علیرضا زنگنه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، حذف آیش در دیمزارها را یکی از سیاستهای سازمان جهاد کشاورزی خواند و تصریح کرد: در این طرح که توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) بهعنوان جهش تولید در دیمزارها در دست اجراست، بدون مصرف آب میتوانیم تولیدات و درآمد کشاورزان را افزایش دهیم.
وی طرح جهش تولید در دیمزارها را از مهمترین طرحهای دولت برای افزایش تولید محصولات کشاورزی در مناطق دیم کشور و کمک به حفظ منابع آبی دانست و بیان کرد: این طرح با هدف افزایش بهرهوری از اراضی دیم، بهبود معیشت کشاورزان و تامین امنیت غذایی کشور با کمک و همکاری ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، از سال ۱۳۹۹ در سطح اراضی دیم استان و شهرستان اجرا شده است.
وی با بیان اینکه این طرح در ۵۰ هزار و ۹۰ هکتار از اراضی دیم شهرستان ملایر در دست اجراست، افزود: طرح در این اراضی شامل ۲۸ هزار هکتار اراضی گندم دیم، ۱۰ هزار هکتار جو دیم و ۵۰۰۰ هکتار حبوبات در حال انجام است.
زنگنه با اشاره به اینکه ۳۵۰۰ هکتار از اراضی نیز زیر کشت دانههای روغنی شامل گلرنگ و کاملینا خواهد رفت، گفت: طبق برنامهریزیهای انجام شده، ۳۰۰۰ هکتار نیز قرار است زیر کشت گیاهان علوفهای برود و ۵۹۰ هکتار از این اراضی نیز که بهصورت آیش هستند و سال گذشته زیر کشت گندم و جو دیم بودند، گیاهان دارویی کاشته شود.
وی تولید پایدار بدون مصرف آب و با حفظ منابع آبی را هدف اصلی در طرح جهش دانست و اظهار کرد: در این صورت کشاورز درآمد پایدار خواهد داشت؛ همچنین رعایت تناوب زراعی سبب میشود سال بعد زمینهایی که زیر کشت گندم و جو میروند، درآمد بیشتری برای کشاورزان داشته باشند.
بازسازی ۶۵ کیلومتر از قنوات ملایر
زنگنه با بیان اینکه کشور ما صاحب یکی از بزرگترین عجایب تمدن دنیا یعنی قنات است، افزود: در ایران بخش عمدهای از آب زیرزمینی برای آبیاری اراضی از طریق قنات استحصال میشود و ابداع و بهرهبرداری از این سازه تاریخی، همپای تاریخ و تمدن کشور قدمت دارد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر از وجود ۴۱ هزار و ۱۰۹رشته قنات در کشور و ۶۲۲ رشته در شهرستان ملایر خبر داد و تصریح کرد: طول کل قنوات ملایر ۲۲۶ کیلومتر با اراضی آبخور۴۰۲۰ هکتار است و تاکنون ۶۵ کیلومتر از قنوات شهرستان بازسازی شده و ۱۶۱کیلومتر دیگر آن، نیازمند اعتبار برای مرمت و بازسازی است.
زنگنه ادامه داد: در سالجاری از محل اعتبارات نفت و گاز و متوازن، مبلغ ۱۱۸ هزار میلیون ریال برای قنوات ملایر مصوب شده که تاکنون مبلغ ۶۰۹.۳۱ میلیون آن تخصیص یافته است و در صورت تخصیص کل اعتبار، تعداد ۲۷ رشته از قنوات شهرستان مرمت و بازسازی خواهد شد.
وی از آغاز عملیات اجرایی بازسازی پنج رشته از قنوات در روستاهای کهکدان، شیرین آباد دهچانه، دشت آباد و قوزان با اعتبار ۲۶۰.۲۴ میلیون ریال خبر داد و خاطرنشان کرد: بهزودی عملیات اجرایی قنوات روستاهای بیغش، حسین آباد ناظم، حمزهلو سفلی، رضوانکده و یونس آغاز خواهد شد و روستاهای عشاق، گلدره، انوج و آبدر نیز در مرحله انتخاب پیمانکار هستند.
اجرای طرح سیستم آبیاری بارانی در ۶۱۳۳ هکتار از اراضی ملایر
وی در بخش دیگری از اجرای طرح سیستم آبیاری بارانی در ۶۱۳۳ هکتار از اراضی شهرستان و اجرای طرح آبیاری قطرهای در ۴۵۱ هکتار از باغات و مزارع شهرستان خبر داد و افزود: در راستای طرح آبیاری کم فشار نیز لولهگذاری و انتقال آب در ۴۸۸۷ هکتار از اراضی شهرستان اجرا شده است.
زنگنه اجرای الگوی کشت و کاهش کشت محصولات پرآب بر و تشویق کشاورزان و باغداران به کشت محصولات کم آببر از جمله زعفران، گل محمدی و محصولات گلخانهای را از دیگر اهداف جهاد کشاورزی در راستای حفظ منابع آب برشمرد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر احیای قنوات با مشارکت مردم، اجرا و توسعه سیستمهای نوین آبیاری، تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت گلخانهای، تغییر الگوی کشت و ترویج کشت گیاهان کم آببر را از جمله روشهای حفظ منابع آب برشمرد و افزود: تاکنون ۱۵۳ کیلومتر کانالهای آبرسانی در مزارع و روستاهای شهرستان ملایر انجام شده است.
انتهای پیام
نظرات