به گزارش ایسنا، کرهشمالی امروز (سهشنبه) از آمریکا و همسایگان آسیایی خود به دلیل دنبال کردن هدف «مضحک» خلع سلاح هستهای این کشور انتقاد کرد و اعلام کرد که تحت رهبری «کیم جونگ اون» به گسترش نیروهای هستهایاش ادامه خواهد داد.
این بیانیه از سوی وزارت خارجه پیونگیانگ پس از آن منتشر شد که مقامات ارشد دیپلماتیک آمریکا، کرهجنوبی و ژاپن در یک کنفرانس امنیتی در آلمان دیدار کردند و بار دیگر بر تعهد خود به تقویت همکاریهای نظامی و تشدید رژیم تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هستهای کرهشمالی تأکید کردند.
وزارت خارجه کرهشمالی، آمریکا را به تلاش برای اجرای یک «برنامه قدیمی و مضحک» برای خلع سلاح هستهای این کشور متهم کرد و هشدار داد که در صورت احساس تهدید علیه امنیت خود، با «اقدامی قاطع و کوبنده» به مقابله با رقبایش خواهد پرداخت.
در این بیانیه آمده است که کرهشمالی «به طور مستمر به خطمشی جدید تقویت قدرت هستهای» که توسط کیم تعیین شده است، پایبند خواهد ماند و «آمریکا و نیروهای وابستهاش» را از هرگونه تهدید و باجخواهی علیه حاکمیت این کشور باز خواهد داشت.
این تازهترین بیانیه کرهشمالی در انتقاد از سیاستهای خصمانه آمریکا علیه پیونگیانگ است، هرچند رسانههای دولتی این کشور تاکنون از ذکر مستقیم نام «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا خودداری کردهاند. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود نشستهای بیسابقهای با رهبر کرهشمالی برگزار کرده بود.
«مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا روز شنبه در مونیخ آلمان با وزرای خارجه کرهجنوبی و ژاپن دیدار کرد و بار دیگر بر تعهد این کشورها به «خلع سلاح کامل» کرهشمالی و حفظ رژیم تحریمهای مؤثر علیه برنامه تسلیحاتی این کشور تأکید کرد.
بر اساس بیانیه مشترکی که پس از این نشست منتشر شد، این کشورها همچنین توافق کردند که دفاع و بازدارندگی را تقویت کنند، از جمله از طریق گسترش رزمایشهای نظامی سهجانبه و افزایش توانمندیهای نظامی ژاپن و کرهجنوبی.
ترامپ و کیم؛ آیا دیپلماسی شکستخورده دوباره زنده میشود؟
دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، در دوران نخستین ریاستجمهوری ترامپ، سه بار با یکدیگر دیدار کردند، اما دیپلماسی آنها به سرعت به دلیل اختلافات بر سر لغو تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا در ازای کاهش برنامه هستهای و موشکی کرهشمالی فروپاشید.
از آن زمان، کرهشمالی هرگونه گفتوگوی معنادار با واشنگتن و سئول را متوقف کرده است، در حالی که کیم آزمایشهای تسلیحاتی و نمایشهای نظامی خود را افزایش داده تا در برابر «تهدیدهای گانگستری آمریکا» مقابله کند.
اولویت سیاست خارجی کیم اکنون روسیه است. سئول نگران است که کیم جونگ اون در ازای حمایت نظامی از روسیه، کمکهای اقتصادی و فناوری پیشرفته برای توسعه زرادخانه خود دریافت کند.
در همین حال خبرگزاری رسمی کرهشمالی موسوم به «کیسیانای» اعلام کرد که یک هیئت دیپلماتیک به ریاست «کیم ایک سونگ» مدیر اداره امور دیپلماتیک، روز دوشنبه برای انجام آخرین تعاملات دیپلماتیک بین دو کشور عازم روسیه شده است.
این خبرگزاری مشخص نکرد که در این دیدارها چه موضوعاتی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
پیروزی ترامپ در انتخابات باعث گمانهزنیهایی درباره از سرگیری احتمالی دیپلماسی مبتنی بر نشست با کیم شده است، اما تحلیلگران میگویند که با توجه به تغییرات چشمگیر در وضعیت امنیتی منطقه و ژئوپلیتیک جهانی، بازگشت سریع به شرایط ۲۰۱۸ بعید به نظر میرسد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، برنامه هستهای کرهشمالی دیگر یک مسئله مستقل نیست، بلکه با چالشهای گستردهتری که جنگ روسیه علیه اوکراین ایجاد کرده، گره خورده و با تضعیف اجرای تحریمها علیه پیونگیانگ، پیچیدهتر شده است.
به گفته برخی کارشناسان، تلاشهای کیم برای تقویت حضور کرهشمالی در جبههای متحد علیه واشنگتن، ممکن است در صورت آغاز مجدد جنگ تجاری میان آمریکا و چین - متحد اصلی و شریان اقتصادی کرهشمالی - با افزایش تعرفهها و تنظیم مقررات مجدد تجارت جهانی از سوی ترامپ، قدرت بیشتری بگیرد.
انتهای پیام
نظرات