حجتالاسلام رحیم شرفی شامگاه ۲۲ دی ماه، در حرم مطهر رضوی اظهار کرد: خداوند دارای ۲ نوع رحمت، عام و خاص است. رحمت عام او همگان را در بر میگیرد، حتی کافران را؛ اما رحمت خاص او نصیب عدهای خاص میشود.
وی ادامه داد: سوال اینجاست که چگونه میتوانیم مشمول رحمت خاص الهی شویم؟ خداوند در قرآن خود را با صفت رحمت معرفی میکند و رحمت را بر خود واجب شمرده است. در مقابل عذاب الهی را مخصوص کسانی میداند که خود صلاح بداند.
شرفی افزود: خداوند در قرآن میفرماید عذاب من به کسانی میرسد که من بخواهم، اما رحمت من فراگیر است. رحمت الهی همواره جاری و ساری است، اما برای بهرهمندی بیشتر از آن باید تلاش کرد و کارهایی انجام داد تا این رحمت را به سوی خود جلب کرد. در بسیاری از آیات قرآن، در پایان آیات، نام «الرحیم» آمده است که نشان از اهمیت این صفت الهی دارد.
این سخنران حرم مطهر رضوی بیان کرد: ماه رجب، ماه نزول رحمت الهی است؛ در این ماه، رحمتهای فراوانی بر انسانها نازل میشود. اگر رحمت خاص خداوند شامل حال ما شود، مشکلاتمان حل شده، گرههای زندگیمان باز میشود و محبوب خدا، ائمه اطهار و امام عصر (عج) خواهیم شد.
وی به ۷ مورد از اعمالی که انسان را مشمول رحمت خاص خداوند میکند اشاره کرد و گفت: اولین قدم برای جلب رحمت الهی، گرهگشایی از کار دیگران است. رحمت خدا به گرهگشایان نزدیک است. تمام ائمه ما اینگونه بودند و امام جواد (ع) بهطور ویژه به لقب «جواد» مشهور بودند، چراکه بسیار بخشنده و گرهگشا بودند.
شرفی با بیان داستانی از امام جواد (ع) که نقل شده است، اظهار کرد: فردی در سفر حج به همراه جواد الائمه بود گفت «حاجتی دارم از شما، میخواهم آن را برآورده کنید، فرماندار سیستان مالیاتی برای من تعیین کرده که توان پرداخت آن را ندارم. از شما میخواهم که به فرماندار سیستان که از شیعیان شماست نامهای بنویسید تا مرا از مالیات معاف کند». امام (ع) نامهای نوشتند و فرماندار تا زمانی که والی سیستان بود، او را از پرداخت مالیات معاف کرد. گاهی انسان با یک آبرو گذاشتن، یک نامه یا پیام میتواند گرهگشا باشد.
امام رضا (ع) فرزندش را به انفاق توصیه میکرد
شرفی با بیان روایتی از بزنطی_ از اصحاب امام جواد_ ، درباره نامه امام رضا(ع) به امام جواد (ع) که از مرو به مدینه نوشته شده بود، گفت : مضمون آن چنین بود «فرزندم به من خبر رسیده که غلامان و خادمان بیت، هرگاه سوار مرکب میشوی و قصد خروج از خانه داری، تو را از درب کوچک بیرون میبرند. این کار از بخل آنها ناشی میشود تا مبادا از جانب تو خیر و احسانی به کسی برسد. از تو میخواهم به حقی که بهعنوان پدر و امام بر تو دارم، از این پس رفتوآمد تو جز از درب بزرگ خانه نباشد. همچنین هنگامی که سوار میشوی، همراه خود درهم و دینار داشته باش؛ و اگر کسی حاجت خود را به تو عرضه کرد، او را بیعطایی باز مگردان. اگر عموهایت از تو درخواست کمک کردند، کمتر از ۵۰ دینار به آنها نده. در صورتی که مایل بودی، اختیار با توست که بیشتر هم ببخشی. و اگر عمههایت چیزی طلب کردند، کمتر از ۲۵ دینار به ایشان مده. اگر خواستی بیشتر عطا کنی، باز هم حق با توست».
وی با اشاره به اینکه امام رضا(ع) فرزندش را به انفاق توصیه فرمودند، اضافه کرد: در ادامه حضرت میفرماید «من میخواهم خداوند، مقام و مرتبت تو را بالا ببرد. بنابراین، انفاق کن و هرگز از فقر و تنگدستی خوف نداشته باش، زیرا روزیدهنده تو، صاحب عرش است».
این کارشناس مذهبی گفت: امام جواد(ع) در حدیثی میفرمایند «ثَلاثٌ یَبْلُغْنَ بِالْعَبْدِ رِضْوانَ اللّهِ: کَثْرَةُ الاْسْتِغْفارِ، وَ خَفْضِ الْجْانِبِ، وَ کَثْرَةِ الصَّدَقَةَ. اگر میخواهید محبوب خدا شوید، سه کار انجام دهید: استغفار کنید، متواضع باشید و صدقه زیاد بدهید.» ماه رجب، ماه استغفار است. مسئولین ما نیز باید از کوتاهیهای خود استغفار کنند. استغفار تنها مخصوص عوام نیست، بلکه بزرگان و مسئولین نیز باید به آن توجه داشته باشند. نتیجه استغفار، گرهگشایی است. گناه باعث گره افتادن در زندگی ما میشود و استغفار باعث گرهگشایی است.
وی افزود: نقل شده است که ۳ نفر نزد امام جواد (ع) آمدند؛ یکی فرزندی نداشت، دیگری مریض بود و سومی دچار خسارت مالی شده بود. امام (ع) به هر ۳ نفر توصیه کردند که استغفار کنند. یکی از ملازمان حضرت پرسید چرا برای هر ۳ نفر با وجود مشکلات متفاوت، یک نسخه دادید؟ امام (ع) فرمودند «قرآن این چنین توصیه میکند و من توصیه قرآن را به آنها گفتم».
شرفی اضافه کرد: سومین موردی که باعث جلب رحمت الهی میشود، صبر بر همه امور است. همچنین، قرآن خواندن و انس با قرآن، انسان را مشمول رحمت الهی میکند.
وی بیان کرد: از دیگر موارد اصلاح روابط و ایجاد آشتی بین دیگران است که رحمت الهی را در زندگی جاری میکند. در جایی رسول خدا (ص) میفرماید «رحمت خدا بر کسی که حق را زنده کند» و بالاترین حق، در واقع دفاع از امیرالمؤمنین (ع) است. هر کس بتواند از حق دفاع کند، مشمول رحمت خاص الهی قرار میگیرد. نمونه آن، حر در روز عاشورا بود که با دفاع از ولایت، مشمول رحمت الهی شد و به شهادت رسید.
این سخنران حرم مطهر رضوی تصریح کرد: هفتمین مورد برای نزول رحمت الهی، ارتباط با اهل بیت(ع) و توسل به آنان است. با توسل به اهل بیت (ع) میتوانیم رحمت خاص الهی را به سوی خود جلب کنیم.
انتهای پیام
نظرات