• سه‌شنبه / ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۶:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1403122617933
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

امروز ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲ شوال ۱۴۴۶ هجری و ۱ آوریل ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

انصراف سردارسپه از رژیم جمهوری- ۱۳۰۳

رضا سردارسپه قصد داشت با تحویل سال ۱۳۰۳ قاجاریه را خلع و نظام جمهوری را جایگزین رژیم سلطنت کند و به همین سبب اکثریت نمایندگان مجلس که هوادار رضاخان بودند، سعی در تصویب سریع جمهوری رضاخانی داشتند، اما اجتماع موافقان رضاخان در ۲۸ اسفند ۱۳۰۲ و نشست دوم فروردین ۱۳۰۳ در مجلس برای بررسی این موضوع، با مقاومت و ایستادگی دلیرانه شهید سید حسن مدرس و همفکرانش خنثی شد و مخالفت‌های فراوانی ابراز شد.

با گسترده‌تر شدن این اعتراضات، رضاخان که فهمید اینگونه نمی‌تواند زمام امور کشور را به دست گیرد، صبح روز سوم فروردین با حالتی قهرآمیز به سعدآباد رفت و پس از دو روز توقف ناگهانی، برای دیدار با علما و بزرگان به قم شتافت.

هنگامی که وی به دلایل مخالفت علمای قم آگاه شد، از تصمیم قدرت‌طلبانه خویش منصرف شد و قول داد که از اعلان جمهوری جلوگیری کند.

وی پس از مراجعت به تهران، در ۱۲ فروردین ۱۳۰۳ با انتشار اعلامیه‌ای، پی‌گیری نظام جمهوری را متوقف ساخت. او هرچند از اعلام نظام ساختگی جمهوری‌اش دست برداشت، اما جاه‌طلبی خود را رها نکرد تا اینکه موفق به خلع قاجار و به دست گرفتن قدرت در ایران شد.

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

روز جمهوری اسلامی- ۱۳۵۸

روز ۱۲ فروردین در تقویم ایران روز جمهوری اسلامی ایران نامگذاری شده و تعطیل رسمی است. در این روز نتایج همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی در ایران با رای آری ۹۸.۲ درصد شرکت کنندگان در این انتخابات اعلام شد.

همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی ایران کمتر از دو ماه پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران برای تعیین نظام جدید حکومتی کشور، به پیشنهاد بنیانگذاری جمهوری اسلامی ایران طی روزهای ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۸ در سراسر ایران و همینطور خارج از کشور برگزار شد.

بر پایه نتایج اعلام‌شده نزدیک به ۸9 درصد  واجدان شرایط در همه‌پرسی شرکت کرده و حدود ۹۹ درصد  آنان با دادن رأی «آری» با برقراری نظام جمهوری اسلامی ایران موافقت کردند.

در روز ۱۲ فروردین نتایج همه‌پرسی اعلام شد و این روز، روز «جمهوری اسلامی» نامگذاری شد.

در تقویم خورشیدی مناسبت‌های دیگری چون رحلت عالم ربانی سید محمد ابراهیم خوانساری در سال ۱۲۹۲، هدف قرار گرفتن و غرق کشتی انگلیسی در دریای مانش به وسیله زیردریایی آلمانی و مرگ بهرام میرزا ملقب به سردار مسعود پسر ظل السلطان در سال ۱۲۹۵، صدور فرمان انتخابات دوره پنجم مجلس شورای ملی در سال ۱۳۰۲،  تصویب قانون حق الثبت و مالیات وسایل نقلیه در مجلس شورای ملی در سال ۱۳۰۹، تصویب قانون 16 ماده‌ای مالیات بر شرکت‌ها، تجار، اصناف، دلال‌ها، حق‌العمل‌کاران، وکلای عدلیه و اطباء در سال ۱۳۰۹، اعتصاب رانندگان خطوط اتوبوسرانی تهران در سال ۱۳۲۱، افتتاح آرامگاه‌ های حکیم عمرخیام، عطار نیشابوری و کمال‌الملک در نیشابور در سال ۱۳۴۲، اعلام جمعیت سه میلیون نفری تهران توسط اداره آمار و ثبت احوال در سال ۱۳۵۰، کسب ۴ مدال نقره و ۲ برنز توسط تیم کشتی ایران در استانبول در سال ۱۳۵۴، سفر ژنرال ملا مصطفی بارزانی رهبر جنگجویان کرد عراق همراه دو پسرش ادریس و مسعود به ایران در سال ۱۳۵۴، طغیان رودخانه هیرمند و محاصره روستاهای سیستان در سال ۱۳۵۵، تحویل اولین جمبوجت مسافربری هما در سال ۱۳۵۵، رحلت فقیه، مفسّر و واعظ وارسته، آیت ‌اللَّه میرزا ابوالفضل زاهدی در سال ۱۳۵۷، شهادت شهید اصغر سلیمانی در سال ۱۳۶۱، درگذشت محقق معاصر استاد "حسین عمادزاده اصفهانی در سال ۱۳۶۹، تشکیل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۰ و درگذشت عسل بدیعی  بازیگر سینما و تلویزیون در سال ۱۳۹۲ به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

در تقویم قمری مناسبت‌هایی چون وفات ابوبکر نقاش محدث شهیر عراقی در سال ۶۰۴ ، تولد "ابن واصل" مورخ و ادیب مسلمان در سال ۶۰۴، درگذشت "ابن تعاویذی" شاعر بغدادی در سال ۵۸۴ ، تصرف آمل مرکز حکومت سادات علوی به دست سپاهیان "امیرتیمور گورکانی" در سال ۷۹۵ به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با روز «جمهوری اسلامی»

درتقویم میلادی مناسبت‌هایی چون تولد "تیکو براهه" منجم و ریاضی‌دان شهیر دانمارکی  در سال ۱۵۴۶،  تولد "ویلیام هارْوی" دانشمند انگلیسی و کاشف جریان گردش خون  در سال ۱۵۷۸،  آغاز شورش بزرگ "وانْدِه" علیه حکومت انقلابی فرانسه در سال ۱۷۹۳،  آغاز حمله نیروهای امریکا به جزیره اوکیناوا در ژاپن در سال ۱۹۴۵ و کودتا در گواتمالا و به دست گرفتن زمام امور توسط ارتش در سال ۱۹۶۳ به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha