخریب پوشش گیاهی در حوضه آبخیز انجام می شود.

وی وسعت حوضه های آبخیر استان گیلان را ۹۵۰ هزار هکتار دانست و بیان کرد: در ۴۸۰ هزار هکتار از این عرصه ها مطالعات انجام شده و در ۳۰۰ هزار هکتار نیز عملیات آبخیزداری را انجام دادیم.

عبدالهی با بیان اینکه همه دستگاه ها در حفاظت از آب و خاک نقش دارند، اضافه کرد: نباید فقط در سیل و رانش و لغزش و ریزگرد و... به فکر آبخیزداری بیفتیم. این در حالی است که با اجرای مداوم پروژه های آبخیزداری در بالادست می توانیم سیلاب را مدیریت کنیم و جلوی تخریب را بگیریم.

معاون فنی و آبخیزداری گیلان از ایجاد بانک اطلاعاتی لغزش در استان گیلان برای شهرستان های رودبار، تالش و شفت خبر داد و گفت: این مناطق به دلیل بافت خاک و زمین شناسی مستعد لغزش هستند.

وی یکی از عملیات های آبخیزداری را ایجاد بندهای خاکی جهت ذخیره آب دانست و متذکر شد: باید به سراغ احیای آب بندان های طبیعی در پایین دست برویم.

عبدالهی با اشاره به اجرای طرح جامع احیای تالاب انزلی، عنوان کرد: ورود رسوبات طبیعی ناشی از تخریب پوشش گیاهی بالادست و رسوبات انسان ساز، یعنی فاضلاب های شهری و کشاورزی در کنار پس روی آب دریا، موجب کاهش عمق تالاب انزلی شده؛ این در حالی است که با هجوم گیاه سنبل آبی نیز مواجه هستیم.

وی وسعت حوضه آبخیز بالادست تالاب انزلی را ۳۷۰ هزار هکتار دانست و خاطرنشان کرد: ۱۰ رودخانه اصلی به تالاب انزلی سرازیر می شود و لذا باید اقدام به کنترل رسوبات در این حوضه ها کنیم.

معاون فنی و آبخیزداری گیلان مجموع اعتبارات مصوب سال ۱۴۰۲ برای پروژه های آبخیزداری استان گیلان را ۵۸ میلیارد تومان(۳۶ میلیارد تومان ملی و ۲۲ میلیارد تومان استانی) دانست و افزود: حدود ۴۰ درصد پروژه های آبخیزداری را به سمت بیولوژیکی شامل جنگلکاری و حفاظت و قرق بردیم.

عبدالهی با بیان اینکه نیمی از اعتبارات ملی به پروژه های آبخیزداری تالاب انزلی تخصیص یافته است، گفت: ۳۰ درصد اعتبارات استانی آبخیزداری نیز صرف اجرای عملیات در حوضه های آبخیز تالاب انزلی شده است.

وی با اشاره به رشد اعتبارات ملی و استانی پروژه های آبخیزداری استان در سال جاری، تاکید کرد: اگرچه شاهد رشد روند تخصیص اعتبارات هستیم، اما با توجه به اهمیت اجرای پروژه های آبخیزداری به ویژه در حوضه تالاب انزلی، تخصیص فعلی پاسخگو نیست و باید برای احیاء تالاب بیشتر تلاش کنیم تا فرصت را از دست ندهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha