• جمعه / ۱۶ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403091611162
  • خبرنگار : 50972

معاون اول قوه قضائیه:

دانشگاه‌ها برای عادلانه‌تر شدن فرآیندهای قضائی به ما کمک کنند

دانشگاه‌ها برای عادلانه‌تر شدن فرآیندهای قضائی به ما کمک کنند

ایسنا/خراسان رضوی معاون اول قوه قضائیه گفت: نیاز امروز ماست که ارتباط میان قوه قضائیه با دانشگاه‌ها بسترهای علمی به نحوه احسنت انجام شود و دانشگاهیان بتوانند رسیدگی‌های ما را عادلانه‌تر کنند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حمزه خلیلی امروز ۱۶ آذرماه، در آیین پایانی مسابقات ملی دادگاه مجازی (موت کورت) دانشگاه‌های کشور که در دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد، ضمن تبریک روز دانشجو و گرامیداشت مقام شهدا، اظهار کرد: مناسب دیدم که قبل از ورود به موضوع اصلی جلسه، از زهرای اطهر(س) بگویم و از کلام این بزرگوار بهره‌مند شویم، چراکه این سخنان گهربار در زمان حال نیز توجه ما را می‌طلبد. تنها سخنی که حضرت در مدینه و با اهل مدینه داشت، تاکید بر فلسفه امامت بود، زیرا که پیامبران و امامان همگی برای ایجاد اتحاد، مهربانی و همبستگی آمدند. فلسفه امامت همین است. پیامبران و امامان خدا آمدند که قلب‌ها را به یگدیگر نزدیک کنند.

وی افزود: تاکید حضرت زهرا همواره بر انسجام و اتحاد است. امتی که اتحاد نداشته باشد و شکاف بین آن حاکم باشد، اسلامی و علوی نیست. مردم باید با یکدیگر ارتباط وسیع داشته باشند و خود را دیگری ببینند. این اتحاد آنچنان ارزشمند است که گاهی به تعطیلی توحید می‌انجامد، همان طور که موسی در هنگام رفتن به میعادگاه، برادر خود را به جانشینی انتخاب کرد و پس بازگشت به دلیل گوساله‌پرستی قوم خود، گریبان برادر را گرفت و خشم کرد که چرا این مردم به گوساله‌پرستی رسیدند؟ و برادر در پاسخ گفت که اگر من موضع می‌گرفتم، اتحاد و انسجام این مردم بهم می‌ریخت و چون انسجام اصل است، موضع نگرفتم. در حقیقت این داستان از قرآن کریم بیانگر جایگاه بسیار ارزشمند اتحاد است.  

معاون اول قوه قضائیه اضافه کرد: دشمن با فرقه‌سازی‌، در جهت ایجاد اختلاف و تفرقه تلاش می‌کند، زیرا خواهان تضعیف ملت است. کما اینکه امام علی(ع) در نهج‌البلاغه می‌فرمایند "اگر برخیزم اتحاد از بین می‌رود و کفر حاکم می‌شود." طبق گفته شهید مطهری حساسیت امیرالمومنین بر دو اصل عدالت اجتماعی و اتحاد بود. عدل یک مفهوم ثابت است، عدالت یعنی توازن و انصاف که تغییرناپذیر بوده و نمی‌توانیم در برهه‌های مختلف تعریف‌های متفاوتی از آن داشته باشیم و تغییری نخواهد کرد و نمی‌توانیم با فناوری‌ها، مبادلات و پیچیدگی‌های عصر حاضر و هر آنچه که در رفتار ما به‌روز می‌شود، مفهوم عدالت را تغییر دهیم.‌

خلیلی با بیان اینکه تنها شیوه‌های رسیدن به عدالت تغییر می‌کند، عنوان کرد: روش‌ها قابل تغییر هستند. شیوه‌های سنتی ارزشمند بوده و باید بماند، اما می‌توانیم در این روش‌ها تفکر کنیم و ببینیم که با چه شیوه‌های جدیدی می‌توانیم به عدالت نزدیک‌تر شویم. هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند که شیوه‌ها باید ثابت بماند. باید بکوشیم با به‌کارگیری روش‌های جدید، با کیفیت بیشتری به عدالت دست یابیم، زیرا اصل عدالت ثابت و منطبق بر ذات بشر است و انسان با هر گرایش و مذهبی عدالت را به عنوان زیبایی می‌بیند و آن را تحسین می‌کند، زیرا که فطرت او با این مهم همخوان است.

وی تاکید کرد: شما باید با شیوه‌هایی جلو بروید که بتوانید زیبایی عدالت را به جامعه نشان دهید. فکر نکنید که این زیبایی فقط در متن دادنامه‌ها عیان می‌شود. فرآیندهای رسیدگی بسیار مهمتر از متن دادنامه است. امام علی(ع) نیز تاکید دارند که عدالت شامل رسیدگی‌های عادلانه است و لذا می‌فرماید "به شاکی و متهم یکسان بنگر، وقتی کلام و خطابی داری نیز به هر دو یکسان باشد." هیچ گاه در محکمه‌ها، یک نفر را بر دیگری ترجیح ندهید. ما می‌خواهیم بر کیفیت و عدالت متن دادنامه و رسیدگی در محکمه بیافزاییم. 

معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: امروزه اینکه می‌گوییم دادگاه‌های برخط داریم، یعنی نظارتی همگانی بر دادگاه‌ها حاکم است و وقتی چارچوب‌های عامیانه را کنار گذاشته و کنترل‌های وسیع اجتماعی را وارد کار کنید، رسیدگی‌ها عادلانه‌تر می‌شود. این یک نوع فناوری جدید است که بشر با تجربه به دست آورده و به افزایش کارآمدی کمک کرده است. امروزه تشکیلات قضایی به سمت برخط شدن دادگاه‌ها می‌رود ‌تا همگی بر روند رسیدگی و قضاوت عادلانه نظارت کنند. 

خلیلی اضافه کرد: امروزه می‌گویم در جلسات دادگاه‌ها باید هیات‌منصفه حضور داشته باشد و این یک دستاورد است، زیرا شیوه‌های رسیدگی را عادلانه‌تر می‌کند. شما دانشگاهیان هر چه را که می‌اندیشید و می‌طلبید، سخاوتمندانه در اختیار عدلیه قرار دهید، زیرا این اقدام شما می‌تواند کام مردم را در دادگاه‌ها و فرایندهای قضائی شیرین‌تر کند. در حقیقت نیاز امروز ماست که ارتباط میان قوه قضائیه با دانشگاه‌ها بسترهای علمی به نحوه احسنت انجام شود و شما بتوانید رسیدگی‌های ما را عادلانه‌تر کنید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha