• یکشنبه / ۲۳ دی ۱۴۰۳ / ۰۸:۴۲
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1403102316489
  • خبرنگار : 50181

صادرات کرمانشاه چطور ۵ میلیارد دلاری می‌شود؟

صادرات کرمانشاه چطور ۵ میلیارد دلاری می‌شود؟

ایسنا/کرمانشاه توسعه تجارت خارجی از اولویت‌های استان کرمانشاه است. موضوعی که استاندار کرمانشاه هم از همان روزهای نخست شروع فعالیتش در استان بر آن تاکید جدی داشت و هدف‌گذاری پنج میلیارد دلاری را برای صادرات استان اعلام کرد.

رسیدن به صادرات پنج میلیارد دلاری اگرچه دست یافتنی است، اما به ملزوماتی نیاز دارد که باید با همراهی دولت و بخش خصوصی فراهم شود. ملزوماتی که به گفته ناظر گمرکات استان کرمانشاه، بهبود زیرساخت‌های مرزی یکی از مهمترین آنهاست.

علی‌اصغر عباس‌زاده در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، درباره توسعه تجارت خارجی کرمانشاه و رسیدن به صادرات پنج میلیارد دلاری، گفت: سال گذشته رقم صادرات غیرنفتی کرمانشاه نزدیک به ۳.۴ میلیارد دلار بود که با توجه به ظرفیت‌هایی که کرمانشاه در حوزه تجارت خارجی دارد، رسیدن به صادرات پنج میلیارد دلاری امکان‌پذیر است.

وی یکی از مهمترین مزیت‌هایی که امکان افزایش صادرات کرمانشاه را فراهم می‌کند را وجود پنج مرز رسمی در استان دانست و افزود: همین حالا نیز کرمانشاه بین پنج استانی که به عراق صادرات دارند، رتبه اول را دارد.

مدیرکل گمرک کرمانشاه از عراق به عنوان دومین شریک تجاری ایران یاد کرد که پنج استان کشورمان از طریق ۱۲ مرز رسمی با این کشور مبادلات تجاری دارند و یادآور شد: کرمانشاه می‌تواند بخشی از صادرات سایر مرزهای کشور به عراق را به خود اختصاص دهد. کما اینکه در ایامی نظیر ایام اربعین تجربه این امر را داشته‌ایم که بار صادرات مهران و یا مرزهای خوزستان به سمت مرزهای ما سرازیر می‌شود.

عباس‌زاده معتقد است، از بین مرزهای استان کرمانشاه نیز دو مرز سومار و خسروی بیشترین ظرفیت و قابلیت را برای توسعه صادرات دارند و اگر بنا به توسعه صادرات داریم، باید بر این دو مرز متمرکز شویم.

لزوم تکمیل زیرساخت‌ها و راه‌اندازی آزمایشگاه در مرزها

وی سپس از مهمترین ملزومات برای توسعه صادرات از مرزهای استان یاد کرد و گفت: یکی از مهمترین این ملزومات توسعه زیرساخت‌های مرزی همچون جاده دسترسی مناسب است.

به گفته ناظر گمرکات استان کرمانشاه، وجود آزمایشگاه‌های تعیین ماهیت کالا که زیر نظر استاندارد باشد نیز بسیار حائز اهمیت است و کمک می‌کند تعیین ماهیت کالاهای ما سریع‌تر انجام شود و این امر برای فعالین اقتصادی و صادرکنندگان بسیار به صرفه خواهد بود.

عباس‌زاده یکی دیگر از ملزومات توسعه صادرات کرمانشاه را افزایش کالاهای صادراتی با همکاری صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی دانست و تاکید کرد: واحدهای تولیدی ما نیز باید بتوانند کالاهایی را مطابق با خواست و سلیقه مشتریان در بازار هدف تولید کنند.

ناظر گمرکات استان کرمانشاه تعیین تکلیف طرح جامع مرزها خصوصا برای سه مرز سومار، شیخ‌صله و شوشمی که باید توسط راهداری انجام شود را نیز ضروری برشمرد و تاکید کرد: البته مسائل این مرزها باید با طرف مقابل نیز حل و فصل شود و شرایط به گونه‌ای نباشد که در این مرزها سرمایه‌گذاری و هزینه کنیم و از سوی طرف مقابل مورد تایید نباشد.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه اکنون رایزنی‌های خوبی در این خصوص برای تعیین تکلیف نهایی مرز سومار با طرف عراقی صورت گرفته است، عنوان کرد: برای ایجاد هرگونه زیرساخت ابتدا باید خیالمان از طرف عراقی راحت شود.

وی از تهیه طرح جامع این مرز از سوی راهداری نیز یاد کرد و ادامه داد: وقتی طرح جامع تهیه شده و مشکلی هم با طرف مقابل در مرز نداشته باشیم، حتی می‌توانیم بخش خصوصی را نیز برای سرمایه‌گذاری در مرزها پای کار بیاوریم که خوشبختانه متقاضی آن نیز وجود دارد.

ناظر گمرکات استان کرمانشاه با بیان اینکه شرایط برای دو مرز شوشمی و شیخ‌صله که با بخش اقلیم کردستان عراق هم مرز است متفاوت است، تاکید کرد: برای این دو مرز علاوه بر کسب نظر اقلیم کردستان عراق باید موافقت نهایی دولت مرکزی نیز کسب شود.

به گفته عباس‌زاده، رایزنی‌هایی نیز در این خصوص از سوی مقامات دو کشور نیاز است که در دست پیگیری است تا توافق‌نامه‌ها و قراردادهای نهایی بین دو طرف در خصوص این مرزها منعقد شود.

حرکت به سمت بازارهای آفریقا و اوراسیا

وی یکی دیگر از نیازهای توسعه صادرات کرمانشاه را تمرکز بر بازارهای صادراتی جدید برشمرد و گفت: اگرچه همین حالا نیز برخی کالاهای ما راهی اروپا می‌شود و به خیلی از کشورها صادرات داریم، اما باید با همکاری اتاق بازرگانی، رایزن‌های اقتصادی و ... به دنبال بازارهای دیگر نیز باشیم.

عباس‌زاده آفریقا، اوراسیا و ... را از جمله مقاصد صادراتی دانست که می‌توانیم وارد بازارهای آنها شویم و اظهار کرد: روسیه نیز از جمله مقاصد خوب برای ورود کالاهای ما خصوصا برای انواع مواد غذایی، محصولات گلخانه‌ای، میوه‌ و تره‌بار و... است و رعایت ضوابط آن نیز چندان دشوار نیست.

ناظر گمرکات استان کرمانشاه مهمترین نکته درباره ورود به بازارهای صادراتی جدید را توجه به کیفیت و قدرت رقابت کالاهای تولیدی اعلام کرد و یادآور شد: همین حالا زعفران و پسته ایران به‌لحاظ کیفیتی که دارد به بسیاری از کشورها می‌رود و این امر نشان می‌دهد اگر کیفیت مطلوبی در کالاها داشته باشیم، ورود به بازارهای جدید کار دشواری نیست.

لزوم برقراری حمل یکسره

وی از اهمیت برقراری حمل یکسره کالاها تا مقاصد صادراتی خصوصا کشور عراق نیز یاد کرد و ادامه داد: اکنون با رایزنی‌های سازمان راهداری با عراق، حمل یکسره برای برخی کالاها از جمله تخم مرغ، مرغ منجمد و... انجام می‌شود و برای سایر کالاها نیز باید این روند برقرار شود. به‌گونه‌ای که هم راننده عراقی بتواند در داخل کشور ما بارگیری کند و تا مقصد برود و هم این امکان برای طرف ایرانی میسر باشد.

