حمید قریبی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به نوسانات قیمتی در بازار برنج ایرانی، اظهار کرد: از ماه ها قبل هشدار چنین افزایش قیمتی را به مسئولان داده بودیم، زیرا شواهدی مبنی بر جمع آوری شالی در استان های شمالی وجود داشت.
وی با بیان اینکه تعدادی از دلالان شناخته شده از مرداد خرید و جمع آوری شالی تر به ویژه رقم هاشمی و از اواخر شهریور و اوایل مهر، خرید شالی خشک در حجم بالا را آغاز کرده بودند، افزود: دلالان در سه استان گیلان، مازندران و گلستان پخش شدند و با کمک واسطه های خود، چیزی حدود ۳۰ درصد محصول برنج امسال را که معادل ۵۰۰ هزار تن است، جمع آوری کردند.
عضو هیئت مدیره و مدیرعامل اتحادیه کارخانجات تولیدکنندگان برنج گیلان هدف از خرید و جمع آوری برنج محلی را خالی کردن بستر بازار دانست و تاکید کرد: متاسفانه دلالان خرید برنج به افراد و شرکت ها و هلدینگ های بزرگ متصل هستند؛ این افراد و شرکت ها علاوه بر داشتن انبارهای بزرگ در شهرستان ها و مرکز استان، در انبار فروشگاههای خود نیز موجودی دارند که نیازمند رصد توسط دستگاههای نظارتی است.
قریبی بیان کرد: به نمایندگی از طرف اتحادیه کارخانجات تولیدکننده برنج استان بارها به مسئولان تذکر دادیم که سپردن کل بازار تامین و واردات و توزیع برنج به یک گروه خاص روش نادرستی است؛ چراکه پیش بینی چنین وضعیتی را از دو سال قبل می کردیم و به اعضای دولت نیز انتقال دادیم و اعلام کردیم که بهترین روش، تامین بازار از طریق تشکل هاست.
وی با بیان اینکه کشاورزان شالیکار تقصیری در این افزایش قیمت ندارند، اضافه کرد: افزایش قیمت برنج در پایتخت بوده و بازارسازی کاذب اتفاق می افتد؛ در واقع هرگونه اعتراض به کمبود برنج در بازار، افزایش قیمت و بازارسازی کاذب را به دنبال دارد.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات تولیدکننده برنج گیلان برخورد دستگاه های نظارتی با محتکران و آزادسازی برنج های احتکار شده را تسکینی برای بازار دانست؛ نه راه حل قطعی و بیان کرد: نهادهای اطلاعاتی و امنیتی و پلیس مبارزه با جرایم اقتصادی باید با کشف انبارهای بزرگ، به بازار کمک کنند. این در حالی است که کارخانه های شالیکوبی استان های شمالی، موجودی کمتر از ۱۰۰ تن دارند.
وی با اشاره به نوسانات قیمت دلار در بازار، فروش برنج توسط کشاورزان را به صورت مقطعی و ماهانه دانست و بیان کرد: این روند فروش توسط کشاورزان مرسوم است، اما نوسانات به وجود آمده در بازار برنج توسط افراد و گروه های خاص ایجاد شده که هدفشان خالی کردن بستر بازار و افزایش تقاضا و نهایتا فشار بر دولت جهت واردات برنج است.
قریبی خواستار کشف انبارهای بزرگ برنج از سوی پلیس مبارزه با جرایم اقتصادی شد و تاکید کرد: خرید شالی از کشاورزان زیر ۴۵ هزار تومان بوده، در حالی که سود حاصل از واردات بسیار هنگفت و شیرین است.
وی با بیان اینکه مافیای واردات برنج نیازمند ایجاد یک بستر برای تخلیه بازار و رشد تقاضا هستند، خاطرنشان کرد: مافیای واردات برنج با خرج یک میلیون دلار از یک میلیارد دلار سهم وارداتشان، به راحتی خرید و جمع آوری برنج را انجام می دهند.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات تولیدکننده برنج گیلان تولید برنج سفید استان را حدود ۶۰۰ هزار تن دانست و اضافه کرد: تولید برنج در کشور ۲.۵ میلیون تن با سرانه ۲۷ کیلوگرم است، اما مافیای واردات هشت کیلوگرم به سرانه اضافه کرده و آن را به ۳۵ کیلو رسانده تا تولید و بازار همخوانی نداشته و بهانه ای برای واردات برنج باشد.
قریبی نیاز کشور به واردات برنج را بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن دانست و گفت: ذائقه مردم تغییر کرده و شاهد کاهش مصرف برنج در وعده های روزانه و گرایش به فست فودها هستیم، لذا سرانه واقعی برنج نه تنها افزایش پیدا نکرده، بلکه کمتر هم شده، اما با ناترازی مصنوعی و کاذب در بازار مواجه هستیم که توسط افراد دارای رانت مالی و اطلاعاتی ایجاد می شود.
وی جمع آوری برنج توسط دلالان را اقدامی جهت مقابله با مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت دانست و اظهار کرد: دلالان از محل واردات برنج ۱۶۰۰ همت سود می کنند، اما چیزی نصیب کشاورز نمی شود؛ لذا باید شاهد برخورد به موقع و قاطع دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی با اخلالگران بازار باشیم.
انتهای پیام
نظرات