• شنبه / ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۹:۰۴
  • دسته‌بندی: ایران در جهان
  • کد خبر: 1403112720236
  • خبرنگار : 71443

توانمندی‌های نظامی جدید ایران، کابوس آمریکا و اسرائیل

توانمندی‌های نظامی جدید ایران، کابوس آمریکا و اسرائیل

نشریه آمریکایی دستیابی ایران به توانمندی‌های جدید نظامی در حوزه دریایی، ازجمله ناوهای پهپادبر و موشک‌های ضد کشتی را پیشرفتی قابل توجه توصیف کرد که موجب نگرانی ایالت متحده و رژیم صهیونیستی می‌شود.

به گزارش ایسنا، جنبش انصارالله یمن در سال‌های اخیر، به‌ویژه از زمان آغاز جنگ مرگبار رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در اکتبر ۲۰۲۳ عبور و مرور کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی در آب‌های اطراف دریای سرخ را با دردسر مواجه و هزینه‌هایی را برای ناوهای هواپیمابر گران‌قیمت آمریکا که در نزدیکی سواحل آن‌ها فعالیت می‌کردند، ایجاد کرده‌ است.

اما آنها بزرگ‌ترین خطر منطقه‌ای برای ناوهای آمریکایی نیستند. جمهوری اسلامی ایران، تهدیدی بسیار بزرگ‌تر از آنچه انصارالله می‌تواند برای کشتی‌های جنگی سطحی نیروی دریایی ایالات متحده ایجاد کند، به شمار می‌رود. تعدادی سامانه تسلیحاتی ضد کشتی پیشرفته در ایران وجود دارد که می‌تواند خیلی فوری دسترسی آمریکایی‌ها به تنگه مهم هرمز را که یکی از اصلی‌ترین نقاط حمل و نقل نفتی جهان است، مسدود کند.

نشریه نشنال اینترست با انتشار این مقدمه نوشت: کشتی‌های جنگی ایالات متحده به‌طور معمول در این آبراه گشت‌زنی می‌کنند تا مطمئن شوند که ایران مانعی برای آنها ایجاد نمی‌کند اما ایران چندین دهه است که برای بستن این راه آبی تدارک می‌بیند.

توانمندی‌های نظامی جدید ایران، کابوس آمریکا و اسرائیل
عملیات ارتش یمن

توانمندی‌های ایران

موشک‌های بالستیک ضدکشتی ایران قادر است این کار را انجام دهد. «سباستین رابلین» در سال ۲۰۲۲ در گزارشی در توصیف موشک «خلیج فارس» نوشت که این سامانه بسیار شبیه به «دی‌اف-۲۱» چین است، البته کوچک‌تر از سیستم چینی. به گفته او، موشک خلیج فارس یک چهارم برد دی‌اف-۲۱ بالغ بر ۱۹۰ تا ۲۲۰ مایل دارد و با حداکثر سرعت کمتر از سه ماخ به سمت هدفش حرکت می‌کند.

از نظر رابلین، اگرچه این سرعت کمتر و برد کوتاه‌تر رهگیری را برای یک گروه حامل آمریکایی آسان‌تر می‌کند، نیروی دریایی ایالات متحده برای محافظت از خود در برابر موشک‌های ضدکشتی کمتر پیشرفته انصارالله نیز که به‌طور معمول از یمن به سمت کشتی‌های جنگی سطحی نیروی دریایی آمریکا پرتاب می‌شوند، به دردسر افتاده‌اند.

موشک خلیج فارس دارای یک جستجوگر الکترواپتیکی-مادون قرمز است که سلاح را به سمت هدف هدایت می‌کند. به این موشک یک کلاهک ۱۴۳۳ پوندی متصل است. ۲ حوزه آبی که موشک خلیج فارس احتمالاً در برابر ناوهای جنگی نیروی دریایی ایالات متحده مستقر خواهد شد، در آب‌های خلیج فارس یا خود تنگه هرمز خواهد بود. در هر ۲ مورد، آبراه‌های مورد بحث باریک است و مانور را برای کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا دشوار می‌کند. علاوه‌براین، ایرانی‌ها می‌توانند سامانه‌های دفاعی خود را به گونه‌ای پر کنند که صدمات زیادی به ناو هواپیمابر آمریکایی وارد آورد.

چندین سامانه وجود دارد که تکمیل کننده موشک خلیج فارس است، ازجمله موشک‌های کروز سومار و هویزه. برد اولی ۱۸۰۰ مایل است و دومی می‌تواند حدود ۸۳۹ مایل را طی کند. هویزه برد کمتری نسبت به سومار دارد، اما دقت آن بیشتر است.

مسیر جدید پنتاگون

انصارالله قبلاً نشان داده است که می‌تواند موشک‌های خود را به فاصله ۲۰۰ متری از یک ناو هواپیمابر آمریکایی برساند و همان‌طور که گفته شد، آن‌ها به اندازه ایران در توانایی‌های ضدکشتی پیشرفته نیستند.

طبق این گزارش، جمهوری اسلامی ایران توانایی‌هایی را در اختیار دارد که می‌تواند ناوگروه‌های آمریکایی را که از این آب‌ها عبور می‌کنند، تهدید کند.

این رسانه آمریکایی توصیه کرده که پنتاگون باید روش‌ها و قابلیت‌های جدیدی را برای غلبه بر این استراتژی‌های دشمنان آمریکا ایجاد کند، مگر اینکه بخواهد برخی از گران‌ترین و نمادین‌ترین کشتی‌های جنگی خود را غرق یا آن‌ها را دچار آسیب کند.

تمامی این تحولات به این معنی است که ایران، این پتانسیل را دارد که ناوگروه ناو هواپیمابر ایالات متحده را با سامانه‌های ضدکشتی مختلفی که در اختیار دارد، به طور جدی تهدید کند.

طبق این گزارش ناو هواپیمابر آمریکایی دارای قابلیت برای اقدامات متقابل است اما مسئله همچنان مانورپذیری در موقعیت‌های سخت است که دفاع را برای گروه نبرد دشوار می‌کند.

کابوس پهپادی ایران

ارتش جمهوری اسلامی ایران به تازگی اولین پهپاد انتحاری قابل پرتاب از زیر آب را در جهان رونمایی کرده است که بر اساس گزارش رسانه‌های ایرانی می‌تواند توسط هوش مصنوعی به سمت هدف هدایت شود. توانایی استقرار این سامانه از زیر امواج مساله‌ای کلیدی است که امتیاز غافلگیری را به ایرانی‌ها می‌دهد و رهگیری پهپاد را بسیار سخت می‌کند.

نشنال اینترست نوشته این نگرانی وجود دارد که ایرانی‌ها بتوانند این سیستم را در خلیج فارسِ شلوغ و پر هرج و مرج مستقر کنند که می‌تواند کشتیرانی بین‌المللی را بیش از پیش پیچیده کند، به خصوص اگر انصارالله شروع به حمله موشکی به سایر نقاط دریایی مهم جهانی در نزدیکی خود کند.

این رسانه آمریکایی همچنین به بررسی ناو پهپادبر جدید ایران پرداخت و آن را کابوس رژیم صهیونیستی توصیف کرده که استقرار آن توسط ایران، اولین قدم از یک سری گام‌های رو به جلو برای نیروی دریایی این کشور به شمار می‌آید.

در اوایل ماه جاری (میلادی)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اعلام تحویل اولین ناو پهپادبر و بالگردبر خود که دارای عرشه پرواز سنتی است، به نقطه عطفی بزرگ دست یافت و توانایی‌های دریایی خود را افزایش داد. سپاه پاسداران پنج‌شنبه گذشته در مراسمی در بندرعباس این ناو را تحت عنوان «شهید بهمن باقری» (C۱۱۰-۴) به‌طور رسمی عملیاتی کرد.

نشنال اینترست نوشته هرچند این ناوها به اندازه ناوهای هواپیمابر آمریکایی که پیش از جنگ جهانی دوم ساخته‌شده‌اند توانمند نیستند اما یک جهش بزرگ برای ایران محسوب می‌شوند. در حقیقت، این ناو از ابتدا برای این‌کار ساخته‌نشده ‌بود و یک کشتی کانتینربر تغییر کاربری داده‌ شده است. این، دومین اقدام این‌چنینی از سوی سپاه پاسداران بعد از رونمایی از ناو «شهید مهدوی» است که آن هم یک کشتی تغییر کاربری داده‌شده به شمار می‌آید.

شرکت بین‌المللی تحلیلگر نظامی «جِینز» (Janes)  گزارش داد که نمونه جدید ناوهای پهپادبر ایرانی دارای یک سطح شیبدار برای کمک به پرواز پرنده‌های بال ثابت است.

نشریه آمریکایی با اشاره به اینکه ایران این ناو را به‌طور کامل در داخل ساخته است، تصریح کرد: آمریکا، انگلیس و ژاپن نیز پس از جنگ جهانی اول، ساخت ناوهای نظامی خود را از طریق تغییر کاربری ناوهای دیگر شروع کردند. کشورهایی مانند چین و هند نیز در دوران جنگ سرد با خرید ناوهای دارای باندهای از رده خارج ‌شده از قدرت‌های دیگر، ساخت ناوهای نظامی خود را آغاز کردند. هر چند که ناوهای این ۲ بسیار عقب‌تر از ناوهای هواپیمابر با پیشرانه اتمی آمریکا در کلاس‌های نیمیتز و جرالد فورد است.

در این گزارش آمده است: نکته مهم‌تر این است که تهران در حالی‌که میلیاردها دلار هزینه نکرده است، این کشتی جدید همچنان می‌تواند برای پرتاب سامانه‌های بدون سرنشین تولید داخل ایران (UAS) استفاده شود. پهپادها و سایر سامانه‌های بدون سرنشین حوزه‌هایی هستند که کشور غرب آسیا در آنها پیشرفت چشمگیری و احتمالاً نگران کننده داشته است.

آمریکا و اسرائیل نگران هستند

نشنال اینترست نوشته است: این واقعیت که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ناوهای جنگی در هر اندازه‌ای در اختیار دارد که قادر به انتقال و به پرواز درآوردن پهپاد است، باید به‌عنوان یک نگرانی جدی تلقی شود. این توانایی در عین حال، یک پیروزی تبلیغاتی برای ایران، متحدانش و گروه‌های مورد حمایت آن در منطقه محسوب می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران طرح خودکفایی نظامی خود را بیش از سه دهه پیش آغاز کرد و به دنبال تولید داخلی زیردریایی، جت جنگنده، تانک، موشک و هواپیماهای بدون سرنشین بوده است.

نشنال اینترست تاکید کرد: اضافه شدن این شناور به ناوگان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گامی مهم در ارتقای توان دفاعی و بازدارندگی ایران در آب‌های دور و در عین حال، کمک به حفظ منافع ملی کشور است، زیرا به گفته دریادار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، برد عملیاتی ۲۲۰۰۰ مایلی به ناو این امکان را می‌دهد که برای یک سال تمام در آب‌های دور بدون نیاز به سوخت‌گیری ماموریت انجام دهد.

«براندون جی. ویچرت» تحلیلگر و از کارکنان سابق کنگره ماه گذشته در نشنال اینترست نوشت که تهران یک کشتی کانتینری را به یک ناو پهپادبر تبدیل کرده و قدرت نیروی دریایی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. در واقع ایران می‌تواند این کشتی را نسبتاً دور از سواحل خود مستقر کند.

 در پایان این مطلب آمده است: این را باید اولین قدم از یک سری گام‌های رو به جلو برای ایران دانست، نه آخرین یا تنها گام در این مسیر.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha