• پنجشنبه / ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ / ۲۰:۳۷
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1403112519089
  • منبع : بازار

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان

یکی از خوبی‌های نرم افزارهای حسابداری این است که هر نوع گزارش مالی که نیاز داشته باشیم را خیلی سریع برای ما فراهم می‌کنند. بسیاری از نرم‌ افزارهای حسابداری حتی در نسخه رایگان و دموی خود نیز این امکان را در اختیار ما می‌گذارند که بتوانیم صورت سود و زیان، ترازنامه و خیلی از موارد دیگر را گزارش گیری کنیم.

به گزارش ایسنا به نقل از تجارت نیوز، صورت سود و زیان یک کسب و کار دقیقا همان چیزی است که می‌توانیم با آن میزان قدرت حیات یک کسب و کار در آینده را مشخص کنیم. از طریق داده‌ها و اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان می‌توان اطلاعات بسیار خوبی از کسب و کار بدست می‌آوریم. این اجزا به نوع کسب و کار بستگی دارد. در یکی بیشتر و در یکی کمتر است. به هر حال، شناخت اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان بسیار حائز اهمیت است.

از صورت سود و زیان با نام‌های دیگر مثل صورت عملیات و صورت درآمد هم یاد می‌کنند که نشان دهنده عملیات و عملکرد کسب و کار ما در یک مدت زمان خاص است و می‌توان در آمد خالص را با آن بدست آورد.

معرفی اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان، یکی از پر اهمیت‌ترین صورت‌ها و گزارشات مالی در سازمان است. آشنایی با این صورت حساب برای هر کس که کسب و کار دارد، یک ضرورت به حساب می‌آید. مهم نیست که شرکت ما ۵ پرسنل داشته باشد یا ۵۰۰ نفر، مهم این است که هر کسب و کاری دارای یک سری درآمد و یک سری هزینه است. اطلاع از خلاصه وضعیت درآمد و هزینه‌ها می‌تواند شمای کلی از سود و زیان ما نشان دهد.

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان با توجه به نوع کسب و کار متفاوت هستند اما به طور معمول در هر کسب و کاری می‌توان موارد اصلی زیر را در صورت عملیات مشاهده کرد:

۱.فروش یا درآمد خالص

این آیتم از جدول صورت سود و زیان، عبارتست از میزان درآمد و پولی که بابت کار مستمر و فعالیت اصلی کسب و کار ما بدست می‌اید. در تمامی صورت‌های سود و زیان می‌توان این مورد را به عنوان اولین آیتم مشاهده کرد.

۲.بهای تمام شده کالای فروخته شده

بهای تمام شده کالای فروش رفته یا همان هزینه‌های عملیاتی شامل تمام هزینه‌های مستقیم برای تولید محصولات است. این مورد باید بعد از درامد در صورت سود و زیان قید گردد. برای مثال می‌توان دستمزد مستقیم، سربار ساخت، مواد مستقیم، استهلاک و . . . را جزء این آیتم دانست.

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان

۳.سود یا زیان ناخالص

این مورد را می‌توان از کسر کردن هزینه‌های مستقیم عملیاتی یا همان هزینه فروش ( بهای تمام شده کالای فروش رفته ) از درآمد بدست آورد. اگر چنانچه بخواهیم حاشیه سود ناخالص را بدست آوریم، باید سود ناخالص را بر درآمد تقسیم کنیم.

۴.هزینه‌های فروش اداری و عمومی

این مورد از اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان شامل تمام هزینه‌هایی است که به طور غیر مستقیم برای تولید محصول صرف شده‌اند. برای مثال می‌توان هزینه‌های بخش اداری و پشتیبانی، هزینه حقوق و دستمزد، تبلیغات، هزینه اجاره محل و . . . را نام برد.

۵.خالص سایر درآمدها و هزینه‌های عملیاتی

در شرکت ما یک سری درآمد و هزینه وجود دارد که به عملیات شرکت مربوط بوده اما به فعالیت اصلی آن ارتباطی ندارد.  این موارد در اینجا ذکر می‌شوند. مانند درآمد حاصل از فروش ضایعات، سود و زیان تسعیر ارز، زیان کم شدن ارزش موجودی کالا در شرکت و . . .

۶.سود یا زیان عملیاتی

این سود و زیان ناشی از عملیات اصلی شرکت است و از همین طریق بدست می‌آید و پیش از هر گونه کسر درآمد و هزینه غیر عملیاتی و مالیات بدست می‌آید. به این مورد، سود خالص قبل از کسر بهره و مالیات هم گفته می‌شود.

