به گزارش ایسنا، خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در تحلیلی نگارش یافته از سوی «تیا گولدنبرگ»، تحلیلگر حوزه غرب آسیا در این خبرگزاری مینویسد: «بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل کمی بعد از آنکه دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ماه گذشته میلادی در ایالات متحده پیروز شد با شتاب به این رئیس جمهور منتخب پیروزیاش در انتخابات را تبریک گفته و تصریح کرد: این بزرگترین بازگشت تاریخ است!
این شور و شعف نتانیاهو با ملاک قرار دادن حمایتهای سفت و سخت ترامپ از اسرائیل در دوره نخستش و انتصابات کنونی او در سمتهای ارشد دولتی موجه است. اما از زمانی که ترامپ ریاست جمهوری نخست خود را در اوایل سال ۲۰۲۱ ترک کرده خیلی اتفاقات افتادهاند.
جنگها در خاورمیانه، بلندپروازیهای ائتلاف حاکم راست افراطی نتانیاهو و روابط شخصی نتانیاهو با ترامپ میتواند در ادامه این شور و شعف را سرکوب کرده و پیچیدگیهایی در ائتلاف آنها که در ظاهر بی عیب و نقص مینماید، موجب شود.»
مزال معلم، خبرنگار اسرائیلی و نویسنده بیوگرافی نتانیاهو با نام بردن از این نخست وزیر رژیم صهیونیستی با لقب «بیبی» میگوید: «این رویایی است که بیبی داشت و او این را میخواست. برای بیبی این اتفاق بیش از حد خوب است.»
این در حالی است که نتانیاهو با چشمانداز ایراد شهادت در محاکمه خود به اتهام فساد و حکم بازداشت بینالمللی که دیوان لاهه از بابت جنایات جنگی در نوار غزه علیه او صادر کرده روبرو شده و حمایتهای ترامپ از او حالا برایش اهمیت دو چندانی دارد.
تحلیلگر آسوشیتدپرس یادآور میشود که دونالد ترامپ در دولت اول خود سیاستهایی عمدتا به نفع نتانیاهو اتخاذ کرد. در این راستا ترامپ با کنار گذاشتن یک سیاست دیرینه آمریکا، شهر قدس را به پایتختی رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته و با وجود اعتراضات فلسطینیها سفارت ایالات متحده را به این شهر منتقل کرد.
او همچنین بلندیهای جولان سوریه را به عنوان بخشی از رژیم اشغالگر قدس به رسمیت شناخت در حالی که جامعه بینالمللی این بلندیها را به عنوان خاک اشغال شده سوریه در نظر میگیرد. ترامپ از سوی دیگر چشمش را به روی شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در کرانه باختری اشغالی بست و یک به اصطلاح طرح صلح را ارائه کرد که طبق آن دهها شهرک دست نخورده باقی میماندند.
جامعه بینالمللی شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و قدس شرقی را غیرقانونی اعلام کرده است. به نوشته آسوشیتدپرس، «ترامپ به درخواست نتانیاهو آمریکا را از توافق دوران دولت باراک اوباما بین قدرتهای جهانی و ایران بر سر برنامه هستهای ایران (برجام) خارج کرده و تحریمها علیه ایران را تشدید کرده و ژنرال ارشد ایران (شهید قاسم سلیمانی) را ترور کرد.»
آسوشیتدپرس همچنین اشاره کرد که یکی دیگر از خوش خدمتیهای ترامپ به نتانیاهو در آخرین روزهای ریاست جمهوری نخست وی «مجموعه توافقات دیپلماتیکی بود که او بین اسرائیل و کشورهای عرب واسطهگری کرد؛ توافقاتی که باعث زدوده شدن این فرضیه شد مبنی بر اینکه کشورهای عرب روابط (با رژیم صهیونیستی) را بدون کسب پیشرفت در مساله کشور فلسطین عادی نخواهند کرد.»
این خبرگزاری آمریکایی با مینویسد: «این بار احتمالا در صدر فهرست خواستههای نتانیاهو از ترامپ این است که نسبت به ایران سرسخت بوده و حتی به اسرائیل تسلیحات لازم برای اجرای حمله موثر علیه برنامه هستهای ایران را بدهد. نتانیاهو همچنین میخواهد شاهد پیشرفت در عادی سازی روابط با عربستان سعودی باشد، در عین اینکه به دنبال به حداقل رساندن امتیازات اسرائیلیها به فلسطینیها در ازای آن است. و او احتمالا از ترامپ توقع دارد دست اسرائیل را در غزه باز گذاشته و به آن برای خارج کردن سربازان، حتی تحت یک توافق بر سر آتشبس، فشار وارد نکند.»
آسوشیتدپرس مینویسد: در هفتههایی که از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پنجم نوامبر ایالات متحده میگذرد نتانیاهو و متحدانش ابراز امیدواری کردهاند که دوران روابط خوب ۲ طرف در پی گسستگیهای به وجود آمده در روابط در دولت جو بایدن، بازگردد.
«آویو بوشینسکی»، یک مشاور سابق نتانیاهو گفت: «اکنون اعتقاد بر این است که ترامپ (از اسرائیل) پشتیبانی میکند.»
او به این اشاره کرد که نتانیاهو به دلیل اطمینانی که به حمایتهای ترامپ در آینده از خود داشته اقدام به انتصاب یک حامی تندروی شهرکسازیها به عنوان سفیر این رژیم در ایالات متحده کرده است.
به نوشته گولدنبرگ، نتانیاهو مطمئنا با توجه به افت شدید محبوبیتش از بعد از حملات هفتم اکتبر حماس در بین ساکنان سرزمینهای اشغالی، به دنبال استفاده از فرصت دولت دوم ترامپ برای بالا کشیدن این محبوبیت است.
نظرسنجیها در میان ساکنان سرزمینهای اشغالی نشان میدهند به رغم به شهادت رساندن رهبران محور مقاومت از جمله رهبر حماس در ماه اکتبر و برقرار شدن آتشبس اخیر با حزبالله لبنان اگر که اکنون انتخاباتی جدید در سرزمینهای اشغالی برگزار شود نتانیاهو شکست خورده و نخواهد توانست اکثریت لازم برای باقی ماندن در قدرت را کسب کند.
نتانیاهو قرار است ماه جاری میلادی به ایراد شهادت در پرونده قضایی خود به اتهام فساد بپردازد که به عقیده تحلیلگر آسوشیتدپرس، «میتواند باعث جلب توجهات نامطلوب برای وی شود.»
از سوی دیگر حکم اخیر دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت نخست وزیر رژیم صهیونیستی علاوه بر مشکلات ایجاد کردن در سفرهای او به دهها کشور یک ضربه جدید را به او وارد کرده است. علاوه بر اینها چند دستیار نتانیاهو نیز درگیر در رسواییهای ناشی از افشا یا دستکاری اسناد حساس زمان جنگ شدهاند.
با این حال گولدنبرگ در این تحلیل تاکید میکند: «اما تضمینی نیست که نتانیاهو آنچه که از ترامپ میخواهد را به دست آورد.» او با تاکید بر قطعی نبودن اینکه روابط آنها به قدرتمندی سابق باشد، نوشته است: «نتانیاهو بعد از آنکه در سال ۲۰۲۰ پیروزی جو بایدن در انتخابات را به رغم ادعاهای ترامپ مبنی بر وقوع تقلب در انتخابات تبریک گفت باعث ناراحتی ترامپ شد. اگرچه نتانیاهو اوایل سال جاری میلادی به دیدار ترامپ در فلوریدا رفت روشن نیست که آیا ترامپ به مجرد ورود رسمی به ریاست جمهوری از نتانیاهو کینه به دل داشته باشد یا نه.»
ترامپ همچنین در حالی دارد مجددا به کاخ سفید بر میگردد که درگیریها در غرب آسیا هنوز ادامه داشته و این درگیریها به طور بالقوه میتواند مواضع آنها را همراستا کند.
خبرگزاری آمریکایی مینویسد: «اگر چه به نظر میرسد آتشبس با حزبالله همچنان برقرار است اما اسرائیل هنوز ۱۴ ماه بعد از آنکه حمله حماس جرقه جنگ غزه را زد، در حال جنگ در غزه است. ترامپ اشاره کرده که خواستار پایان جنگ غزه از سوی اسرائیل است اما نگفته که چنین پایانی مستلزم چه مسائلی است. او درخواست کرده گروگانهای اسرائیلی (صهیونیستهایی که در زمان حملات طوفان الاقصی از سوی حماس به اسارت گرفته شدند) قبل از آنکه او در ژانویه سوگند ریاست جمهوری به جا آورد آزاد شوند و تهدید کرد که در غیر این صورت "تاوانی جهنمی پرداخت خواهد شد" که باز هم توضیحات بیشتری در این مورد نداد. این اصلا روشن نیست که دیدگاههای نتانیاهو برای غزه بعد از جنگ که شامل یک حضور نظامی با پایان باز در این منطقه است برای ترامپ قابل قبول باشد.»
در ادامه تحلیل این خبرگزاری آمریکایی آمده است: «ترامپ همچنین احتمالا برنامههای بزرگتری برای منطقه دارد. او در گذشته به صحبت درباره عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی، ثروتمندترین و بانفوذ ترین کشور عرب، پرداخته است. طرح صلح ریاست جمهوری اول ترامپ در ضمن اینکه شدیدا به نفع اسرائیل بود خواستار تشکیل یک کشور فلسطینی که خیلی کوچکتر از خواسته فلسطینیها بود، شده بود. پیشرفت در هر یک از این مسیرها مستلزم این است که اسرائیل امتیازاتی را به فلسطینیها بدهد.»
عربستان سعودی چند بار گفته که بدون وجود مسیر روشنی برای استقلال فلسطینیها هیچ عادی سازی روابطی با اسرائیل در کار نخواهد بود اما نتانیاهو و شرکای ائتلافی تندروی او این مساله را رد میکنند. حتی اگر نتانیاهو در این مورد موضعش تغییر کند کابینه او به طور تقریبا مسلم فروخواهد پاشید.
«آموس هارل»، یک مفسر روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در مطلبی نوشت: «نتانیاهو متقاعد شده که خواهد توانست ترامپ را همچون گذشته برای اهداف خود به خدمت بگیرد. با این وجود رئیس جمهور منتخب ایالات متحده طبق معمول از زمان کسب پیروزی در انتخابات پنجم نوامبر پیامهایی فرستاده که رمزگشایی کردن آنها دشوار بوده است.»
به نوشته آسوشیتدپرس، استراتژی ترامپ در قبال ایران نیز هنوز مبهم است. «ایتان گیلبوا»، یک کارشناس روابط اسرائیل و آمریکا در دانشگاه «بار-ایلان» اسرائیل گفت نتانیاهو انتظار دارد ترامپ سیاست به اصطلاح «فشار حداکثری» را علیه ایران به منظور مهار برنامه هستهای ایران از سر بگیرد اما او ممکن است در دولت دوم خود به مذاکرات شانس دیگری داده تا میراثی از خود به عنوان یک «برقرار کننده صلح» به جا بگذارد.
انتهای پیام
نظرات