• چهارشنبه / ۷ آذر ۱۴۰۳ / ۰۹:۰۶
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1403090704515
  • خبرنگار : 50187

ایسنا گزارش می‌دهد

طلای سرخ، محصولی اقتصادی و کم‌آب‌بر در استان بی‌آب کرمان

طلای سرخ، محصولی اقتصادی و کم‌آب‌بر در استان بی‌آب کرمان

ایسنا/کرمان بیش از ۳۰۰۰ سال است که زعفران به عنوان یک چاشنی، عطردهنده، رنگ‌دهنده و داروی کلیدی تبدیل شده‌ است. زعفران به عنوان یکی از گران‌قیمت‌ترین گونه‌ها بر اساس وزن است.

 علت هزینه بالای زعفران، دشواری استخراج دستی تعداد کلاله‌هایی است که تنها بخش از گیاه زعفران هستند که عطر و طعم موردنظر را دارند و برای به دست آوردن بازده سودآور زعفران، به تعداد گزافی گل نیاز است.

به گزارش ایسنا، کشت زعفران در استان کرمان به منظور جایگزینی برای پسته و دیگر محصولات پرآب‌بر، در حال گسترش است و به زودی شاهد افزایش قابل توجه سطح کشت این محصول در کرمان خواهیم بود.

بنا به گفته علی رجب‌قانع، زعفران گیاهی است که به وسیله پیاز تکثیر می‌شود و به دلیل همین پیازی بودن در فصول سرد سال رشد می‌کند و گل‌دهی آن در اواسط فصل پاییز انجام می‌شود و از دهه اول اردیبهشت تا پایان فصل تابستان که هنگامه به خواب رفتن آن است، به آب نیاز ندارد.

مجری طرح گیاهان دارویی مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در گفت و گو با ایسنا افزود: به جرأت می‌توان گفت که زعفران گران‌ترین محصول کشاورزی جهان و مهمترین محصول صادراتی کشاورزی ایران است(با کمترین وزن، گران‌ترین محصول زراعی محسوب می‌شود).

وی بیان کرد: به غیر از مصرف زیاد داخلی، هر ساله مقدار قابل توجهی ارز با صادرات این محصول ارزشمند وارد کشور می‌شود. از سویی با توجه به قیمت بالای‌ زعفران و امکان ارزآوری‌ زیاد آن برای اقتصاد کشور و از سوی دیگر به دلیل تولید قریب به ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران، این طلای سرخ در زمینه درآمدزایی و اشتغال‌آفرینی از اهمیت به سزایی برخوردار است.

زعفران، گیاهی مناسب برای مناطق کم‌آب

رجب‌قانع گفت: از دیرباز زعفران گیاه مناسبی برای مناطق کم‌آب و خشک مانند استان کرمان به شمار می‌آمده و دراین زمینه جایگاه بسیار مناسبی را در این استان برای خود باز کرده است. 

وی تصریح کرد: حتی با هزینه بالایی که برای تهیه آن باید پرداخت شود، باز هم مردم به دلیل طعم و عطر منحصر به فرد آن (خصوصاً در شرایط استان کرمان به علت وجود ارتفاعات و مناطق کوهستانی و مناسب کشت) علاقمند و خواهان آن هستند.

مجری طرح گیاهان دارویی مدیریت باغبانی استان کرمان افزود: کاشت، داشت، برداشت و فرآوری زعفران ساده است و به دستگاه‌های پیچیده نیاز ندارد. ضمن اینکه تمامی قسمت‌های زعفران اعم از پیازهای ریز و برگ‌های آن، کاسبرگ و گلبرگ و همین طور پرچم‌های آن به ترتیب در دامداری، صنایع رنگرزی و زنبورداری مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

طلای سرخ، محصولی اقتصادی و کم‌آب‌بر در استان بی‌آب کرمان

وی گفت: زعفران از جمله کم‌مصرف‌ترین گیاهان در زمینه مصرف آب است و در طول یک سال فقط به سه تا چهار بار آبیاری نیاز دارد(با ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ مترمکعب در هکتار در طول دوره رشد این گیاه می‌توان به عملکرد مناسبی دست یافت) و همین امر سبب شده که کاشت زعفران در سال‌های اخیر رواج خیلی خوبی بگیرد و کشاورزان زیادی به کاشت و پرورش آن مشغول شوند.

رجب‌قانع اظهار کرد: چندین برابر هزینه‌ای که کشاورز برای کاشت زعفران پرداخت می‌کند به او بازخواهد گشت و به دلیل این که پیاز آن تا هفت سال در خاک باقی می‌ماند و محصول می‌دهد، در واقع با یک بار هزینه کردن برای خرید پیاز زعفران، تا هفت سال از آن محصول و سود به دست می‌آورد.

استفاده از زعفران به عنوان آرام‌بخش و شادی‌آور

وی افزود: از دیگر مزیت‌های کاشت زعفران جنبه دارویی آن است و از جمله گیاهان دارویی ارزشمندی است که برای درمان بیماری‌های زیادی از جمله درمان افسردگی و به عنوان آرام‌بخش و شادی آور، انرژی بخش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این کارشناس حوزه کشاورزی بیان کرد: هم‌اکنون استان کرمان در جایگاه چهارم کشت زعفران در کشور قرار دارد و به شدت نیز در حال پیشرفت است.

وی افزود: سطح زیرکشت زعفران در استان ۱۳۵۴.۸ هکتار است و به طور متوسط از هر هکتار زعفران‌کاری در استان کرمان ۵.۵ کیلوگرم زعفران خشک به دست می‌آید.

رجب‌قانع گفت: شهرستان زرند ۴۳۶.۷ هکتار،  کوهبنان ۲۳۷.۵ هکتار،  شهربابک ۱۶۹ هکتار، سیرجان ۱۳۹ هکتار، بافت ۹۶ هکتار، بردسیر ۶۹.۵ هکتار، کرمان ۶۲.۲ هکتار،  رابر ۵۱ هکتار،  راور ۴۳.۸ هکتار،  رفسنجان ۳۰ هکتار، بم ۱۶ هکتار، ارزوئیه سه و شهرستان انار  ۱.۱ هکتار سطح زیرکشت زعفران دارند.

طلای سرخ، محصولی اقتصادی و کم‌آب‌بر در استان بی‌آب کرمان

برداشت سالانه ۷.۵ تن زعفران در استان کرمان

وی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۷.۵ تن زعفران در استان کرمان برداشت می‌شود، افزود: بیش از نیمی از زعفران تولیدی استان (معادل ۵۷ درصد) به دلیل بالا بودن کیفیت خاصی که دارد، در داخل استان به مصرف می‌رسد. ۲۵ درصد آن به وسیله تجار خراسان رضوی و جنوبی و یا دلالان از کشاورزان زعفران‌کار خریداری و به مشهد حمل و از آنجا به دیگر کشورها صادر می‌شود.

مجری طرح گیاهان دارویی مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان تصریح کرد: متاسفانه به طور مستقیم صادرات زعفران از استان کرمان به خارج از کشور نداریم و ۱۸ درصد بقیه محصول تولیدی به تهران و سایر استان‌ها صادر می‌شود. 

وی در بخش دیگری از این گفت و گو، درباره مزیت‌های کشت زعفران اظهار کرد: سودآوری بالا، مصرف کم آب، دارویی بودن محصول، سازگاری بالا، زمان و فعالیت کم برای کاشت، برگشت سرمایه در کوتاه‌ترین زمان و صادراتی بودن از جمله مزایای طلای سرخ است.

رجب‌قانع درباره ورود دلالان به خرید و فروش زعفران بیان کرد: هر ساله از اوایل فصل برداشت تا زمان خشک کردن کامل محصول تولیدی زعفران، دلالان زیادی از استان‌های همجوار برای پیش‌خرید کردن محصول فعالیت می‌کنند. اما به دلیل مرغوبیت زعفران استان کرمان و تقاضای بالای داخلی در سال‌های اخیر این مسئله به تدریج جا افتاده که کشاورز خودش محصولش را به فروش برساند که همین امر رضایت نسبی تولیدکنندگان را جلب نموده ولی کافی نیست و تاکنون واسطه‌گرها دست برنده را در زمینه خرید و فروش دسترنج زارعان زعفران‌کار به خود اختصاص داده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha