سعید عزیزی، مشاور بالینی و استاد دانشگاه در گفتوگو با ایسنا، درباره احساس مسئولیت در نوجوانان، اظهار کرد: فرزندان در دوران نوجوانی خود با چالشهایی روبهرو میشوند که باید خودشان به فکر حل کردن آن باشند، اما رفتارهای اشتباه والدین باعث میشود که این اتفاق برای نوجوانشان رخ ندهد، لذا هنگامی که فرد از دوره نوجوانی خود عبور کرده و وارد جامعه میشود، احساس مسئولیت در برابر وظایف خود را ندارد و با مشکلات بزرگی روبهرو میشود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از دلایلی که جوانان امروز از ایجاد شغل و ازدواج گریزان هستند، شرایط اقتصادی امروز است؛ در گذشته افراد میتوانستند با مبالغ بسیار اندک و محدودی زندگی تشکیل دهند، اما امروزه برای تشکیل زندگی به مبالغ بسیار بالاتری احتیاج است و جوانان حاضر به پذیرفتن ریسک آن نیستند، همچنین انتظارات جوانان امروز از زندگی نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است و هنگام تشکیل زندگی انتظار ایدهآل و بینظیر بودن همه چیز را دارند و این موضوع باعث میشود تا آنان از تشکیل زندگی مشترک عقبنشینی کنند و حاضر نباشند که علاوه بر خود، مسئولیت فرد دیگری را هم به عهده بگیرند.
این مشاور بالینی با بیان اینکه برخی جوانان امروز افراد مطالبهگری هستند، عنوان کرد: همچنین آنان شغلهای کارمندی را نمیپسندند و نمیخواهند که صرفا مبلغ محدودی را هر ماه دریافت کنند و بیشتر کارهایی را قبول دارند که درون خانه انجام شود و از محیط کاری به دور باشد، همچنین یک دیدگاه اصلی وجود دارد که کل دنیا نیز به این سمت رفته و آن این است که جوانان امروز افراد مطالبهگری هستند و به راحتی هر چیزی را نمیپذیرند، همین خصوصیات آنها باعث شده کارهایی که در آن شخصی بخواهد به آنان امر و نهی کند را نپسندند و نتوانند شرایط چنین محیطی را تحمل کنند.
عزیزی افزود: برخی از افراد به این دلیل از ایجاد شغل پرهیز دارند که والدین آنها را آماده ورود به جامعه نکردهاند و یا آنان را به گونهای تربیت کردهاند که احساس کمالگرایی بیش از اندازه داشته باشد، بنابراین باعث میشود که به مبالغ محدود و کم راضی نباشد و انتظار داشته باشد که مانند یک نردبان بسیار سریع به نقطه پیشرفت برسد و پلههای ترقی را تدریجی طی نکند.
دلایل ریشهای شکل نگرفتن احساس مسئولیت در فرزندان
وی با اشاره به اینکه برخی والدین تصور میکنند که فرزندشان در سنین پایین نمیتواند دارای مسئولیت باشد، بیان کرد: در صورتی که افراد از همان ابتدای کودکی خود میتوانند با توجه به سنی که دارند، مسئولیتهایی را بپذیرند، از همان هنگامی که کودکان بالشتی را از روی زمین برمیدارند، استقلال شان در حال شکل گرفتن است. برخی از والدین هنگامی که چنین رفتارهایی را از فرزند خود میبینند، به دلیل ترس از افتادن و عدم موفقیت فرزندانشان اجازه چنین کارهایی را به او نمیدهند در صورتی که باید دست او را گرفته و با او همراهی کنند.
عزیزی ادامه داد: به مرور زمان که فرزندان بزرگتر میشوند باید مسئولیتهای بزرگتری را نیز عهدهدار شوند، به طور مثال باید وظایفی مانند تمیز کردن اتاق خود را داشته باشند و در انجام امورات خانه نیز نقش داشته باشد تا در آینده نیز بتواند نقش موثری برای جامعه خود داشته باشد.
این مشاور بالینی افزود: علاوه بر خانواده، مدرسه نیز میتواند نقش موثری در شکلگیری احساس مسئولیت در افراد داشته باشد، اما متاسفانه نظام آموزشی کشور ما بیشتر به صورت تئوری است، یعنی همه مطالب درسی و زندگی به گونه تئوری به آنها آموزش داده میشود. آموزش و پرورش باید روند آموزشی خود را به سمت عملی ببرد تا هر دو نیمکره مغز بچهها فعال شود تا بتوانند در هر دو زمینه موثر واقع شوند، همچنین باید کارگاههایی جهت آگاهسازی آنها برای ایجاد مسئولیت برگزار کنند و حتی مسئولیتهای مختلفی به آنها در مدارس داده شود.
عزیزی در پایان تصریح کرد: نباید تصور کرد که جوانان امروز افرادی تنبل و راحتطلبی هستند، بلکه باید به دنبال دلایل ایجاد این مسئله باشیم و بدانیم که ما چه رفتارهایی با آنها داشتهایم که باعث ایجاد چنین رویکردی در آنان شده است، همچنین نباید از پیشرفت تکنولوژی غافل باشیم چرا که تکنولوژی نقش موثری در راحتطلب شدن همه افراد جامعه دارد، اگر به جوانان اعتماد و بها داده شود، همچنین تشویق شوند و شرایط ایدهآلی برایشان مهیا شوند، میتوانند کارهای بسیار خارقالعادهای اجام دهند.
انتهای پیام
نظرات