• سه‌شنبه / ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404011909020
  • خبرنگار : 71610

سفر بی‌ثمر نتانیاهو به واشنگتن؛ ترامپ راه‌حل جادویی برای اسرائیل ندارد

سفر بی‌ثمر نتانیاهو به واشنگتن؛ ترامپ راه‌حل جادویی برای اسرائیل ندارد

در حالی‌که رژیم صهیونیستی با بحران‌های بی‌سابقه‌ای در داخل و خارج روبه‌روست، سفر اخیر نخست‌وزیر آن به آمریکا نه‌تنها گشایشی در روابط با واشنگتن ایجاد نکرده است، بلکه نشانه‌هایی از تشدید اختلافات با دولت آمریکا در مسائل کلیدی از جمله جنگ غزه، روابط با ایران و تعرفه‌های تجاری دیده می‌شود.

به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی درباره سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا و نتایج ناشی از آن نوشت که با وجود هماهنگی کامل در سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی که در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تعمیق یافته است، نمی‌توان شرایط «دشوار» کنونی این رژیم را نادیده گرفت؛ شرایطی که مواضع پیشین واشنگتن نیز نتوانسته‌اند راه‌حلی واقعی برای آن ارائه دهند. به همین دلیل برخی تحلیل‌گران بر این باورند که سفر اخیر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن نه تنها خروجی ملموسی برای نخست‌وزیر رژیم اشغالگر به همراه نخواهد داشت، بلکه در میانه شرایط پیچیده‌تر و اختلافات فزاینده میان 2 طرف صورت گرفته است.

در این زمینه، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی اشاره می‌کند زمانی که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی آخرین بار در واشنگتن حضور یافت، دلایلی برای خوش‌بینی داشت؛ به‌ویژه آنکه ترامپ در آن زمان با طرح‌هایی خیالی برای تسلط بر نوار غزه و تبدیل آن به مقصدی گردشگری، جهانیان را شوکه کرد. این طرح ترامپ هدیه‌ای به نتانیاهو و کاملاً منطبق با خواسته‌های جریان راست افراطی رژیم صهیونیستی بود و در عین حال به احتمال ایجاد دولت فلسطینی یا اعطای حقوق به ملت فلسطی بی‌اعتنا بود.

اما سفر اخیر در زمانی بسیار دشوارتر صورت می‌گیرد، به‌ویژه در سایه اعمال تعرفه‌های ۱۷ درصدی از سوی ترامپ بر صادرات رژیم صهیونیستی که موجب غافلگیری سیاست‌مداران تل‌آویو شده است. همچنین نشانه‌هایی از تمایل کاخ سفید به بررسی جدی انجام مذاکرات غیرمستقیم با جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هسته‌ای دیده می‌شود و این در شرایطی صورت می‌گیرد که تنش‌ها میان تل‌آویو و آنکارا به دلیل اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه افزایش یافته است.

نتانیاهو در داخل نیز با بحران‌هایی جدی مواجه است؛ از جمله قرار است این هفته در دادگاه فساد که مدت‌هاست در جریان است، شهادت دهد. او با مجموعه‌ای از اتهامات؛ از جمله دریافت کمک مالی برخی از هم‌پیمانانش از قطر، مواجه شده که هیچ نخست‌وزیری پیش از وی با آن‌ها مواجه نبوده است.

نشریه فارن افرز در گزارشی اشاره می‌کند که بعید است دیدار اخیر ترامپ و نتانیاهو بتواند او را از مشکلات فزاینده‌اش نجات دهد یا راه‌حلی واقعی برای پایان دادن به چرخه جنگ در منطقه ارائه دهد. حتی در صورتی که رژیم صهیونیستی و جنبش مقاومت اسلامی حماس به توافقی موقت برای آتش‌بس برسند، دستیابی به صلح واقعی در غزه در آینده نزدیک بسیار بعید به نظر می‌رسد.

طبق این گزارش، از زمان عملیات هفتم اکتبر ۲۰۲۳، نتانیاهو بر تحقق همزمان ۲ هدف اصرار داشته است؛ آزادی تمامی زندانیان صهیونیست در غزه و نابودی کامل حماس. با این وجود باید گفت که دستیابی به این ۲ هدف به‌طور همزمان ممکن نیست؛ چراکه حتی اگر فرض شود می‌توان حماس را که سازمانی با حمایت مردمی گسترده در غزه است، از بین برد، چنین کاری سال‌ها به طول می‌انجامد، این در حالی است که زندانیان صهیونیست چنین زمانی برای زنده ماندن ندارند.

از آنجا که رژیم صهیونیستی تاکنون یکی از این ۲ هدف را به‌طور واضح بر دیگری اولویت نداده، هیچ‌یک از آن‌ها نیز محقق نشده است. در حالی که بخش عمده‌ای از رهبران حماس، از جمله «یحیی السنوار» رئیس دفتر سیاسی این جنبش، به شهادت رسیده‌اند، اما حماس همچنان ساختار حکومتی خود را حفظ کرده است و بر اساس گزارش فارن افرز، جنبش حماس هنوز شکست نخورده و تحت رهبری عزالدین الحداد و محمد السنوار در حال تجدید قوا است.

با وجود آن‌که هیأت آمریکایی هر چند روز یک‌بار پیشنهادهایی برای پایان جنگ ارائه می‌کند، اما تا بدین لحظه راه‌حلی روشن و مؤثر وجود ندارد. ترامپ نیز بین بی‌اعتنایی کامل به جنگ و ارائه طرح‌های غیرواقعی نظیر ایجاد «ریویرای خاورمیانه» نوسان دارد. تحلیل‌گران تأکید دارند که نتانیاهو باید در کنار در نظر گرفتن موضع متغیر ترامپ، ارزیابی دقیقی از توان ارتش رژیم صهیونیستی برای آغاز عملیات گسترده و پرهزینه در غزه داشته باشد.

در مقابل، رژیم صهیونیستی همچنان طرح‌های جاه‌طلبانه‌ای برای اعزام نیروهای بیشتر و اشغال دائم نوار غزه دنبال می‌کند. هرچند دولت ترامپ از طرح‌های پیشین درباره تخلیه جمعیت غزه عقب‌نشینی کرده، اما سیاست‌مداران راست‌گرای صهیونیست همچنان بر این ایده پافشاری می‌کنند و به‌نظر می‌رسد از طرح ترامپ برای تبیین علنی‌تر این موضوع بهره‌برداری می‌کنند. با این حال کارشناسان هشدار داده‌اند که هرگونه طرح کوچ «داوطلبانه» ساکنان، در واقع نیازمند استفاده از خشونت گسترده برای وادار ساختن مردم به ترک خانه‌هایشان خواهد بود و اشغال مجدد غزه نیز به خسارات انسانی و نظامی، از جمله مرگ احتمالی زندانیان صهیونیست، خواهد انجامید.

طبق نظرسنجی‌های عمومی در سرزمین‌های اشغالی، حدود ۷۰ درصد از ساکنان این مناطق خواستار توافقی با حماس برای آزادی تمامی زندانیان هستند، حتی اگر بهای آن توقف عملیات نظامی و آزادی هزاران اسیر فلسطینی باشد.

علاوه بر مشکلات مذکور، رژیم صهیونیستی همچنین با بی‌سابقه‌ترین بحران در میان نیروهای ذخیره نظامی خود مواجه است؛ بحرانی که حتی در جریان جنگ سال ۱۹۸۲ لبنان یا انتفاضه دوم سابقه نداشته است.

در نتیجه، نتانیاهو اکنون در موقعیتی قرار دارد که باید همزمان مطالبات عمومی برای آزادی زندانیان، فشارهای هم‌پیمانان افراط‌گرای خود برای اشغال کامل غزه و انتظارات ترامپی که در پی افتخارات سیاسی از جمله توافق عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی و پایان جنگ غزه است را مدیریت کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha