به گزارش ایسنا، روسای سرویسهای اطلاعاتی اکنون باید شورشیان پیروز در سوریه و گروه پیشروی آنها، یعنی هیئت تحریرالشام را که در حال حاضر در فهرست گروههای تروریستی انگلیس و ایالات متحده قرار دارد، مورد ارزیابی سریع قرار دهند. این گروه که زمانی شاخه سوری القاعده بود، وابستگی خود را در سال ۲۰۱۶ قطع کرد و تحت رهبری ابومحمد الجولانی به دنبال ارائه تصویری معتدل از خود بود. الجولانی در مصاحبه اخیر خود با شبکه سیانان گفت که به اقلیتهای سوری احترام خواهد گذاشت و «هیچکس حق ندارد گروه دیگری را از بین ببرد».
به نوشته گاردین، کارشناسان درباره اینکه تحریرالشام قرار است چگونه امور را در آینده مدیریت کند، اختلاف نظر دارند. ادموند فیتون براون، کارشناس سابق سازمان ملل در امور تروریسم و مشاور ارشد پروژه مبارزه با افراط گرایی اظهار داشت: برخی به شما خواهند گفت که آنها اصلاح طلب هستند و تابع قانون خواهند بود اما برخی دیگر میگویند که آنها همانند طالبان هستند.
اما واقعیت این است که حقیقت هنوز ناشناخته است و مشخص نیست که چه نوع دولتی جایگزین اسد خواهد شد، یا اینکه الجولانی تا چه اندازه نیروی مسلط بر آن خواهد بود.
همانطور که روسای سرویسهای اطلاعاتی بهطور مکرر تاکید میکنند، تهدیدهای تروریستی بینالمللی برای اینکه در محیطهای مناسب خود توسعه یابند، معمولاً به زمان نیاز دارند. با این حال، مقامات غربی در حال حاضر بر این باورند که هیچ نشانهای وجود ندارد که تحریرالشام تمایلی به مشارکت در فعالیتهای تروریستی داشته باشد که بهطور مستقیم، ازجمله بر امنیت ملی انگلیس تأثیر بگذارد. این، زیربنای اظهارات روز دوشنبه پت مک فادن، رئیس دفتر کابینه انگلیس است که پیشنهاد کرد، تروریستی دانستن تحریرالشام که بهطور رسمی مانع از گفتوگوی دولت لندن با این گروه میشود، میتواند به زودی بهطور مجدد بررسی شود. او گفت که اگر این تصمیم گرفته شود، «یک تصمیم نسبتاً سریع» خواهد بود.
گاردین با اشاره به اینکه در حال حاضر کردهای سوریه کنترل بخشهای گستردهای از خاک این کشور را در اختیار دارند، نوشت: نگرانی بزرگتر این است که اگر سقوط دمشق منجر به بیثباتی گستردهتر در کشور و منطقه شود، چه اتفاقی خواهد افتاد. اکنون، روابط آتی میان تحریرالشام و کردهای سوریه نیز نامشخص است، اما نگرانی واقعی درباره نیروهای کرد در شمال شرق این کشور، مداخله نظامی سنگین تحت حمایت ترکیه علیه آنها در میانه آشفتگیهای گستردهتر است.
در این میان، آمریکا و انگلیس به دنبال حفظ ثبات در بخشهای کردنشین، دست کم برای حال حاضر هستند. فرماندهی نیروهای آمریکا در منطقه، موسوم به سنتکام روز یکشنبه اعلام کرد که ۷۵ هدف متعلق به داعش را در مرکز سوریه بمباران کرده است و تاکید کرد که به همکاری با متحدان و شرکای خود در منطقه که بخشی از آن به کردها اشاره دارد، ادامه خواهد داد.
حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی نیز بهعنوان پشتیبان در شمال شرق سوریه مستقر هستند، اما دونالد ترامپ در اکتبر ۲۰۱۹ زمانی که رئیس جمهور آمریکا بود، گفت که به درخواست رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، آنها را خارج میکند تا ترکیه بتواند منطقه امنیتی فرامرزی ایجاد کند. بنابراین، نگرانی دیگر برای ثبات سوریه ممکن است ثبات سیاست غرب باشد.
انتهای پیام
نظرات