به گزارش ایسنا، «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «سیاست آمریکا منجر به سرنگونی بشار اسد شد.»
میلر در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «رویکرد مسئله سوریه در آخرین مراحل دولت باراک اوباما (رئیسجمهور پیشین آمریکا) ایجاد شد و تا آخرین روزها ادامه یافت و در نهایت به وضعیتی که اکنون در آن هستیم، منجر شد.»
به ادعای او، وضعیت کنونی نیز ناشی از «رویکردهای دولت فعلی برای تضعیف حامیان اصلی اسد، روسیه، ایران و حزبالله» است.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا طی سخنانی در یک نشست خبری گفت واشنگتن راههای ارتباطی با گروههای مختلف دارد که یکی از آنها را واشنگتن بهعنوان یک سازمان «تروریستی» معرفی کرده است.
میلر گفت: «ما در چند روز گذشته درگیر آن گفتوگوها بودهایم. خود وزیر آنتونی بلینکن هم درگیر گفتوگو با کشورهایی بود که در داخل سوریه نفوذ دارند و ما به انجام آن ادامه خواهیم داد.»
دولتها در سراسر منطقه و همچنین در جهان غرب در تلاش برای ایجاد پیوندهای جدید با گروه مسلح پیشرو در سوریه موسوم به هیات تحریر الشام هستند؛ گروهی که قبلا با القاعده متحد بود و توسط ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ترکیه و سازمان ملل متحد بهعنوان یک سازمان «تروریستی» شناخته شده است.
میلر گفت، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده، تلفنی کار کرده و با رهبران منطقه صحبت کرده است و در چهار روز گذشته ۲ مرتبه با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه صحبت کرده است.
ترکیه نیروهای زمینی در شمال غربی سوریه دارد و از برخی از نیروهای مسلح از جمله ارتش ملی سوریه (SNA) پشتیبانی میکند، گرچه هیات تحریر الشام را یک گروه «تروریستی» میداند.
واشنگتن عمدتا از گروههای کُرد سوری، مانند «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) حمایت کرده است که مناطق تحت کنترل آنها در شمال شرقی سوریه است. با این حال، این گروهها اکنون با یکی از جناحهای اصلی پیروز در میان مخالفان مسلح، یعنی «ارتش ملی سوریه» درگیری دارند، گروهی که تحت حمایت ترکیه قرار دارد و مخالف نفوذ کردهاست.
وقتی از میلر پرسیده شد که آیا ایالات متحده به دنبال تعامل با «احمد الشرع» رهبر هیات تحریر الشام است که بیشتر به «ابومحمد الجولانی» معروف است، از پاسخ به این سوال خودداری کرد اما آن را رد نکرد.
میلر گفت: «ما بر این باوریم که توانایی برقراری ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با همه طرفهای مرتبط را داریم.»
ایالات متحده الجولانی را در سال ۲۰۱۳ به عنوان «تروریست» معرفی کرد و گفت القاعده در عراق او را موظف به سرنگونی حکومت اسد و استقرار قوانین شریعت اسلامی در سوریه کرده است و النصره حملات انتحاری انجام داده است که غیرنظامیان را کشته و از دیدگاه فرقهای خشونتآمیز حمایت میکند.
در پی تازهترین تحولات، بشار اسد پس از ۱۳ سال جنگ داخلی و بیش از ۵۰ سال حکومت خانوادهاش به روسیه رفت و از قدرت کنارهگیری کرد.
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده و دستیاران ارشد او، این لحظه را «فرصتی تاریخی» برای مردم سوریه توصیف کردند که برای دههها تحت حکومت اسد زندگی کردهاند، اما همچنین هشدار دادند که این کشور با دورهای از خطر و عدم اطمینان مواجه است.
سیاست سوریه تحت دولت بایدن در چهار سال گذشته تا حد زیادی دچار عقبنشینی شده بود، زیرا واشنگتن این جنگ داخلی را بهعنوان موضوعی خفته در نظر گرفت و مسائل مبرمتری مانند حمله روسیه به اوکراین و فوران جنگ غزه را در کانون توجه قرار داد.
در طول دهه گذشته، هیات تحریر الشام که قبلا بهعنوان «جبهه النصره» شناخته میشد، سعی کرد تصویر خود را تعدیل کند، در حالی که یک شبهدولت با مرکزیت ادلب را اداره میکرد.
یک مقام ارشد آمریکایی در نشست خبری روز یکشنبه به خبرنگاران گفت این گروه در این مرحله «کار درست را انجام میدهد»، اما برای گفتن اینکه قرار است در سوریه چه اتفاقی بیفتد، خیلی زود است.
در همین حال «راجر کارستنز» فرستاده آمریکا در امور گروگانها هم بهعنوان بخشی از تلاشهای فشرده برای یافتن «آستین تایس» روزنامهنگار آمریکایی که ۱۲ سال پیش در سوریه دستگیر شده بود، در منطقه در بیروت حضور دارد.
انتهای پیام
نظرات