توکل آبشناس در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: شهرستان نهاوند بیشترین اراضی کشت گشنیز را در کشور دارد و با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مساعد بیش از ۶۰ درصد گشنیز کشور در این شهرستان تولید میشود.
وی با بیان اینکه امسال بیش از ۵۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیرکشت گشنیز قرار گرفت، تصریح کرد: گشنیز در دو فصل بهار و پاییز کشت و در مرداد برداشت میشود و از هر هکتار سطح زیرکشت بین دو تا ۲.۵ تُن گشنیز برداشت میشود.
آبشناس ادامه داد: در حال حاضر ۹۵ درصد تولید گشنیز استان همدان و ۴۰ درصد تولید گشنیز کشور به این شهرستان اختصاص دارد که علاوه بر نیاز کشور، گشنیز نهاوند به کشورهایی همچون پاکستان و هندوستان نیز صادر میشود و در حوزه صادرات سهم این محصول بسیار کم است.
وی با بیان اینکه گشنیز یکی از محصولاتی است که میتواند ارزآوری خوبی برای کشور درپی داشته باشد، افزود: توسعه این کشت و البته جلوگیری از خامفروشی آن از جمله مواردی است که باید جدی گرفته شود.
رئیس اداره جهاد کشاورزی نهاوند در ادامه اضافه کرد: طی جلساتی که با شهرداری نهاوند برگزار شده است در خصوص کشت گشنیز در پارکهای نهاوند بهویژه پارک جدید نوحآوند به توافقاتی دست یافتهایم و برنامهریزی برای نصب المان گشنیز از طرف شهرداری در پارک نوحآوند نیز در دست اقدام است.
به گفته آبشناس؛ در نشستهای تخصصی در استان مقرر شد جشنواره گشنیز شهرستان نهاوند در فصل کشت این محصول در سال ۱۴۰۴ به عنوان قطب کشت گشنیز کشور برگزار شود.
وی تاکید کرد: همچنین با توجه به ظرفیت بالای تولید و برداشت گشنیز در این شهرستان، در حال پیگیری برای ثبت ملی و جهانی این محصول هستیم تا در نظام میراث کشاورزی جهان(جیاس) به ثبت برسد.
آبشناس با بیان اینکه گشنیز نهاوند نیز همانند انگور ملایر و گردوی تویسرکان باید دارای نظام تولید مخصوص خود باشد، ادامه داد: در گام نخست به دنبال برگزاری همایش علمی گشنیز هستیم و برای گشنیز نهاوند تمامی ابزارهای لازم را داریم و گام نخست باید با همکاری میراث فرهنگی و ادارات دیگر برای ثبت این محصول تلاش کنیم.
وی بیان کرد: پس از ثبت ملی، الزامات ثبت جهانی گشنیز نیز باید با همکاری و همفکری مجموعه این شهرستان مهیا شود تا بتوانیم نهاوند را صاحب عنوان جهانی در میراث کشاورزی جهان کنیم.
رئیس جهاد کشاورزی نهاوند با اشاره به تنوع محصولات این شهرستان به خصوص گیاهان دارویی، خاطرنشان کرد: گشنیز از محصولات کمآببر و کمهزینه است که در بهار با آب باران سیراب میشود و تمامی مراحل کشت این محصول به صورت مکانیزه انجام میگیرد.
انتهای پیام
نظرات