علیرضا بیاباننورد سروستانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به نقش الهامبخشی انقلاب اسلامی و تأثیر ایدئولوژیک آن بر مقاومت منطقه و مباحث سیاسی مطرح شده توسط رهبر معظم انقلاب در اول نوروز ۱۴۰۴ پیرو وقایعی که در منطقه و جهان اتفاق افتاده است، گفت: در ابتدا باید اشارهای به جریان وقوع انقلاب اسلامی ایران داشته باشیم. انقلابی که هدف عمده آن استقلال سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بر مبنای داشتههای کشور ایران بود.
وی ادامه داد: یکی از برجستهترین آثار انقلاب اسلامی، کوتاه شدن دست بیگانگان از تمام منافع اقتصادی، سیاسی و ... ایران محسوب میشود و این اتفاق در شرایطی صورت گرفت که کشور ما ۱۵۰ سال در عرصههای تصمیمگیری سیاسی مستقل عمل نمیکرد و مردم خواهان به دست آوردن استقلال بودند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، استقلال سیاسی در اصول حکمرانی هر کشور را باعث خودکفایی و رشد دانست و گفت: این پدیده دقیقاً نقطه مقابل خطمشی آمریکا در برخورد با سایر کشورها است که از اصل وابسته کردن تبعیت میکنند. اصلی که ایالات متحده از طریق آن تلاش دارد تا در سراسر دنیا سلطه ایجاد کند.
وی افزود: با وقوع انقلاب اسلامی ایران، شاهد هستیم که ایالات متحده آمریکا خسارات سنگین مادی و معنوی بسیاری را متحمل میشود. آمریکا زیستی مبتنی بر زور و تحمیل قدرت به وجود آورده و درصدد به دست آوردن جایگاهی برتر در تمام دنیا است، اما استقلالطلبی مردم ایران و بیتوجهی به امر و نهی آمریکا این معادله را بر هم زد؛ معادلهای که با مقاومت شروع و به استقلال ختم شد.
بیاباننورد با بیان اینکه در رأس اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بحث سلطه جایگاه ویژهای دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران نه تمایلی بر ایجاد سلطه در نظام بینالملل و منطقه دارد و نه سلطهپذیری را میپذیرد.
وی یکی از ترسهای ایالات متحده آمریکا بعد از شکلگیری انقلاب اسلامی را الگوپذیری سایر کشورهای دنیا از انقلاب ایران دانست و بیان کرد: این ترس ایالات متحده آمریکا، هماکنون به واقعیت نزدیک شده است و جمهوری اسلامی ایران به گواهی بسیاری از اندیشمندان و صاحبنظران در عرصه سیاست خارجی و سیاست بینالملل برای بسیاری از کشورها، ساختارها و جنبشهای مردمی به عنوان الگو شناخته میشود. بهگونهای که در بسیاری از کشورهای دنیا جنبشهای مردمی زیادی علیه سیاستهای دولتی شکل میگیرد. به عنوان مثال اولین جنبش ضدصهیونیستی در ایالات متحده آمریکا صورت گرفت و از دانشگاهها گسترش پیدا کرد و به عنوان الگو مطرح شد. اما اگر به نفس ماجرا بنگریم، تمام این مقاومتها از شیوه مبارزاتی امام خمینی(ره) در ایران الگوبرداری شده است.
شکلگیری پارادایم جدیدی در عرصه نظم جهانی بعد از انقلاب اسلامی
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز تصریح کرد: بلافاصله بعد از شکلگیری انقلاب ایران با شعار «نه شرقی و نه غربی»، شاهد شکلگیری پارادایم جدیدی در عرصه نظم جهانی بودیم و هماکنون در ابتدای این پارادایم جدید قرار داریم. همه ناظران عرصه نظام بینالملل شاهد هستند که نظم قدیم دچار بحران شده و نظام جدیدی در حال شکلگیری است و به سمت یک سیستم و رویکرد جدید برای اداره دنیا پیش میرویم که قطعاً در این رویکرد جدید شاهد افول قدرت سیاسی ایالات متحده آمریکا در عرصه نظام بینالملل هستیم. اندیشمندان مختلف در ایالات متحده همه دنبال راهکاری هستند تا این افول به تأخیر بیفتد و بتوانند آمریکا را در نقشه جدید جهانی جای دهند.
وی با بیان اینکه اندیشه رهبر معظم انقلاب در عرصه سیاست خارجی بر سه اصل و رکن عزت، حکمت و مصلحت استوار است، افزود: مهمترین وظیفه نظام اسلامی بر مبنای اصل عزت، در عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی، دعوت به خیر و صلاح بشریت است. نظام اسلامی وظیفه دارد، بشریت را به خیر و صلاح دعوت کند و از این طریق در منطقه موثر باشد. بر اساس همین سه رکن باید در مقابل سلطه ایستادگی کرد. بنابراین سیاست خارجی نظام اسلامی باید به گونهای تنظیم شود که از نفوذ و سلطه بیگانهها جلوگیری شده و عزت اسلامی خدشهدار نشود.
ایران زیر بار ظلم نخواهد رفت
بیاباننورد اظهار کرد: امام خمینی(ره) اصل مهم عزت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را مطرح میکنند و معتقدند اگر همه کشورها احترام ایران را نگه دارند و ایران نیز متقابلاً احترام آنها را حفظ خواهد کرد. در واقع ایران اسلامی نه به دیگران ظلم کرده و نه زیر بار ظلم میرود. در عرصهای که ایالات متحده آمریکا تلاش دارد، کشورها را زیر سلطه خود ببرد، مردم با الگوبرداری از همین اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تلاش میکنند، علیه سلطه مبارزه کنند و به عنوان کشور مستقل در عرصه سیاست داخلی و خارجی نقش داشته باشند و امروز شاهد مقاومت آنها بر علیه سلطه در منطقه و سایر نقاط دنیا هستیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بیان کرد: بلافاصله بعد از انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی(ره) به کشورهایی که تحت نفوذ و سلطه ایالات متحده آمریکا و نظامهای غربی بودند، متذکر شدند که هرچه سریعتر از زیر سلطه غرب بیرون بیایند. تذکراتی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم به صدام حسین، مبارک رئیس جمهور مصر و ... دادند، حاکی از این است که امام راحل تلاش داشتند، ساختار حاکم بر نظام بینالملل در آن زمان را به این کشورها متذکر شوند. بیتوجهی به این نصیحتها برکناری صدام حسین و مبارک را به دنبال داشت و حتی در سال ۱۹۹۲ اتحاد جماهیر شوروی با فروپاشی مواجه شد. امام خمینی(ره) متذکر شدند که اعتماد و در بعضی از موارد کرنش و کوتاه آمدن در برابر اهداف سلطهجویانه ایالات متحده آمریکا میتواند خسارات بسیاری به بار آورد.
بیاباننورد ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیدارهای گوناگونی که با سران کشورهای مختلف داشته و دارند، بر عدم سلطهپذیری تأکید کرده و از طریق غیررسمی نیز با مردم دنیا ارتباط برقرار میکنند. به عنوان مثال دو نامهای که مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ بعد از وقایع تروریستی که غربیها تلاش داشتند آن را به نام اسلام بزنند به جوانهای اروپا و آمریکای شمالی نوشتند که این نامهها آثار و برکات زیادی داشت. کما اینکه نتیجه آن را میتوانیم در اعتراضات مردمی و دانشجویی جوانان نسبت به حملات وحشیانه رژیم صهیونسیتی در منطقه به ویژه در فلسطین ببینیم.
جریان مقاومت کاملاً مستقل عمل میکند
وی تصریح کرد: بنابر توصیفاتی که شد، جریان مقاومت هماینک در سراسر دنیا شکل گرفته است و این نشان میدهد، اگرچه انقلاب اسلامی و اندیشه رهبران انقلاب اسلامی برای شکلگیری و تداوم جریان مقاومت الهامبخش بوده است اما این جریانها کاملاً مستقل بوده و کسی برای آنها برنامهریزی نمیکند.
بیاباننورد افزود: آگاهی و تجربه به کشورهای منطقه نشان داده است که بهترین راه زندگی کردن، بیرون آمدن از سلطه ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای غربی است که بتوانند با عزت و سربلندی در سرزمین خود زندگی کنند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ادامه داد: امروز شاهد اعتراضات مردمی در کشورهایی هستیم که حاکمان آنها به نوعی دستنشانده و یا متحد دول غرب هستند، مطمئناً این اعتراضات با موفقیت مواجه خواهد شد. مردمی که دنبال اتکا به قدرت داخلی خود هستند، عاقبت موفق میشوند که زمام امور کشور خود را به دست بگیرند و نظم نوینی را پایهگذاری کنند.
انتهای پیام
نظرات