عباس‌زاده معتقد است: تحقق موضوع حمل یکسره کالاها و فاصله گرفتن از روند سنتی تخلیه و بارگیری که از گذشته در بازارچه‌های مرزی شکل گرفته کار دشواری نیست و با رایزنی‌های بین دو کشور می‌توان آن را حل کرد.

مدیرکل گمرک کرمانشاه اظهار کرد: البته با توجه به اینکه وضعیت جاده‌ها در طرف عراق چندان مناسب نیست و قیمت سوخت نیز در عراق بالاست، ممکن است رانندگان ما تمایل چندانی به این موضوع نداشته باشند.

نیازهای اختصاصی هریک از مرزهای کرمانشاه چیست؟

وی در ادامه از ویژگی‌ها و نیازهای اختصاصی هریک از مرزهای کرمانشاه به صورت مجزا نیز یاد کرد و گفت: مرز خسروی در ۹ ماهه امسال ۷۰۴ میلیون دلار صادرات داشته که رقم قابل توجهی است، اما می‌توان میزان صادرات این مرز را افزایش داد.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه در سنوات اخیر در مرز خسروی بیشتر بر توسعه زیرساخت‌های مسافری تمرکز شده و بخش تجاری به حاشیه رفته است، اظهار کرد: نیازمند بازنگری اساسی در طرح جامع مرز خسروی هستیم.

مدیرکل گمرک کرمانشاه از تردد روزانه حدود ۵۰۰ دستگاه کامیون از مرز خسروی یاد کرد و ادامه داد: با ارتقاء طرح جامع این مرز می‌توان این تعداد کامیون عبوری را افزایش داد.

وی درباره مرز پرویزخان نیز خاطرنشان کرد: این مرز بزرگترین و فعالترین گمرک استان در زمینه صادرات و ترانزیت است و در ۹ ماهه امسال ۷۲۵ میلیون دلار صادرات در این مرز به ثبت رسیده است.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه این مرز در حال حاضر در منطقه آزاد تجاری واقع شده، توسعه زیرساخت‌های آن را بر عهده این منطقه دانست و افزود: البته ما نیز دستگاه‌های پیشرفته کنترل و آشکارساز را برای این مرز خریداری کرده‌ایم که به زودی نصب خواهد شد.

وی گفت: مرز سومار نیز در ۹ ماهه امسال بیش از ۶۵۵ میلیون دلار صادرات داشته که از بین تمام مرزهای که در کشور با عراق داریم، بیشترین رشد صادرات را به خود اختصاص داده است.

به  گفته عباس‌زاده، اگر مسیر دسترسی مرز سومار، محوطه پایانه آن و همچنین زیرساخت‌های اولیه مانند اینترنت، آب، برق و ... فراهم شود، این مرز توان افزایش صادرات را تا چند برابر میزان فعلی دارد.

مدیرکل گمرک کرمانشاه از پیگیری برای برقراری رویه ترانزیت در مرز سومار نیز خبر داد که برای توسعه تجارت در این مرز بسیار اثرگذار است و خاطرنشان کرد: مرز سومار به‌لحاظ فاصله نزدیکی که با بخش عربی عراق دارد، یک مرز مهم به شمار می‌رود.

وی درباره دو مرز سوشمی و شیخ صله نیز یادآور شد: این دو مرز به دلیل شرایط خاص توپوگرافی، مسیر دسترسی، جاده، زیرساخت‌ها و اینکه مسیر کالاهای آنها از دل شهر عبور می‌کند، شاید بیش از این امکان توسعه صادرات را نداشته باشند و بهتر است در این دو مرز بیشتر بر بعد گردشگری و مسافری تمرکز شود.

عباس‌زاده یکی از ظرفیت‌های خوب تجاری کرمانشاه را نیز بازارچه مرزی «تیله‌کوه» دانست که مسیر هموارتری دارد و امکان توسعه زیرساخت‌های آن نیز فراهم است و افزود: رایزنی برای بازگشایی این مرز نیز در دستورکار است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha