بهنیا اصلانی در گفتوگو با ایسنا به دلایل شکلگیری انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: ایران وضعیت نامطلوبی در ۱۵۰ سال قبل از انقلاب پیدا کرده بود و دو سوم خاک کشور، نصف جمعیت ایران و تاریخ کشور در زمان قاجار و پهلوی تاراج شد.
وی افزود: در دورهای که دنیا در حال مسابقه برای پیشرفت و تکنولوژی و در حال دگردیسی و پوستاندازی بود، نبض کشور ایران نمیزد، سهمیه سیگار و تریاک داده میشد و بانیان این وضعیت، استبداد، استعمار و سلطنت بود و ۱۰۰ درصد مردم مخالف این وضعیت بوده و به دنبال وضعیت مطلوب بودند که باید میساختند.
وی با بیان اینکه چگونگی شکلگیری یک انقلاب، اقدامی ساده و آسان نیست، گفت: کشور ترکیه نتوانست انقلاب کند، مصر بیشتر از کشور ما زحمت کشید ولی عوامل انقلاب در آن کشور تکمیل نبود، الجزایر دهها هزار و بلکه بیشتر کشته داد ولی صاحب انقلاب نشد، انقلاب توان و عرضه بالایی میخواهد که مردم ایران بر زحمت و دشواری انقلاب واقف و آماده جانفشانی بودند که در این اقدام بزرگ با فریاد الله اکبر به میدان آمدند.
عضو علمی دانشگاه پیام نور ادامه داد: از طرف دیگر رژیم پهلوی مشروعیت نداشته و در دفاع از منافع ملی و برای مقابله با غارت کشور توسط بیگانگان ناتوان بود، چراکه یک رژیم مردمی نبوده و خودشان هم معترف این قضیه بودند همچنین جدا از این که رژیم به کشورهای خارجی وابسته بود، عامل ناکارآمدی داشت که علت عمده آن کنار گذاشتن مردم بود.
وی تشریح کرد: این وضعیتها سایههای یک انقلاب و تحول بزرگ را در ایران نشان میداد که پیش از این در قیام تنباکو، نهضت مشروطه و نهضت ملی شدن صنعت نفت خود را نشان داده بود، ولی امام خمینی(ره) نسخه تغییرات را اسلامیتر و بومیتر کرد که در مقابل وضعیت موجود یعنی استبداد، استعمار، وابستگی و سلطنت، جمهوری اسلامی را مطرح کرد.
وی اضافه کرد: در نسخه اسلامی امام خمینی(ره) وضعیت موجود و مطلوب برای مردم آشنا بود که باید از جان، مال، موقعیت و خانواده خود میگذشتند تا وضعیت مطلوب شکل بگیرد. مردم زحمت این صحنه خونین را قبول کردند تا انقلاب پیروز شد.
اصلانی به دلایل پایداری انقلاب اسلامی ایران تا امروز اشاره کرد و گفت: نظام جمهوری اسلامی در حفظ اصول، آرمانها و اهداف خود تلاش کرده و مردم هم پشتیبان این تلاشها بودند.
وی افزود: در جنگ تحمیلی مردم جانفشانیهای بسیاری را انجام دادند که نظام یک وجب از خاکش را معامله نکرد، همچنین در قضیه هستهای نظام مقاومت کرد و آن را حق مسلم مردم میدانست، حقی که اهمیت آن در عصر پرتحول امروزی کاملا نمایان میشود و خواهد شد که البته هزینههای سنگین هم در این راه پرداخت میشود.
وی خاطرنشان کرد: مسائل اقتصادی مردم ایران را ناراحت میکند که باید از چالشهای آن عبور کرد اما به راحتی میتوان دید که انرژی جمهوری اسلامی ایران بیشتر صرف توطئههای خارجی میشود، وقتی شعار نه شرقی و نه غربی در سردرب وزارت خارجه نصب میشود یعنی مساحت دشمنیها با ایران به اندازه کرهزمین منهای کشور عزیزمان است.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور تبریز بیان کرد: جمهوری اسلامی یک مفهوم به هم پیوسته است، شاید تعبیر خوبی باشد که جمهوریت و اسلامیت را به عنوان دو بال برای اعتلایی جمهوری اسلامی در نظر بگیریم.
وی اضافه کرد: جمهوریت معنای بزرگ، ولی سادهای دارد که یک مفهوم اسلامی است و به معنای حضور و مشارکت مردم در ایجاد حکومت، اداره حکومت و ادامه حکومت است.
وی مطرح کرد: همانطور که جمهوری لیبرالیستی، سوسیالیستی و ناسیونالیستی در دنیا وجود دارد، ما هم جمهوری اسلامی داریم اما ضرورت توجه به جمهوریت و اسلامیت برای نظام کشور ایران روشن است.
اصلانی اذعان کرد: اسلام، مسیر ما و جمهوری، راه و روشی است که میتوانیم اسلام را ساری و جاری کنیم، این دو متقابلا یکدیگر را در نظام جمهوری اسلامی تقویت کرده و سایههای شوم استبداد، استعمار و سلطنت را دور میکنند.
وی یادآوری کرد: البته در کشور، حاکمیت و جمهوریت و نقش دادن به مردم را در قبل انقلاب اسلامی به جز دوره کوتاه کریمخان زند نداریم، هرچقدر تاریخ را ورق بزنید از حضور مردم خبری نیست، این از برکات و دستاورد بسیار بزرگ انقلاب اسلامی است که نظام پادشاهی را به نظام جمهوری و در جمهوری از نوع اسلامی آن جایگزین کرد و به پیروزی رسید.
وی با بیان اینکه قدرت اجتماعی به دست مردم است، گفت: اگر قدرت اجتماعی در کنار قدرت سیاسی قرار گیرد و آن را همراهی کند حتما مسیر درست برای رسیدن به پیشرفت و پیروزی را میابد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اگر سرمایه اجتماعی در یک حکومت وجود نداشته یا اندک باشد، حکومت توخالی است و قدرتی ندارد، اظهار کرد: در حکومت پهلوی مشاهده کردیم که اگر مردم نباشد اما به جای آن آمریکا و کشورهای خارجی غرب باشد فایدهای ندارد، ولی اگر پشتیبان کشور مردم و همه قدرتها علیه آن کشور باشند، آن کشور و نظام سیاسی همانند جمهوری اسلامی پایدار خواهد بود.
وی با بیان اینکه تجربه به ما نشان داده نقش مردم و سرمایه اجتماعی حکومت از اهمیت بسیاری برخوردار است، ادامه داد: برای حفظ این سرمایه و ایستادگی باید اعتماد بین نظام جمهوری اسلامی و مردم را در عواملی چون صداقت، تبیین درست، کارآمدی و خدمت به مردم تقویت کنیم.
وی اذعان کرد: تمامی تحریمهای آمریکا از اول پیروزی انقلاب اسلامی، سرمایه اجتماعی این نظام را هدف قرار داده و به دنبال گرفتن آن است، بنابراین باید برای همراهی کردن مردم در هر شرایطی روی کارآمدی و عوامل رسیدن به کارآمدی متمرکز شویم.
اصلانی به ویژگی دهه فجر امسال اشاره کرد و گفت: سالهای اول انقلاب در خیابانهای کشور با دشمن روبرو میشدیم و دهه اول انقلاب در کنار مرزها با دشمنان جنگیدیم اما امسال در حالی دهه فجر را گرامی میداریم که گلوی دشمنانمان را در ۲۰۰۰ کیلومتری کشور میفشاریم.
وی ادامه داد: عملیات وعده صادق ۱ و ۲ برای جهان، نشانه قدرت و برای مردم عزیز کشورمان و ملتهای مسلمان وفاق و وحدت است، ملت عزیز ایران با احساس قدرت بیشتری دهه فجر امسال را گرامی میدارند که دشمنان به این قدرت باور داشته و به آن اعتراف میکنند.
وی تشریح کرد: خطرات دو نوع هستند؛ خطرات داخلی، آفت نام دارد و خطرات خارجی مانع به شمار میروند که این دو به هم ارتباط دارند یعنی اگر با آفت داخلی مبارزه کنیم، خطرات و موانع خارجی راحتتر برطرف میشوند.
این استاد دانشگاه به خطراتی که جمهوری اسلامی را تهدید میکند اشاره کرد و گفت: باید عوامل و عناصر پیروزی انقلاب حفظ شود و مهمترین موضوع این است که مردم، رهبری و ایدئولوژی اسلام هستند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: سنت الهی بر این مبنا است که پیروزی بدون تلاش و زحمت و مقاومت دست یافتنی نیست، همچنین که پروژه الهی پیامبر گرامی اسلام تلاش بی وقفهای برای حاکمیت، تعلیم، تحکیم و تبلیغ اسلام انجام داد. ما هم نباید تلاش و کوشش برای رسیدن به اهداف بزرگ انقلاب اسلامی را رها کنیم و به هر نحوی عواملی که مردم را در مسیر فداکاری و اعتماد قرار میدهد را تقویت نماییم.
وی اظهار کرد: تمام آسیبهای انقلاب از سه مسیر مردم، رهبری و ایدئولوژی اسلام است و مسیرهای فرعی هم از این سه مسیر منشعب میشوند، یعنی اگر مردم از رهبری، رهبری از مردم، مردم از اسلام یا رهبری از اسلام فاصله بگیرند، بذر آسیبها کاشته میشود.
اصلانی با اشاره به اینکه ما میتوانیم هزاران تک عمل درست داشته باشیم که نه تنها متاسفانه نداریم بلکه تک عملهای نادرست هم داریم، تشریح کرد: ما نه تنها باید نخبگان خودمان را حفظ کنیم باید در کمین نخبگان دیگر کشورها هم باشیم، باید دقت داشته باشیم که قسمت بیشتر از یارانهها را چه کسانی مصرف میکنند و چه افرادی مستحق آن هستند، فرار مالیاتی مربوط به چه کسانی است و وامهای که باید در تولید استفاده شوند چه سرنوشتی پیدا میکنند، اگر شایسته سالاری را جدی نگیریم در کشف و شکوفایی استعدادها اختلال ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه تمامی آسیبها متوجه حاکمیت نیست و ما مردم را هم شامل میشود، گفت: کشور ایران در تحریم به سر میبرد اما اینکه به جای کالای داخلی به سراغ کالای خارجی برویم، تحریم را تشدید کرده و مشکلات را بیشتر میکند، باید با ذهنیت منفی در این موضوع مبارزه کرد.
وی در خاتمه با اشاره به اینکه پول و ثروت اگر در جامعهای یک ارزش تلقی شود، ارزشهای واقعی از بین خواهند رفت، گفت: بهترین مسیر در درجه اول این است که باید آسیبها را پیشگیری کرد و در درجه دوم درمان کردن از اهمیت شاخصی برخوردار است که نباید سستی و بیارادگی به خرج داد، یادمان باشد کشور ایران راه سازش با آسیب و خطر ندارد.
انتهای پیام
نظرات