به گزارش ایسنا به نقل از باما، مراحل ابتدایی، مربوط به تعیین بودجه و مشخص کردن خواستهها و نیازها از خودرو است. در مراحل بعدی نیز خریدار باید خودرو مورد نظر خود را از طریق آگهیها، نمایشگاهها و ... پیدا و انتخاب کند و سپس از سلامت فنی و بدنه آن مطمئن شود.
برای خرید هر خودرویی، لازم است قبل از هر اقدامی، از یک کارشناس با تجربه کمک گرفت تا اصالت و سلامت خودرو تایید شود. همچنین باید سوابق خودرو را نیز بررسی کرد. از فروشنده بخواهید مدارک خودرو مانند سند، کارت خودرو، بیمه شخص ثالث و برگ معاینه فنی را ارائه دهد. استعلام خلافی خودرو نیز حتما انجام شود.
پس از نهایی شدن خرید خودرو، خریدار و فروشنده بر سر قیمت خودرو توافق کرده و قولنامه اولیه را تنظیم میکنند. در این قولنامه باید تمامی مشخصات خودرو قید شود.
اگر اطلاع ندارید که چه مدارکی برای خرید خودرو نیاز است، با ادامه این مطلب همراه باشید.
تعویض پلاک
برای انتقال خودرو به خریدار، هر دو شخص فروشنده و خریدار باید به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند. البته فروشنده میتواند یک وکالت کاری به خریدار بدهد تا نیازی به حضورش نباشد.
مدارک لازم برای تعویض پلاک و مدارک برای خرید خودرو، که خریدار و فروشنده باید ارائه دهند، عبارتند از:
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- اصل سند خودرو
- اصل کارت خودرو
- برگ استعلام خلافی خودرو
- برگ مفاصاحساب برای تسویه عوارض و مالیات شهرداری و تخلفات رانندگی
- کارت معاینه فنی معتبر (برای خودروهایی با بیش از ۴ سال سن)
- مدارک احراز سکونت خریدار
- بیمه شخص ثالث معتبر
- قبض پرداخت بهای تعویض پلاک
- وکالتنامه از سوی فروشنده (در صورت حضور نداشتن)
- برگ کمپانی
سند خودرو چیست؟
پس از انجام مراحل تعویض پلاک، برگهای با عنوان «برگ سبز خودرو» به مالک جدید داده میشود که از سوی پلیس راهور تنظیم شده است. قبلا قانونی وجود داشت که برگ سبز را سند قطعی نمیدانست و هر دو طرف معامله باید دوباره به دفاتر رسمی مراجعه میکردند و سند را به نام مالک جدید میزدند.
اما اکنون طبق قوانین جدید، برگ سبز خودرو نه تنها مدرکی برای اثبات مالکیت خودرو است، بلکه به عنوان سند رسمی و قطعی نیز شناخته میشود. این بدان معناست که با دریافت برگ سبز، تمامی حقوق و مسئولیتهای مالکیت خودرو به فرد منتقل میشود. اگرچه تنظیم سند جداگانه در دفاتر اسناد رسمی همچنان امکانپذیر است، اما از نظر قانونی الزامی نبوده و صرفاً به عنوان یک اقدام اختیاری محسوب میشود.
بنابراین دیگر هیچ الزامی برای مراجعه به دفاتر رسمی وجود ندارد. اما اگر قصد دارید این مرحله را نیز سپری کنید، باید مدارک زیر را حتما همراه داشته باشید:
- برگ سبز جدید
- تأییدیه انتقال خودرو
- اصل مدارک شناسایی طرفین
- بیمهنامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
- اسناد مالکیت خودرو
- برگ مفاصا حساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
برگ کمپانی چیست؟
برگ کمپانی در واقع سندی است که برای خودروهای صفر کیلومتر صادر میشود و به اولین مالک خودرو تعلق میگیرد. این سند از سوی قوه قضاییه صادر میشود و در آن به مواردی مانند مشخصات خودرو، مشخصات فنی آن، شماره موتور، شماره شاسی، ظرفیت و همچنین مشخصات مالک اول، اشاره شده است.
برگ کمپانی خودرو سند مهمی محسوب میشود؛ وجود این مدرک، موجب اطمینان بیشتر خریدار شده و اصالت خودرو را تایید میکند؛ اما برای نقل و انتقال خودرو اصلا لازم نیست.
تفاوت این سند با برگ سبز خودرو این است که برگ سبز توسط پلیس راهور صادر میشود و به نام مالک جدید است و میتوان از آن به عنوان سند قطعی استفاده کرد. اما برگ کمپانی توسط قوه قضاییه صادر میشود و صرفا مشخصات اولیه خودرو صفر را ارائه میدهد. افراد میتوانند در صورت مفقودی برگ کمپانی خودرو، المثنی آن را نیز تهیه کنند.
هزینه نقل و انتقال خودرو چقدر است؟
نقل و انتقال هر کالایی با هزینههایی همراه است. در فرایند نقل و انتقال خودرو، برخی هزینهها به عهده فروشنده بوده و برخی هزینهها نیز با خریدار است. هزینه نقل و انتقال خودروهای صفر و کارکرده متفاوت است و به طور کلی برای هر خودرویی نیز با توجه به خلافی و عوارض شهری آن محاسبه میشود. بنابراین باید مجموع این هزینهها و قیمت خودرو را در نظر داشته باشید. هزینههای کلی که باید پرداخت شوند به شرح زیر است:
- مالیات نقل و انتقال خودرو
- خلافی
- عوارض شهرداری و آزادراهی
- هزینه احراز محل سکونت
- هزینه تعویض پلاک
- هزینه ثبت سند در دفترخانه
برای انتقال خودرو صفر کیلومتر، هزینه ثبت سند مالکیت خودرو به نام شخص خریدار قبل از تحویل آن از سوی کارخانه محاسبه میشود و خریدار آن را میپردازد. اگر مالک خودرو قصد فروش خودرو صفر را داشته باشد، باید کلیه هزینههای انتقال مالکیت مثل مالیات نقل و انتقال، دفترخانه و تعویض پلاک را مجددا پرداخت کند.
هزینههای نقل و انتقال خودرو و مالیات، با توجه به نوع خودرو متفاوت است. اما هزینههایی از قبیل هزینه تعویض پلاک خودرو، برای تمام خودروها ثابت است و هر ساله نرخ آن توسط دولت تعیین میشود.
همان طور که اشاره شد، فرآیند خرید خودرو مراحل مختلفی دارد و هزینههای هر مرحله نیز متفاوت است. خریدار و فروشنده باید برای مواردی مانند زمان و مکان تعویض پلاک، هزینهها، قیمت خودرو و ... حتما توافق کنند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات