این استان دارای ۴۰ تالاب فصلی و دائمی و عرصه آبی است که ۱۴ تالاب از آنها جزو تالابهای اقماری دریاچه ارومیه محسوب میشوند و تالاب کانی برازان مهاباد جزو تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه است.
اگر تاکنون تالاب کانی برازان را از نزدیک ندیدید امروز در بازدیدی از این تالاب حوضه دریاچه ارومیه که لقب اولین سایت پرندهنگاری کشور و بهشت پرندگان را به خود اختصاص داده با زیباییهای این تالاب آشنا میشوید.
تالاب کانی برازان که به معنی" چشمه گرازها" است، وسعتی افزون بر ۱۰۵۰ هکتار دارد و در ۳۰ کیلومتری شهرستان مهاباد واقع شده است که آب این تالاب از زهکشها و شاخه فرعی مهاباد چای تامین میشود.
شناسایی بیش از ۱۵۰ گونه پرنده در تالاب کانی برازان
امید بنابی، رئیس اداره حفاظت و احیای از تالابهای آذربایجان غربی در حاشیه بازدید از تالاب بینالمللی کانی برازان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از اواخر سال ۹۰ این تالاب بدلیل تنوع گونههای پرندگان، به عنوان اولین سایت پرندهنگری کشور انتخاب شده است، افزود: این تالاب در فصل پرآب نزدیک به ۸ میلیون مترمکعب آب دارد که در فصل گرم سال ارتفاع آب تا ۸۰ سانتیمتر کاهش مییابد.
وی با اشاره به شناسایی زیست بیش از ۱۵۰ گونه پرنده در این تالاب، اظهار کرد: پرندگان مهاجر عمده پرندگان این تالاب را تشکیل میدهند و انواع مرغابیها، اردکها، غاز خاکستری،اردک سرسفید، اردک سر حنایی، فلامینگو، پلیکان، درنا و قوی فریادکش از جمله پرندگانی هستند که در این تالاب مشاهده شدند.
رئیس اداره تالابهای استان، عمده پوشش گیاهی این تالاب را پوشش تالابی، نی و جگن اعلام کرد و افزود: این تالاب پناهگاه حیاتوحش و جزو مناطق تحت مدیریت حفاظت محیطزیست است و پستاندارانی از جمله، خرگوش، گرگ، روباه و شغال در اطراف این تالابزیست میکنند.
بنابی در ادامه با اشاره به اهمیت تامین حقآبه تالاب گفت: این تالاب دارای کمیته محلی مدیریتی به ریاست فرماندار شهرستان با هدف تامین حقآبه تالاب و برنامه مدون برای حفاظت از تالاب است.
وی ادامه داد: امسال برای پایداری آب تالاب ۳ میلیون مترمکعب آب رهاسازی شده است.
تالابهای آذربایجانغربی وضعیت مطلوبی دارند
علیرضا سید قریشی، معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز در این بازدید با اشاره به نقش تالابها در جذب گردشگر افزود: درصددیم از ظرفیت تالابها برای رونق گردشگری و اکوتوریسم در منطقه استفاده کنیم.
وی در خصوص وضعیت تالابهای استان، گفت: تالابهای استان از وضعیت مطلوبی برخوردارند و همچنان در تلاشیم حقآبه تالابهای استان را تامین کنیم.
سیدقریشی با اشاره به سختی کار محیطبانی و ضرورت افزایش حمایت قانونی از این شغل افزود: محیطبانی از پارک ملی دریاچه ارومیه جزو سختترین مشاغل است و نیاز است نگرشها نسبت به محیطزیست تغییر کند.
وی از کمبود امکانات لجستیکی محیط بانی استان ابراز تاسف کرد و گفت: محیطبانان نسبت به سختی کار از امکانات کمی برخوردار هستند.
در حال حاضر دریاچه ارومیه ۹۴۰ کیلومتر مربع وسعت دارد
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه دریاچه ارومیه یکی از مهمترین چالش زیستمحیطی است، افزود: تراز فعلی دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۱۴ است و این میزان سال قبل ۱۲۷۰.۱۲ بود.
وی گفت: وسعت فعلی دریاچه ۹۴۰ کیلومتر مربع است که این میزان در سال گذشته وسعت ۸۳۰ کیلومتر بود.
سید قریشی، تغییر کاربری و توسعه اراضی، برداشت غیرمجاز آب را از دلایل وضعیت فعلی دریاچه دانست و با بیان اینکه دریاچه ارومیه موضوعی چندوجهی است، تاکید کرد: احیای دریاچه ارومیه نیازمند مدیریت یکپارچه است اگر حوضه آبریز را یکپارچه مدیریت نکنیم احیای دریاچه ممکن نخواهد بود.
وی با بیان اینکه انتقال حوضه به حوضه آب تنها کمککننده خواهد بود و به تنهایی موثر نخواهد بود، گفت: برای رسیدن به تراز حداقل اکولوژیکی سالانه ۳.۴ میلیارد مترمکعب آب وارد دریاچه ارومیه شود.
انتهای پیام
نظرات