۷.هزینه‌های مالی

این هزینه‌ها شامل تمام هزینه و بهره وام‌های دریافتنی و اوراق و . . . برای شرکت می‌باشد. تامین وام و سرمایه از طریق وام و امثال آن برای کسب و کار ما مهم هستند و جزء هزینه‌های مالی می‌باشند.

۸.سایر درآمدها و هزینه‌های غیر عملیاتی

این مورد از اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان، اصلا به فعالیت واحد تجاری ما مربوط نیست و شامل سود و زیان ناشی از فروش دارایی‌های ثابت، سود حساب بانکی، سود اوراق بهادار، سود ناشی از فروش مواد اولیه و سود ناشی از فروش سرمایه‌گذاری‌ها است.

۹.سود یا زیان عملیاتی قبل از مالیات

سود یا زیان عملیاتی واحد تجاری ما در این قسمت، پیش از کسر مالیات از آن نشان داده می‌شود.

۱۰.مالیات بر درآمد

با توجه به این که واحد تجاری ما چه فعالیتی دارد، مالیات آن متغیر بوده و در این قسمت نمایش داده می‌شود. مالیات تعلق گرفته به ما باید از سود واحد تجاری کسر شود.

۱۱.سود یا زیان خالص

این بخش به عنوان آخرین بخش یک صورت سود و زیان است. برای حساب کردن آن باید مالیات را از سود خالص قبل از کسر مالیات کم کنیم. این مبلغ می‌تواند در آینده برای درج شدن در ترازنامه استفاده شود.

موارد فوق در نرم افزارهای حسابداری به طور اتوماتیک و بدون خطا محاسبه می‌شوند. نحوه تهیه صورت سود و زیان با نرم افزار، با توجه به نوع برنامه و شرکت سازنده آن، به راحتی امکان پذیر است.

اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان

صورت سود و زیان جامع و اجزای تشکیل دهنده آن

آنچه تا اینجا در مورد صورت سود و زیان و اجزای آن خواندیم، نوعی صورت سود و زیان ساده به حساب می‌آید. نوعی صورت سود و زیان دیگر هم وجود دارد که به آن صورت سود و زیان جامع می‌گویند.

وقتی از صورت سود و زیان صحبت می‌کنیم، منظورمان صورت سود و زیانی است که درآمد و هزینه‌های معمولی و بهتر بگوییم، تحقق یافته در آن درج می‌شوند. در صورتی که برخی از درآمدها و هزینه‌ها پیش رو هستند که هنوز اتفاق نیفتاده‌اند. در این مواقع تحلیل گران نوعی صورت سود و زیان دیگر به نام صورت سود و زیان جامع را مورد استفاده قرار می‌دهند که می‌تواند درآمدها و هزینه‌های آینده واحد تجاری ما را به راحتی پیش بینی کند. با این پیش بینی می‌توانیم برنامه ریزی درستی برای آینده داشته باشیم. این صورت سود و زیان دارای اجزای زیر است:

  • سود و زیان خالص دوره مالی که بر اساس صورت سود و زیان ساده است.
  • هزینه‌های شناسایی شده به تفکیک
  • تعدیلات سالیانه ( سنواتی )
  • سایر درآمدها

گرفتن گزارش سود و زیان از نرم افزارهای حسابداری در شرکت‌های مختلف بازرگانی، خدماتی، تولیدی و هر کسب و کار دیگر، یک ضرورت به حساب می‌اید. با داشتن این صورت وضعیت مالی، می‌توانیم آینده شرکت را بیشتر و بهتر پیش بینی کنیم. همچنین می‌توانیم نظر اعتباردهندگان، سرمایه گذاران و سهامداران را هم به خود جلب کرده و آنها را تشویق به سرمایه گذاری کنیم.

سخن پایانی

با توجه به آنچه گفتیم و در مورد اجزای تشکیل دهنده صورت سود و زیان بررسی کردیم، می‌توانیم به اهمیت این موضوع پی ببریم که صورت سود و زیان شرکت بازرگانی یا خدماتی و تولیدی، چقدر می‌تواند در پیشبرد اهداف آتی آن‌ها موثر باشد. به شرطی که نرم افزار حسابداری مربوطه بتواند با دقت بالایی این کار را انجام دهد.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha